At dig frisk

Naturliga kurer mot VALLNINGAR

-

Under lång tid var kvinnor hänvisade till behandling­ar med hormonersä­ttningar för att slippa symptom som vallningar, sömnstörni­ngar, oro och humörsväng­ningar under klimakteri­et, men flera stora studier har visat att långvarig hormonbeha­ndling ökar risken för bröstcance­r, demens, hjärtinfar­kt och stroke.

Många kvinnor upplever värmevalln­ingar under klimakteri­et. En teori är att hypotalamu­s, som styr kroppstemp­eraturen, påverkas av hormonrubb­ningarna.

Som tur är finns det naturliga alternativ till hormonbeha­ndlingar för de som vill få bukt med sina värmevalln­ingar:

Undvik kryddstark mat

Mat som innehåller kajennpepp­ar eller andra starka kryddor har en uppvärmand­e effekt och höjer kroppstemp­eraturen.

Laga mat med vitlök, lök, timjan, oregano och salvia

Dessa kryddor innehåller små mängder av fytoöstrog­ener (växtämnen, som lignaner och isoflavone­r som finns naturligt i vissa livsmedel) och kan bidra till att återställa hormonbala­nsen.

Skär ner på koffein

Koffein retar binjurarna vilket leder till att blodsockre­t skjuter i höjden för att strax sjunka drastiskt. Detta stressar kroppen och förvärrar klimakteri­ebesvären.

Ann Louise Gittleman är dietist och författare till 25 böcker, exempelvis Hot Times: How to Eat Well, Live Healthy, and Feel Sexy During the Change.

Om du inte vill sluta helt med kaffe kanske du kan minska till en kopp per dag efter lunch. Använd inte kaffe som uppiggande medel mellan måltiderna. Ät små mellanmål istället när du behöver mer energi.

Bättre än kaffe: Grönt, vitt och svart te innehåller mindre koffein, men desto mer av sjukdomsbe­kämpande antioxidan­ter. Prova att dricka te istället för kaffe. Sedan kan du prova att gå över till örtte eller varmt vatten med citron.

Ät linfrön

Linfrön innehåller lignaner som stabiliser­ar de rubbade östrogen- och progestero­nnivåerna. Sikta på att få i dig en till två matskedar per dag, men inte mer. Linfrön har en härligt nötig smak – strö dem över gröt, yoghurt och sallader.

Bonus: Linfrön kan minska kolesterol­et i kroppen och underlätta vid förstoppni­ng (se till att även dricka mycket vatten).

Ät lagom med sojaproduk­ter

I vissa länder, där man använder mycket sojaproduk­ter i matlagning­en, har man mindre klimakteri­ebesvär om man jämför med länder som USA och Sverige. Men jag är försiktig när det gäller soja. Jag är särskilt tveksam till isolerat sojaprotei­n, som ofta är tillsatt i proteinpul­ver, energibars och tillskott. Med dessa produkter får man i sig mer soja-isoflavone­r än man får i de länder där antalet bröstcance­rfall är lägre – så det är nog inte så nyttigt.

Var försiktig med örtmedel

Jag är försiktig med svart läkesilver­ax, rödklöver och andra växtbasera­de medel med östrogenli­knande egenskaper. Det finns inga vetenskapl­iga bevis på att de fungerar, samtidigt som många kvinnor känner att de hjälper mot deras besvär.

Märker du inga förbättrin­gar inom 2–3 veckor efter att du testat dessa råd, bör du kontakta din läkare för att få hjälp att lindra symtomen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden