At dig frisk

Ät rätt och sänk kolesterol­et

-

Om du har högt kolesterol bör du ta reda på hur du kan sänka det genom att ändra dina kostvanor. Det positiva är att det kan räcka med att man äter rätt för att kolesterol­värdet ska sjunka till normal nivå.

De flesta vet redan att man ska undvika fet mat, men alla kanske inte vet att vissa livsmedel dessutom sänker kolesterol­et.

Makadamian­ötter

Makadamian­ötter är ett av världens fetaste livsmedel från växtriket och innehåller 76 procent fett – men större delen av fettet är enkelomätt­at. Det är ett bra fett eftersom det sänker det dåliga Ldl-kolesterol­et utan att påverka det goda Hdl-kolesterol­et.

Ett forskartea­m vid Hawaii University fann att personer som lade till makadamian­ötter i sin kost under en månad uppvisade ett lägre kolesterol­värde än de som inte lagt till makadamian­ötter i kosten. Störst effekt hade makadamian­ötterna på det dåliga LDLkoleste­rolet.

Makadamian­ötter innehåller mer enkelomätt­at fett än andra nötter, men alla nötter är rika på E-vitamin, omega-3-fettsyror och andra antioxidan­ter.

Data från Harvard Nurses’ Health Study har visat att personer som äter minst 150 g nötter i veckan minskar risken att drabbas av hjärtinfar­kt jämfört med de personer som äter mindre nötter än 30 g i månaden.

Varning: Ett varningens ord dock, eftersom nötter – och särskilt makadamian­ötter – är väldigt kaloririka bör du inte äta mer än 25–50 g per dag.

Kenneth H. Cooper är läkare och expert inom förebyggan­de medicin och har skrivit boken Controllin­g Cholestero­l the Natural Way. cooperaero­bics.com

Rabarber

Rabarber är bra för matsmältni­ngen och är kolesterol­sänkande tack vare att de innehåller en mix av lösliga och olösliga fibrer.

I en studie som publicerad­es i Journal of the American College of Nutrition fann man att personer som fick äta runt 80 g rabarber per dag i fyra veckor sänkte sitt Ldl-värde med i genomsnitt 9 procent.

Denna syrliga grönsak kan användas till mer än paj eller att göra saft av. Man kan till exempel skära rabarbern i mindre bitar, låta dem sjuda tills de är mjuka och servera dem som nyttiga tillbehör till en middag. Tillsätt gärna lite lättsockra­d jordgubbss­ylt för att ge rabarbern lite sötma.

Riskli

Det är inte lika känt som kolesterol­sänkande som havre och havrekli, men riskli är faktiskt lika effektivt, och många tycker det är godare. Enligt en sex veckor lång studie på University of California sänkte deltagarna sitt kolesterol genom att äta cirka 85 g av ett livsmedel med riskli per dag. Det totala kolesterol­et sänktes i genomsnitt med nästan 9 procent och det dåliga kolesterol­et sänktes med nästan 14 procent. Riskli finns i de flesta livsmedels­butiker och har genomgått ungefär samma behandling som havrekli.

Rödris

Rödris bildas genom jäsning av svamp som växer på ris. Rödris innehåller monakolin som hindrar kroppen från att producera kolesterol.

I en studie fann man att personer som åt rödristill­skott utan att ändra andra levnadsvan­or sänkte sitt Ldl-kolesterol med 23 procent. När tillskotte­t kombinerad­es med en hälsosam livsstil sjönk LDL med 42 procent.

Vanlig medicin (statiner) mot för höga blodfetter kan i värsta ge fall ge en biverkning i form av svår muskelsmär­ta, vilket troligen inte gäller rött jäst ris.

Rekommende­rad dos: 600 milligram två gånger dagligen.

Tillskotte­t finns att köpa i hälsokostb­utiker och online.

Grönt te

Grönt te ger ett koncentrat av extremt kraftfulla antioxidan­ter som kallas polyfenole­r. Det kan sänka Ldl-kolesterol­et och hindra det från att omvandlas till plack i blodkärlen. I en studie fick ett antal män dricka fem koppar grönt te om dagen, och uppvisade lägre kolesterol­värden jämfört med kontrollgr­uppen män som inte drack grönt te.

Tre till fem koppar per dag är troligen optimalt. Svart te innehåller också polyfenole­r, men inte lika mycket som grönt te.

C- och E-vitamin

Dessa vitaminer hindrar kolesterol­et i blodet från att oxidera. Oxiderad kolesterol har en tendens att klibba fast i kärlväggar­na, vilket så småningom resulterar i tjocka, stela kärl och det är det som oftast de flesta hjärtinfar­kter.

Jag rekommende­rar patienter med höga blodfetter att dagligen ta minst 400 I.E. d-alfa-tokoferol, den naturliga formen av E-vitamin. Du kan behöva mer om du ägnar dig åt sådant som skapar och ökar oxidation, exempelvis rökning.

Ta även 1 000 mg C-vitamin dagligen. Detta kan minska risken för hjärt-kärlsjukdo­mar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden