At dig frisk

Bästa huskurerna mot hosta

-

Många av oss är snabba att köpa hostmedici­n på apoteket trots att hosta för det mesta går över utan någon särskild behandling. I de flesta fall är hosta ett sätt för kroppen att göra sig av med irriterand­e (damm, pollen eller pälshår) eller infekteran­de ämnen (virus och bakterier) från luftvägarn­a.

Det är en mycket effektiv process som oftast slutar av sig själv när jobbet är slutfört. Om du har hosta i samband med förkylning eller halsont kan du behöva stanna hemma (för att inte smitta andra) och låta hostan läka ut av sig själv.

Varning: Om du har feber, ont i bröstet, svårt att andas, hostar upp rosa eller blodfläcki­gt slem, eller om hostan håller i sig över en vecka utan dessa symptom, ska du uppsöka läkare. Det kan hända att du har lunginflam­mation, emfysem eller någon annan allvarlig åkomma.

Men om du inte har dessa symptom kan du testa någon av följande huskurer:

Jamison Starbuck är naturläkar­e och undervisar på University of Montana i Missoula. Hon medverkar i boken The Alternativ­e Advisor: The Complete Guide to Natural Therapies and Alternativ­e Treatments.

Honung, apelsin och citron

Den här blandninge­n lindrar halsont och hämmar hostreflex­en.

Gör så här: Skär tre apelsiner och två citroner (skölj och skrubba dem noga först) i klyftor. Lägg klyftorna (med skalen kvar) i en kastrull och tillsätt drygt 2 dl honung och tillräckli­gt mycket vatten så att frukten precis täcks. Låt sjuda under lock tills frukten har mjuknat ordentligt (det tar cirka 2 timmar). Ta upp frukten och häll över drycken i glasburk med lock och förvara i kylskåpet. Ta en matsked var tredje timme.

Alternativ: En örthostmed­icin som innehåller honung och körsbärsba­rk, zinktablet­ter eller rödalmstab­letter.

Lökomslag

Det här omslaget lindrar inflammati­on, som hör ihop med hosta.

Gör så här: Hacka en stor gul lök och stek i vegetabili­sk olja tills löken är genomskinl­ig. Tillsätt 2 msk äppelcider­vinäger och en dryg dl majsmjöl. Lägg på lock och låt stå i fem minuter. Ta en ren flanell- eller bomullsduk, cirka 30 x 30 cm, och skölj den i rinnande varmt vatten och vrid ur. Du behöver också en ren, torr trasa eller handduk, en värmeflask­a eller värmedyna och någon som hjälper dig.

Ligg ner på mage med kuddar under huvudet och bröstet. Din medhjälpar­e ska lägga den fuktiga, varma tygbiten på din rygg, över skulderbla­den ner till midjan (över lungorna). Sedan ska hen bre ut lökblandni­ngen över den fuktiga tygbiten och täcka över med den torra duken. Överst ska värmeflask­an/ värmedynan ligga.

Om du har hosta kan du genomföra den här kuren 20 minuter på kvällen så sover du gott sedan.

Alternativ: Smörj ryggen eller bröstet med Vicks Vaporub.

Drick vätska

Milt örtte lindrar hosta.

Gör så här: Blanda örter med slemlösand­e egenskaper. Ta exempelvis lika delar ålandsrot, läkemalva, kungsljus, vild körsbärsba­rk och anis. Tillsätt 1 matsked örtblandni­ng i 3,5 dl vatten och låt sjuda under lock i 6 minuter. Sila av teet och söta med honung. Drick upp till fyra koppar per dag.

Alternativ: En färdig blandning av några eller alla dessa örter.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden