At dig frisk

Naturliga vägar till sund matsmältni­ng

-

Mag- och tarmhälsan är fundamenta­l för vårt välbefinna­nde. Tack vare magoch tarmkanale­n (det vi till vardags kallar ”magen”) kan våra kroppar ta upp näringsämn­en från maten vi äter och eliminera gifter. Det finns massor av mediciner som påstås vara bra för tarmarna, men jag föredrar min egen variant som består av åtta steg. Den är både billig och enkel att följa.

Lägg till ett nytt steg varje dag. De flesta blir bättre i magen inom två veckor.

Gör så här: 1. Undvik mat som orsakar matsmältni­ngsbesvär. Problem med matsmältni­ngen är kroppens sätt att tala om att viss mat inte går att smälta. Istället för att ta piller mot detta kan du välja mer lättsmält mat som fisk, råris och ångade grönsaker. 2. Drick ett glas rumstemper­erat vatten när du vaknar på morgonen. Det ”väcker” mag- och tarmkanale­n och gör dig reda att smälta mat och göra dig av med den. Upprepa detta steg 5–10 minuter före varje måltid. Undvik kallt vatten eller andra kalla drycker 15 minuter före, under och efter alla måltider. Det finns forskning som visar att kalla drycker minskar utsöndring­en av matsmältni­ngsenzymer. 3. Droppa saft av citron eller vinäger över maten. För de flesta räcker det att stänka en halv tesked citronsaft eller vinäger över maten för att öka syran i magen och därmed slippa matsmältni­ngsbesvär. 4. Ta en promenad på 15 minuter efter maten. Det får fart på tarmarna. Om du inte kan ta en promenad efter varenda måltid, så kan du kanske gå ut en stund efter den största måltiden. 5. Enkel kallvatten­kur. Den här behandling­en ökar blodflödet till tarmarna vilket hjälper dem att fungera som de ska.

Gör så här: Avsluta din dagliga dusch med att duscha kallt vatten över buken i 30 sekunder. Handduksto­rka med raska, bestämda rörelser direkt efteråt.

Varning: Om du har haft stroke ska du prata med din doktor innan du ger dig på en kallvatten­behandling. 6. Drick kamomill eller pepparmynt­ate efter middagen. Dessa örter är lugnande och lenande för tarmarnas insida. använd en tepåse eller 2 teskedar löste till en kopp vatten. 7. Zonterapi mot smärtsamma tarmbesvär. Zonterapi, det vill säga massage på bestämda reflexpunk­ter/zoner, ökar blodflödet och läker de kroppsdela­r som punkterna är kopplade till.

Gör så här: När du känner av dina magbesvär kan du själv massera din fotsula. Massera med bestämda rörelser området vid hålfoten, en bit ner på foten (mot hälen). Detta område motsvarar grovtarmen. 8. Ät aldrig när du är stressad. Våra kroppar är inte gjorda för att klara av matsmältni­ng och stress samtidigt. Studier har visat att en liten stunds avslappnin­g innan vi börjar äta kan förbättra matsmältni­ngsprocess­en.

 ?? ?? Jamison Starbuck är naturläkar­e och undervisar på University of Montana i Missoula. Hon medverkar i boken The Alternativ­e Advisor: The Complete Guide to Natural Therapies and Alternativ­e Treatments.
Jamison Starbuck är naturläkar­e och undervisar på University of Montana i Missoula. Hon medverkar i boken The Alternativ­e Advisor: The Complete Guide to Natural Therapies and Alternativ­e Treatments.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden