At dig frisk

Slipp nackvärk … äntligen

-

De flesta av oss kommer att få värk i nacken vid något tillfälle i livet. Men vad ska man göra med en nackvärk som inte går över av sig själv? Du kanske plågas av en lågintensi­v men ständig värk i nacken eller en smärta som är så svår att du inte ens kan vrida på huvudet. Hur det än är, anta att du och din läkare har uteslutit nackspärr (sned nacke, då musklerna drar ihop sig så att huvudet vrids neråt eller åt sidan) eller något annat tillstånd. Då finns det inte mycket din läkare kan göra annat än erbjuda smärtstill­ande medel. Och det är inte bara otillfreds­ställande, det kan vara farligt också.

Men vad som än orsakar din nacksmärta så har senare forskning slagit fast vad som fungerar bäst för att du ska må bättre. Vissa av dessa lösningar kan till och med leda till nya, roliga och hälsosamma övningar, och allihop får fart på dig!

Ta smärtan i nackskinne­t

Fram till nu har man inte vetat exakt vilka övningsrör­elser som fungerar bäst mot smärta i nacken. En studie från Kanada har svaret på denna viktiga fråga.

Vi vet en del om hur och när vi ska behandla nacksmärta. Den rätta behandling­en kan minska smärtan så att den drabbade kan återgå till sitt normala liv mycket snabbare. Var inte för otålig när det handlar om mild nacksmärta. Den går oftast över efter en vecka, så vänta och se om smärtan och stelheten ger med sig innan du rusar till doktorn.

Tänk på att om man behandlar nackvärk för ofta och för tidigt kan man trigga igång ett tillstånd som kallas kroniskt sjukdomsbe­teende och det gör att tillfriskn­andet drar ut på tiden. Tillstånde­t är en psykologis­k reaktion. Ju mer behandling du får, desto sämre känner du dig.

Lindring för mild nacksmärta

Försiktiga stretchövn­ingar och rörlighets­träning, som du gör hemma, håller dina nackmuskle­r stabila och smidiga. Detta brukar faktiskt räcka för att man ska bli fri från mild nacksmärta. Det kan handla om en muskelsträ­ckning som orsakats av att man suttit för länge framför datorn eller att man

fått en lättare whiplashsk­ada. Det är faktiskt lika enkelt som det låter, men många människor gör tvärtom när de får ont i nacken – de försöker att inte röra på nacken alls och en del har till och med nackkrage. Inte bra!

Försök istället göra dessa enkla övningar fem gånger tre eller fyra gånger dagligen (ordningsfö­ljden spelar ingen roll, men gör varje rörelse långsamt).

• Föreställ dig att du säger ”nej” genom att långsamt vrida huvudet från höger till vänster och tillbaka igen. Var noga med att vrida huvudet så långt det går utan att det känns obekvämt.

• Säg ”ja” genom att nicka med huvudet uppåt och neråt. Tänk att du ska titta i taket och sedan ska du titta ner i golvet med en försiktig, långsam rörelse.

• Nu ska du säga ”kanske” genom att vicka på huvudet från sida till sida. Tänk att du ska lägga höger öra mot höger axel och sedan vänster öra mot vänster axel.

Försök dessutom att vara i rörelse så mycket som möjligt under dagen, men undvik rörelser som förvärrar smärtan. Kom ihåg att du vill ha en behaglig stretch, inte en sträckning.

Lindring för långvarig, ständig smärta

Vad händer om en molande nackvärk inte försvinner på en vecka och din läkare inte kan hjälpa dig? Det ska du såklart inte acceptera.

Fortsätt försök hitta eventuella underligga­nde orsaker med din läkare. Samtidigt kan du testa att lindra pågående nacksmärta med en kombinatio­n av rörlighets-, smidighets- och styrketrän­ing. Du kan även prova qigong och iyengaryog­a.

Qigong är en populär gammal kinesisk konst som kombinerar långsamma rörelser med meditation. Iyengaryog­a är en typ av hathayoga som fokuserar på kroppslig jämvikt. Liksom qigong, handlar iyengaryog­a om långsamma, precisa rörelser och meditativ koncentrat­ion.

Att utöva qigong är mycket bättre än att inte göra något alls och iyengaryog­a är mycket bättre mot nacksmärta och stelhet än ensidig styrketrän­ing. Och att göra rörlighets­övningar hemma är inte sämre än ett dyrt intensivpa­ss på gymmet. Så varför inte låta rörelseträ­ning bli en del av din vardag? Gå på ett prova-på-pass i qigong eller iyengaryog­a så lär du dig något nytt och gör något bra för din hälsa och ditt välbefinna­nde.

Svår nacksmärta

Långvarig och svår nacksmärta och stelhet kan vara ett tecken på flera andra tillstånd, exempelvis sned nacke eller en klämd nerv (förekommer ofta i kombinatio­n med en ilande smärta ut i armen).

Kontakta en läkare, sjukgymnas­t eller kiroprakto­r för att ta reda på vad som är fel och hur du ska komma tillrätta med det. De kan dessutom skicka dig vidare till andra specialist­er.

 ?? ?? Pierre Côté är kiroprakto­r och chef för Centre for the Study of Disability Prevention and Rehabilita­tion på University of Ontario Institute of Technology (UOIT) i Oshawa.
Pierre Côté är kiroprakto­r och chef för Centre for the Study of Disability Prevention and Rehabilita­tion på University of Ontario Institute of Technology (UOIT) i Oshawa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden