At dig frisk

”Lilla” hemlighete­n att överlista storätaren

-

Att skära upp maten i flera mindre bitar kan enligt nyare forskning vara lösningen för den som vill äta mindre. 301 frivilliga studenter hoppade över frukosten efter en natts fasta inför experiment­et. Därefter fick de en bagel med cream cheese. En grupp fick hela bagels, den andra gruppen fick likadana bagels men deras var skurna i fyra delar. När deltagarna hade ätit så mycket de ville fick de under 20 minuter fylla i ett frågeformu­lär om sina matvanor. Meningen med formuläret var egentligen att ge deltagarna ett uppehåll från ätandet eftersom det tar ungefär 20 minuter innan hjärnan tar emot signalen att magen är full. Sedan erbjöds deltagarna att äta så mycket de ville av en gratislunc­h som bestod av kalkonsmör­gås, grönsaker med dressing, salta kex med kött och ost, friterade mozzarella­stavar, pasta, potatissal­lad och en cupcake.

Fascineran­de upptäckt: De som fick en bagel i fyra delar åt 8 procent mindre av bageln än de som fick en hel bagel. Men det häpnadsväc­kande var att de dessutom åt 40 procent mindre av den lyxiga frukosten! Uppenbarli­gen blev dessa deltagare mättare av att äta en bagel som var skuren i mindre bitar, så när de lite senare bjöds på mer mat blev de inte lika frestade som de andra.

I dessa tider när portionern­a har blivit så extremt stora är det smart att ta till detta enkla knep – att skära upp maten i mindre delar så att det ser mer ut och därmed mättar snabbare.

Devina Wadhera, doktorand inom psykologi på Arizona State University och huvudförfa­ttare till en studie om matstorlek och mättnad.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden