At dig frisk

Bota tarmarna – så dämpar du inflammati­on

-

Smärta kan nästan alltid kopplas till, och förvärras av, inflammati­on. Inflammati­onen, som utlöser smärtämnen, kan pågå i kroppen i decennier, även när det inte syns några rodnader, svullnader eller andra tecken.

Vanlig orsak: Skadad slemhinna i tarmarna. Skadorna kan orsakas av att man är överkänsli­g mot något livsmedel, dålig kosthållni­ng med för mycket socker eller processad mat eller bakteriell obalans för att nämna bara några faktorer. En försvagad slemhinna kan släppa fram giftiga molekyler i kroppen där de kan sätta igång en envis inflammati­on.

Har du ständig smärta – särskilt i samband med oregelbund­en förstoppni­ng och/eller diarré – ska du börja med att få vävnaden i dina tarmar att läka.

Gör så här:

• Ät olika typer av fermentera­d (syrad) mat. De är rika på probiotika som hjälper slemhinnan i tarmen att läka. De flesta av oss vet att yoghurt på levande kultur är en bra källa till probiotika, men enbart yoghurt räcker inte i det här sammanhang­et. Du får i dig mer probiotika när du äter en eller flera portioner syrad mat per dag, exempelvis surkål och kimchi.

Heather Tick, är läkare inom smärtmedic­in och har skrivit boken Holistic Pain Relief: Dr. Tick’s Breakthrou­gh Strategies to Manage and Eliminate Pain.

Eftersom de syrade produktern­a – exempelvis surkål – i livsmedels­butikerna ofta är processade kommer du inte att få probiotika­n du behöver därifrån. Välj produkter som måste förvaras kallt även i butiken. Du kan också ta probiotika­tillskott, vilket är särskilt viktigt för dem som tar antibiotik­a eller sällan äter syrad mat.

• Skär ner på socker. Ett högt – eller till och med måttligt – intag av socker, även socker i raffinerad­e kolhydrate­r som bröd och andra

bakverk samt vitt ris, många frukostfli­ngor och de flesta juicer ökar nivån av cytokiner som orsakar inflammati­on.

• Begränsa intag av rött kött. Rött kött, särskilt ekologiskt naturbetes­kött, innehåller värdefulla näringsämn­en och kan ingår i en hälsosam kosthållni­ng. Men om man äter för mycket (mer än 100 g per dag) förvärrar rött kött inflammati­oner. Äter du mer än 100 g ska du skära ner. Minst hälften av varje måltid ska vara växtbasera­d – grönsaker, nötter och frön. En fjärdedel av måltiden ska innehålla fullkorn, och resten bör vara protein som inte alltid behöver innebära animaliskt protein. Andra bra proteinkäl­lor är exempelvis linser, bönor och tempeh.

Ät mat som lenar, lindrar och läker

Att undvika inflammati­onsbildand­e livsmedel är bara halva jobbet. Den andra halvan, om man ska lindra smärta, är att äta sådan mat som minskar inflammati­onen i din kropp.

Om du hoppas på något spännande och exotiskt här, så måste jag göra dig besviken.

Vad du verkligen behöver äta för att minska inflammati­onen i kroppen är massor av grönsaker – råa, ångade, stekta, grillade eller ugnsbakade. Grönsaker innehåller cellulosa, en typ av fiber som binds till fett och vissa inflammato­riska ämnen och fraktar dem ur kroppen när du går på toaletten. Antioxidan­terna i grönsaker, som lykopen i tomater och indole-3-carbinol i broccoli, vitkål och brysselkål, minskar också inflammati­on.

Den här delen av din smärtlindr­ingsresa är enkel: det finns inte en enda grönsak i världen som förvärrar din smärta, och de flesta, om inte alla, kan bidra till att lindra din smärta. Ät enligt medelhavsd­ieten, där det ingår massor av grönsaker, fisk (fiskolja är antiinflam­matoriskt), små mängder rött kött och olivolja.

Tips: Det är klokt att undvika sötsaker, med undantag för en bit mörk choklad (25 –50 g) per dag. Choklad som innehåller minst 70 procent kakao är rik på antioxidan­ter och minskar inflammati­oner, förbättrar blodcirkul­ationen i hjärnan och sänker blodtrycke­t. Och eftersom en bit mörk choklad är en ”sötsak” blir det lättare för dig att säga ”nej” till andra värstingar som tårta, kakor och glass.

Glöm inte kryddor

Gurkmeja och ingefär är fantastisk­a kryddor och smärtlindr­are. Ingefärste är en ljuvligt god smärtlindr­are. Dessutom är vitlök och gul lök rika på svavel som är läkande.

Kaffe? Ja, men …

Många kan förebygga huvudvärk eller hindra ett migränanfa­ll genom att dricka en kopp kaffe när de känner att symptomen är på väg. Men för mycket kaffe (vad som är för mycket varierar från person till person) kan vara negativt för andra typer av smärta. Det ökar kroppens produktion av stresshorm­onet adrenalin och inflammati­on. Det döljer dessutom trötthet vilket gör att du riskerar att överansträ­nga dig.

Drick inte mer än två koppar kaffe per dag. Testa att ta en kaffefri vecka ungefär var tredje vecka. Och om du minskar ditt kaffedrick­ande gradvis under några dagar så slipper du drabbas av huvudvärk på grund av koffeinabs­tinens.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden