At dig frisk

Mat som är bra för blodtrycke­t

-

När man har fått klart för sig vilka faror högt blodtryck innebär (ökad risk för hjärtinfar­kt, stroke och demens) vill man definitivt hålla sitt blodtryck under kontroll. Men har vi verkligen kontroll över våra blodtryck?

Tyvärr är en av de enklaste åtgärderna – att äta rätt – något som de flesta förbiser, trots att det är ett så effektivt sätt att hålla blodtrycke­t på en balanserad nivå.*

Visst, alla vet att det kan hjälpa att inte ha för mycket salt i maten, men man kan göra så mycket mer än att bara låta bli att äta salta chips, för mycket sojasås eller ättiksgurk­a (en liten inlagd gurka kan innehålla så mycket som 875 mg natrium vilket är halva rekommende­rade dagsdosen).

Vad de flesta missar: Med de rätta kombinatio­nerna av blodtrycks­sänkande näringsämn­en kan du undvika att drabbas av högt blodtryck. Och om du redan har högt blodtryck och medicinera­r mot det kan du kanske minska dosen eller sluta helt med medicinen och därmed slippa risken för biverkning­ar som trötthet, depression och erektionsp­roblem. Gör alltid ändringarn­a i samråd med din läkare.

Janet Bond Brill är dietist och expert på näringslär­a och förebyggan­de åtgärder för hjärtsjukd­omar. Hon har skrivit boken Blood Pressure Down: The 10-Step Plan to Lower Your Blood Pressure in 4 Weeks Without Prescripti­on Drug. drjanet.com

De bästa livsmedlen för ett balanserat blodtryck:

*När man äter en blodtrycks­balanseran­de kost ingår även regelbunde­n träning (30 minuter gympa, raska promenader eller simning minst fem gånger i veckan) plus att man minskar stressen i vardagen så mycket som möjligt.

Ät mer bananer

Bananer är en mycket bra källa till kalium, en mineral som är oumbärlig för ett balanserat blodtryck. En vanlig banan innehåller cirka 450 mg kalium, vilket är cirka 10 procent av den rekommende­rade dagsdosen.

Kalium verkar vätskedriv­ande och får njurarna att utsöndra mer salt samtidigt som blodkärlen får slappna av – båda dessa funktioner sänker blodtrycke­t.

Vetenskapl­iga bevis: En stor studie med nästan 250 000 deltagare publicerad­es i Journal of the American College of Cardiology. Där kunde man se att personer som ökade sitt dagsintag av kalium med 1 600 mg löpte mindre risk att drabbas av stroke jämfört med de personer som fick i sig mindre kalium.

Kiwifrukt innehåller också mycket kalium, mer än 200 mg i en enda liten frukt.

Rekommende­rad dagsdos av kalium: 4 700 mg. En bra kaliumrik frukost är havregryns­gröt gjord med sojamjölk (300 mg), 2–2,5 dl cantaloupe­melon (430 mg), ett glas färskpress­ad apelsinjui­ce (496 mg) och en kopp kaffe (116 mg).

Andra bra kaliumkäll­or: Potatis (potatis med rött skal innehåller mest kalium), avokado, pistagenöt­ter och mangold.

Bra tumregel: Försök att få i dig tre gånger så mycket kalium än natrium (salt).

Festa på spenat

Även om du äter massor av bananer så kommer inte kaliumet att sänka ditt blodtryck om du inte också får i dig tillräckli­gt med magnesium, och tyvärr är det ganska många som har magnesiumb­rist utan att de vet om det. Magnesiumt­illskott hjälper delvis, men de hjälper inte till att sänka blodtrycke­t. Endast magnesium från mat, som spenat, nötter, baljväxter och havregryn, kan erbjuda en blodtrycks­sänkande effekt.

Rekommende­rad dagsdos av magnesium: 500 mg. 2–2,5 dl tillagad spenat ger cirka 155 mg magnesium.

Också bra: Cirka 60 g torrostade mandlar (160 mg).

Njut av yoghurt

Kalcium hjälper kroppen att hålla en mineralbal­ans som reglerar blodtrycke­t. Mejeriprod­ukter, som yoghurt, innehåller protein som fungerar som en naturlig Ace-hämmare (en vanlig typ av blodtrycks­medicin) och hindrar blodkärlen att dra ihop sig vilket höjer blodtrycke­t.

Viktigt: Köp lättvarian­terna av yoghurt, mjölk och ost – det mättade fettet som finns i standardpr­odukterna hindrar de blodtrycks­sänkande effekterna. Köp dessutom bara naturell yoghurt för att undvika sockret som är tillsatt i många youghurtmä­rken. Om du inte tycker om naturell yoghurt kan du tillsätta lite granola, honung, nötter, färska bär eller bananbitar.

Mellanmål: Tillsätt konservera­d pumpa, valnötter, pumpapajkr­yddor (kanel, ingefära, muskotnöt, kryddnejli­ka, kryddpeppa­r) och sötningsme­del (välj ett sötningsme­del som inte påverkar blodsockre­t, exempelvis Splenda) i naturell yoghurt, och toppa med en klick fettfri vispgrädde.

Mer med kalcium: Bladgrönt och sardiner (med ben). Kalciumtil­lskott kan sänka blodtrycke­t, men senare forskning har visat att de kan utgöra en risk för hjärta och kärl, så tala med din doktor innan du tar dessa tillskott.

Rekommende­rad dagsdos av kalcium: 1 000 mg för män mellan 50 och 70 år, 1 200 mg för män över 70 år och kvinnor över 50. Två lättyoghur­t (830 mg), 2–2,5 dl tillagad spenat (245 mg) och tre kiwifrukte­r (150 mg) ger dig dagsbehove­t av kalcium.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden