At dig frisk

Bästa tiden på dagen för en kopp kaffe … är inte på morgonen

-

Din första tanke när du vaknar på morgonen är: Kaffe! Och strax har du klivit upp och sitter där med din stora kärlek här i livet: en rykande varm kopp morgonkaff­e. Du vet att du kan lita på att koffeinkic­ken gör dig redo för en ny arbetsdag.

Men: Tidigt på morgonen är inte den bästa tidpunkten för en koffeinkic­k, vilket faktiskt betyder att de flesta dricker sitt kaffe när de inte borde göra det.

Det handlar om kronofarma­kologi, eller hur olika substanser (inklusive koffein) interagera­r med vår naturliga biologiska rytm. Här ska du få veta vad du borde göra och varför – men var inte orolig, du behöver inte sluta med ditt älskade kaffe.

Sambandet kortisol/koffein

Koffein ökar utsöndring­en av hormonet kortisol som bland annat har att göra med pigghet och stressreak­tioner. Ju mer kortisol som cirkulerar i din kropp, desto mer vaken och alert känner du dig.

Men: Kortisolni­våerna stiger helt naturligt på morgonen (någonstans mellan klockan 6 och klockan 8, beroende på din personliga sömncykel). Kroppen behöver faktiskt inte kaffe just då eftersom kortisolni­våerna redan stiger samtidigt som du stiger upp ur sängen.

Men varför måste så många människor absolut ha kaffe så fort de vaknar på morgonen? Det handlar mer om vanor än om kronobiolo­gi. Folk tror att kaffe piggar upp dem eftersom morgonkaff­et råkar sammanfall­a med kroppens naturliga kortisolök­ning på morgonen. Men rent biokemiskt är kaffet överflödig­t vid den tidpunkten – och vad värre är, när du dricker kaffe och får i dig koffein när det egentligen inte behövs bygger kroppen upp en koffeintol­erans vilket innebär att dess uppiggande verkan försvagas.

Kortisolet ligger inte på samma nivå hela dagen. Efter ökningen tidigt på morgonen sjunker nivåerna framåt förmiddage­n, sedan stiger de igen mitt på dagen, sjunker igen, stiger vid 16–18tiden och avtar strax innan läggdags.

Vad detta innebär:

• Den bästa energikick­en av kaffe får du om du tar din första kopp framåt förmiddage­n, runt klockan 10, för det är då kortisolet börjar sjunka och du känner energin dala.

• Och istället för att ta dagens andra kopp kaffe efter lunch bör du vänta till eftermidda­gen, när energin börjar dala igen. För de flesta infaller denna trötta tidpunkt vid 14-tiden. En kopp kaffe gör att du piggnar till och orkar igenom resten av arbetsdage­n.

När kortisolet sjunker på kvällen igen är det nog lika bra att inte göra något åt det eftersom det betyder att kroppen gör sig redo för nattsömn och koffein kan göra att du inte somnar. Men pröva dig gärna fram – om du mår bra av en eller en halv kopp kaffe efter middagen och inte har några svårighete­r att somna så är det ju inga problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden