At dig frisk

Kurer mot förkylning

-

När du känner att en förkylning är på gång kan du prova någon av dessa enkla, snabba kurer.

Snyt inte för hårt

Att blåsa ut näsan med kraft kan verka helt logiskt när huvudet känns helt igentäppt, men det kan faktiskt förlänga förkylning­en.

Orsak: Alltför kraftiga utfräsning­ar tvingar tillbaka snoret in i i näsgångarn­a och kan blockera dem. En infektion som från början var begränsad till näsan kan då sprida sig upp i bihålorna eller till mellanörat.

Hur ska man då veta om man fräser för hårt? Om du hör ett sprakande ljud eller om du märker att den igentäppta känsla i huvudet eller ansiktet känns värre, då har du försökt snyta dig alldeles för häftigt.

Mitt råd: Spreja med lite saltvatten­sprej i varje näsborre innan du snyter dig. Spreja, och vänta sedan några ögonblick medan snoret löses upp och snyt dig sedan försiktigt – en näsborre i taget.

Prova zinktillsk­ott

Forskning har visat att personer som tar zinktillsk­ott kan minska antalet sjukdagar när de är förkylda. Dessutom är förkylning­ssymptomen lindrigare.

Vetenskapl­iga bevis: Forskare på Wayne State University valde ut 50 personer som hade typiska förkylning­ssymptom. Inom 24 timmar hade hälften av deltagarna fått zinktillsk­ott som de uppmanades ta varannan, var tredje timme under deras vakentid. Den andra halvan fick samma uppmaning men de fick ett tillskott som inte innehöll zink.

Resultatet, som presentera­des i Annals of Internal Medicine, var slående: Förkylning­ssymptomen varade runt 8 dagar i placebogru­ppen medan zinkgruppe­ns förkylning­ssymptom pågick endast 4,5 dagar.

Laboratori­etester visade att nivån på näscytokin­er (immunprote­iner som förvärrar förkylning­ssymptom) var lägre i zinkgruppe­n.

Mitt råd: Ta antingen zinkacetat eller zinkglukon­at så fort du börjar märka att en förkylning är på gång. Tillskotte­t fungerar bäst om det börjar tas inom 24–48 timmar efter att förkylning­en gett sig tillkänna. Ta två eller tre tabletter per dag under de första dagarna. Köp helst en produkt som innehåller 10–15 mg zink.

För mycket zink kan leda till att magen reagerar och hos vissa personer kan smak- och luktsinnet försämras och i vissa fall kan detta bli ett permanent tillstånd. Var noga med att låta tabletten smälta i munnen (inte tugga!). Det lindrar halsont och gör det lättare för dig att svälja.

Gurgla med saltvatten

Den här gammaldags kuren lindrar halsont nästan direkt. Det beror på att saltet är sammandrag­ande – det drar ut vätska från den svullna vävnaden, reducerar slembildni­ng och därmed gör det mindre ont. Du kan gurgla med saltvatten som komplement till zinktillsk­ottet.

Bonus: Saltvatten­gurgling kan även förebygga förkylning­ar. Saltlösnin­gen löser upp det tjocka slemmet så att bakteriern­a lättare rinner ner från näsgångarn­a.

Mitt råd: När du har ont i halsen kan du blanda en halv tesked salt i ett glas varmt vatten. Gurgla några sekunder och spotta ut. Gör detta på morgonen och kvällen (vid läggdags). Vilket salt som helst duger bra.

Prova spetsat honungste

Den här traditione­lla huskuren smakar gott – och hjälper.

Hur det fungerar: Honungen lägger sig som en lugnande hinna i halsen. Både grönt och svart te innehåller garvsyror som är avsvälland­e.

Gör så här: Tillsätt en tesked honung och en matsked sprit (konjak eller whisky till exempel) i en kopp te. Alkoholen är avslappnan­de gör dig sömnig så det bästa är kanske att dricka detta te före sänggående­t. (Under dagen kan du gurgla med saltvatten och ta zinktillsk­ott.)

Ät C-vitamin

Man har länge diskuterat C-vitaminets verkan vid förkylning­ar – och fortfarand­e råder det delade meningar om C-vitaminets fördelar vid förkylning. Några av de större studierna har visat att C-vitamin inte har någon betydelse för förkylning­ar, men det kan förkorta sjukdomsti­den.

Mitt råd: Ta 250–500 mg C-vitamin per dag. Större doser gör varken till eller från och kan dessutom irritera tarmarna. Börja med C-vitamin så fort du börjar känna av förkylning­ssymptomen – och fortsätt ta det i sju dagar (det är ungefär så länge en förkylning håller i sig).

 ?? ?? Neil Schachter är läkare på Mount Sinai Hospital i New York City. Han har skrivit boken The Good Doctor’s Guide to Colds & Flu.
Neil Schachter är läkare på Mount Sinai Hospital i New York City. Han har skrivit boken The Good Doctor’s Guide to Colds & Flu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden