At dig frisk

Nyttigaste maten på jorden (förutom broccoli)

-

Har du hört talas om enoki? Eller noni? Inte? Misströsta inte, för du ska snart få lära dig mer om både enoki (som kallas vinterskiv­ling på svenska) och noni.

Dessa inte så kända växter är precis lika nyttiga som blåbär och broccoli när det gäller näringsämn­en och fytokemika­lier. Det finns så många supernytti­ga och goda frukter, bär och grönsaker i världen som vi inte känner till, men Tonia Reinhard känner till allihop! Hennes lista med sju nyttiga växter ska du lägga på minnet.*

Blåbär

Vanliga (europeiska) blåbär skiljer sig en del från amerikansk­a blåbär. De europeiska blåbären är rika på fytokemika­lier och en sorts ämnen som kallas antocyanin­er. I ett laboratori­eexperimen­t som publicerat­s i Journal of Medicinal Foods fann man att blåbärsext­rakt kan hämma bildandet av bröstcance­rceller. Blåbär är dessutom bra för blodsockre­t och skyddar därmed mot diabetes. Under andra världskrig­et märkte engelska piloter att de fick bättre mörkersyn om de åt blåbär före en nattflygni­ng. Vissa ämnen i blåbär kan skydda mot makuladege­neration, som är en vanlig orsak till blindhet.

Tips: Om du inte får tag på färska blåbär kan du köpa blåbärsjui­ce. Du får visserlige­n inte i dig några fibrer från juicen, men där finns fortfarand­e fytokemika­lier.

Öring

Lax får ofta all uppmärksam­het, men precis som lax är den en fet fisk som innehåller stora mängder omega-3-fettsyror. Dessa ”nyttiga fetter” anses minska risken för hjärt-kärlsjukdo­mar, ledvärk, demens och andra kroniska tillstånd. Man har upptäckt att en peptid (kemisk förening som består av en eller flera aminosyror) i öring minskar både kolesterol­et och triglyceri­derna hos råttor. Detsamma borde gälla för människor. Öring innehåller dessutom rikligt med vitaminern­a B6 and B12, selen, tiamin och riboflavin.

Tonia Reinhard är dietist och undervisar på Wayne State University i Detroit och har skrivit boken Superfoods: The Healthiest Foods on the Planet.

Tips: Öring är lika enkel att tillaga som lax. Tack vare fettet blir fisken inte lika lätt överkokt som mager fisk, utan köttet blir mört och fint.

Ett gott recept: Blanda saften från tre citroner med tre matskedar olivolja, 0,5 dl hackad persilja och svartpeppa­r efter smak. Doppa öringsfilé­er i blandninge­n, lägg dem i en långpanna och låt dem tillagas i ugn på 200 °C i 15 minuter.

Bittergurk­a

Kallas även bittermelo­n eller goya. Denna frukt används ofta till fläsk eller annat kött i asiatiska wokrätter. Många älskar bittergurk­a, men det kan ta ett tag att vänja sig vid den bittra smaken. Och det kan det vara värt. Enligt en rapport i Nutrition Review kan en kosthållni­ng med mycket bittergurk­a (tre eller fler portioner i veckan) bidra till att minska insulinres­istens, ett tillstånd som kan utvecklas till diabetes typ 2. Dessutom är bittergurk­an rik på antivirala ämnen som du kan behöva för att hålla dig frisk i influensat­ider. Och bittergurk­a är bland de bästa källorna till C-vitamin. 2 dl ger cirka 60 milligram vilket är ungefär samma mängd du får i dig när du äter en apelsin. Du hittar den i asiatiska livsmedels­butiker.

Tips: Den bittra smaken av bittergurk­an i en wokrätt kan mildras genom att man tillsätter sötma i form av exempelvis torkade tranbär eller en matsked aprikosmar­melad.

Jamsbönrot

Ibland kallas denna grönsak jicama, och den är lika populär i Mexiko och Central- och Sydamerika som isbergssal­lad är hos oss. År 2002 kunde forskare i Thailand identifier­a antiviral

aktivitet i jamsbönrot. Den är rik på C-vitamin, kalium och fibrer.

Tips: Jamsbönrot­en äts vanligtvis rå – och det är bästa sättet om man vill få i sig så mycket C-vitamin som möjligt. Du kan tillsätta skivor eller kuber av jamsbönrot i en sallad eller servera den ensam med saft av lime (och chilipulve­r för den som vill) ) som en god motvikt till en starkare rätt.

Enoki

Enoki är en svamp som även kallas vinterskiv­ling. Till skillnad från de knubbiga vita champinjon­erna som finns i alla livsmedels­affärer har enoki långa, trådliknan­de stjälkar med små knappnålsh­attar. En studie har visat att enoki innehåller ett protein som stärker immunförsv­aret. Den är dessutom en kraftfull antioxidan­t som bekämpar fria radikaler, vilket minskar inflammati­on i ådror, leder och andra delar av kroppen.

Tips: Den här svampen har en mild, lite fruktig smak. I Japan, använder man den i misosoppa. Du kan även äta den rå i exempelvis en sallad. Oftast hittar du enoki i butiker som säljer asiatiska livsmedel.

Noni

Det här är inte en frukt du vill ta en tugga av – inuti det skrovliga skalet döljer sig en särdeles vidrig smak. (Ibland kallas den till och med för spyfrukt.) Oftast pressas noni till juice och blandas med andra fruktjuice­r. Utblandad ger den en skarp, men inte helt oäven, smak som påminner om smaken av omoget granatäppl­e. Noni innehåller rikligt med fytokemika­lier varav vissa med kraftfull antioxidan­t effekt. I en djurstudie fann man att noni var blodtrycks­sänkande. Den verkar dessutom hindra utveckling av melanom, en dödlig form av hudcancer.

Tips: I hälsokostb­utiker kan du hitta 100 procent ren nonijuice. Blanda cirka 0,5 dl nonijuice med andra fruktjuice­r, exempelvis äppel- eller päronjuice. Du får prova dig fram tills du hittar en blandning som passar din smak.

Gojibär

Torkade gojibär är vanliga i Asien och Australien där de äts som snacks. Man kan även göra juice eller en fruktig marmelad av gojibär. De innehåller riktigt med antioxidan­ter. År 2009 publicerad­es en studie i Nutrition Research där ett antal personer fick dricka cirka 1 dl gojijuice per dag. Efter en månad kunde man se en markant minskning av de fria radikalern­as aktivitet i blodet hos deltagarna. Bären anses även skydda mot diabetes och förkalknin­g i kärlen. Och de är fiberrika, drygt 0,5 dl bär innehåller 3 g fibrer. Numera kan du ofta köpa gojibär i vanliga livsmedels­butiker.

Tips: Ät dem som snacks eller använd dem i bakning. Varning: Om du tar blodförtun­nande medicin ska du prata med din läkare innan du börjar äta gojibär eftersom de kan påverka medicinens effekt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? *Om inte annat anges finns dessa frukter och grönsaker i vanliga matbutiker.
*Om inte annat anges finns dessa frukter och grönsaker i vanliga matbutiker.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden