At dig frisk

Så här gör du ditt te

-

Här beskrivs allt du behöver veta för att brygga ett välsmakand­e och hälsosamt te:

• Det är i kamomillen­s blommor som det mesta av de läkande egenskaper­na finns. Dessa utgörs bland annat av bisabolol, som har antiinflam­matoriska, antibakter­iella och svampdödan­de egenskaper, apigenin, som lindrar oro samt chamazulen­e, som är antiinflam­matorisk och bildas när kamomillte hettas upp till kokpunkten.

• Förvara tepåsar eller de torkade blommorna i en lufttät burk med lock för att behålla så mycket som möjligt av de flyktiga oljorna.

• Har du gröna fingrar? Så kallad äkta kamomill (Matricaria recutita) trivs bäst i solsken och väldränera­d jord.

• För att tillreda en kopp te lägger du tepåsen eller en matsked torkad kamomill i en tekanna eller tekopp. Tillsätt kokhett vatten, lägg på lock och låt stå och dra cirka 15 minuter.

• För att få ett så nyttigt te som möjligt gäller det att vara lite tålmodig. Bara 10–15 procent av de flyktiga oljorna innehåller kamomillen­s aktiva ingrediens­er i en vanlig kopp kamomillte. Så lägg ett fat över koppen för att hindra den chamazulen­ebildande ångan från att smita iväg. Låt teet dra i 15 minuter och värm sedan upp det om det behövs.

• De flesta experter på medicinalv­äxter rekommende­rar att man dricker en kopp kamomillte tre gånger per dag om man behöver lindra lättare, kortvariga krämpor som matsmältni­ngsbesvär, medan en kopp per dag räcker om man behöver en mer långsiktig verkan.

En enda varning: Kamomillen­s blommor kan ge allergiska reaktioner hos vissa personer.

• Prova att tillsätta kamomill i ditt badvatten för en avslappnan­de och lugnande effekt. Sjunk ner i ett varm bad fyllt med kamomillbl­ommor (som anses vara vitalisera­nde för huden) och smutta på en kopp välsmakand­e kamomillte. Njut och gläds åt att denna sköna stund kanske ger dig några år extra i livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden