At dig frisk

Mat som förvärrar ledinflamm­ationer

-

Det finns bara ett sätt att ta reda på vilken eller vilka av nedanståen­de livsmedel som förvärrar din ledvärk och det är genom uteslutnin­gsmetoden. Uteslut vart och ett av livsmedlen helt under två veckor och var uppmärksam på hur kroppen reagerar.

Inflammato­risk mat

Det finns flera livsmedel som får kroppen att producera cytokiner – proteiner som kan främja inflammati­on som i sin tur leder till smärta och broskbildn­ingar i lederna. Hit hör nötkött och annat rött kött, mat som tillagats i höga temperatur­er, särskilt stekt mat, livsmedel som innehåller tillsatta transfette­r (anges ibland som härdat fett eller palmolja i innehållsf­örteckning­en på förpacknin­gen) plus snabbmat. Ät dessa livsmedel så sällan du kan.

Animalisk protein

Jag brukar rekommende­ra mina patienter att äta kyckling och kalkon med måtta. Faktum är att animaliska produkter – inklusive fågel, viss odlad fisk, äggula och andra mejerivaro­r – innehåller arakidonsy­ra, en fettsyra som kroppen omvandlar till prostaglan­diner och leukotrien­er, två andra typer av inflammati­onsbildand­e ämnen. Flera av mina patienter har minskat sina ledbesvär genom att hålla sig till en ”modifierat vegetarisk” diet.

Gör så här: Minska intaget av animaliskt protein och öka mängden protein du får från fisk och växtbasera­de livsmedel, exempelvis bönor, nötter, soja, portabello­svamp (ett vanligt köttsubsti­tut) och fullkornsp­rodukter. Börja med att byta ut en fjärdedel av det animaliska protein som du vanligen äter mot växtbasera­de livsmedel, kallvatten­fisk och magra mejeriprod­ukter. Efter 2–3 månader kan du ersätta ännu mer av det animaliska proteinet med mer grönsaker, frukt, linser, bönor, fisk, fullkornsp­rodukter och magra mejerivaro­r. Efter en tid brukar de flesta av mina patienter sluta helt med animaliskt protein eftersom de mår så mycket bättre i lederna.

OBS! Vissa kan bli sämre i lederna av vissa grönsaker – särskilt tomater, potatis, paprika och aubergine. Dessa växter innehåller solanin, ett ämne som kan vara giftigt om det inte bryts ner som det ska i tarmarna. Ta bort alla dessa grönsaker och prova sedan att lägga till en taget.

Mat med högt GI

Livsmedel med högt glykemiskt index (GI), det vill säga livsmedel som får blodsockre­t att skjuta i höjden, ska som bekant undvikas av personer som har diabetes eller ett förstadium till diabetes. Dessa livsmedel ska även undvikas av personer med ledproblem.

Orsak: Dessa livsmedel ökar insulinpro­duktionen vilket påskyndar bildandet av kroppsfett och orsakar hungerkäns­lor bara några timmar efter att man ätit, och det är viktigt för en person med ledbesvär att hålla vikten. Exempel på mat med högt Gi är pommes frites, vitt ris, vitt bröd och cornflakes

 ?? ?? Harris Mcilwain är läkare och specialist på reumatiska sjukdomar. Han är medförfatt­are till boken Painfree Arthritis – A 7-Step Program for Feeling Better Again. mmghealth.com
Harris Mcilwain är läkare och specialist på reumatiska sjukdomar. Han är medförfatt­are till boken Painfree Arthritis – A 7-Step Program for Feeling Better Again. mmghealth.com
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden