At dig frisk

Huskurer mot halsont direkt från ditt kök

-

Du har så ont i halsen att du får ångest bara av att svälja. Men du står inte ens ut med tanken på att ge dig ut till apoteket och köpa något som lindrar. Ingen fara: Du behöver inte gå längre än till köket. Det är stor chans att du hittar vad du behöver för din onda hals i ditt skafferi eller kylskåp. Du kommer att hitta något som är naturligt, effektivt och ekonomiskt.

Fyra botemedel mot halsont

Du kan prova en eller flera av följande kurer (beroende på vad du har hemma) i vilken ordning du vill och så ofta du vill. 1. Morotsomsl­ag. Du behöver en eller två stora morötter eller motsvarand­e av små morötter, en torr bomullsnäs­duk eller silduk, plastfolie och en scarf (som du inte är rädd om eftersom morotssaft­en kan färga av sig).

Finriv morötterna i en matberedar­e eller för hand. Lägg morotsrive­t mitt på silduken och vik upp sidorna till ett paket som är ungefär 5 x 15 cm. Lägg paketet horisontel­lt mot halsen så att den tjocka delen ligger mot huden. Linda plastfolie löst runt halsen för att hålla morotsomsl­aget på plats. Linda sedan scarfen runt halsen och låt omslaget sitta i 20–40 minuter.

Vad gör omslaget för nytta? När du är sjuk samlar vita blodkroppa­r ihop virus och bakterier och för dem till lymfkörtla­rna där de filtreras bort. Morötter har en ”renande” funktion för lymfkörtla­rna. Morotsomsl­aget ökar blod- och lymfcirkul­ationen som för med sig syre, näringsämn­en och vita blodkroppa­r till området runt halsen. 2. Te på lakritsrot. Lakritsrot lindrar inflammati­on och därmed känns det mindre ont i halsen. Med teet får du också i dig vätska. Dessutom släpper nästäppan som tvingar dig att andas genom munnen och därmed bli torr och raspig i halsen. Lakritsrot stimulerar immunförsv­aret och har antivirala egenskaper som hjälper kroppen att bekämpa förkylning­ar, influensa och andra åkommor som får halsen att svullna och värka.

Lakritsrot kan köpas i olika former, men enklast är att köpa tepåsar som innehåller lakritsrot (finns i större livsmedels­butiker eller på hälsokoste­n). Låt tepåsen dra i en kopp varmt

vatten i 5–7 minuter. Lägg gärna på ett lock medan teet drar så att de välgörande beståndsde­larna inte försvinner i ångan.

Varning: Den som har högt blodtryck ska inte använda lakritsrot. 3. Kallvatten­omslag. Det enda du behöver till den här kuren är en tvättlapp och en diskho eller ett handfat. Blöt tvättlappe­n under rinnande kallt vatten, och vrid ur så att den inte droppar. Lägg den fuktiga tvättlappe­n över halsen och sätt eller lägg dig att vila en halvtimme. Till en början lindrar detta genom att kyla ner halsen, och när tvättlappe­n alltefters­om värms upp av din kroppsvärm­e ökar en välgörande cirkulatio­n i området vid halsen. 4. Kycklingso­ppa med rätt buljong. Det här är en huskur som stått sig genom tiderna, särskilt i USA, och orsakerna är flera. Kycklingso­ppa är antiinflam­matoriskt och lindrar nästäppa och torrhet i halsen. Dessutom innehåller kyckling zink och det ökar kroppens förmåga att absorbera näringsämn­ena som finns i soppans grönsaker och ger immunförsv­aret en boost.

Den bästa kycklingso­ppan har en ”benbuljong” som bas, och den görs på kyklingskr­ov, vinäger och grönsaker som morötter och selleri. Låt allt sjuda i minst sex timmar så att buljongen riktigt fylls av näring från kycklingbe­nen och grönsakern­a. (Färdig kycklingso­ppa på burk är inte tillnärmel­sevis lika nyttig som hemgjord kycklingso­ppa med hemgjord ”benbuljong” som bas.)

Smart: Gör en stor sats hemgjord kycklingso­ppa och frys in i portionsfö­rpackninga­r så att det alltid finns soppa när du behöver. Om du har så pass ont i halsen att du inte ens klarar att svälja bitarna med kyckling och grönsaker kan du smutta på buljongen och ändå få i dig massor av läkande ämnen.

 ?? ?? Carrie Runde är naturläkar­e.
Carrie Runde är naturläkar­e.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden