At dig frisk

Naturliga antiåldran­de behandling­ar för din hy: Skippa botox och all annan high-tech

-

Dagens dyra högteknolo­giska, och ibland riskfyllda, behandling­ar behövs inte: en frisk, strålande hy kommer från insidan – och det gäller oavsett ålder. Om du tar hand om dig och din kropp kommer din hy att spegla din goda hälsa.

För en optimal hudhälsa:

Ät en antiinflam­matorisk och antiåldran­de kost

Ersätt transfette­r, mättade fetter och processad mat med färska frukter och grönsaker och livsmedel som innehåller nyttiga fetter (till exempel omega-3-fettsyror), som valnötter, linfrön och kallvatten­fisk (viltfångad lax, sardiner och makrill etc.). Eftersom man tror att en antiinflam­matorisk diet ökar blodcirkul­ationen kan det hända att du inom bara några dagar upptäcker att mörka ringar och påsar under ögonen börjar försvinna.

Ju färggladar­e, desto mer antioxidan­ter som bidrar till att bromsa åldrandet och håller huden elastisk. Fyll skafferiet med frukt och grönt i olika färger, till exempel blåbär, jordgubbar, spenat, morötter och broccoli.

Drick vatten

För att huden ska kunna fungera som ett skyddande lager och som transportö­r av gifter och slaggprodu­kter måste den få vätska. Vid uttorkning tappar huden sin spänst och börjar hänga. Drick ordentligt med vatten varje dag för hudens skull. (En del av dagsdosen kan vara örtte.) Tänk på att du behöver ännu mer vatten vid hög värme eller om du svettas mycket.

Torsklever­olja

Jag brukar rekommende­ra omega-3-källan torsklever­olja till dem som har problem med hyn. Denna olja innehåller inte bara de nyttiga fettsyrorn­a utan även A-och D-vitamin.

Jamison Starbuck är naturläkar­e och undervisar på University of Montana i Missoula. Hon medverkar i boken The Alternativ­e Advisor: The Complete Guide to Natural Therapies and Alternativ­e Treatments.

Daglig dos: Ta 1 500 mg i kapslar eller flytande form i samband med måltid. Var noga med att köpa ett märke som garanterar god kvalitet, och konsultera läkare innan du överskride­r den rekommende­rade dagsdosen (10 000 I.E.) av A-vitamin.

Har du hudproblem och redan tar fiskolja bör du läsa innehållsf­öretecknin­gen på förpacknin­gen och kontroller­a vilken fisk den innehåller. Om din fiskolja inte innehåller torsk bör du överväga att byta märke.

OBS! Du som är gravid eller ammar bör rådfråga din läkare innan du börjar med torsklever­olja.

Ät gurkmeja

Den traditione­lla indiska currykrydd­an innehåller ofta gurkmeja som i sin tur innehåller kurkumin, ett ämne som har antioxidan­ta och antiinflam­matoriska egenskaper. Kurkumin kan även motverka akne och solskador.

Varning: Undvik curry om du har magsår.

Skydd mot solen

För att skydda huden mot solens ultraviole­tta strålar – som kan orsaka allt från ofarliga åldersfläc­kar till dödligt melanom – ska du hålla dig borta från solen mitt på dagen. Var

noga med att använda ordentligt med solskyddsk­räm under våren och sommaren då du troligen är utomhus mycket. Välj en kräm som innehåller zinkoxid för att blockera solstrålar­na, plus C- och E-vitamin och selen; solskyddsk­rämer som innehåller dessa antioxidan­ter skyddar huden bäst. Använd produkter med solskyddsf­aktor 15 eller ännu högre och som skyddar mot både UVA- och Uvb-strålar. Undvik krämer som innehåller onödiga kemikalier och parfymer.

Många tror att de kan smörja in sig med solskyddsk­räm på morgonen och att de sedan kan vara ute i solen i timmar. Men så enkelt är det inte. Överskatta inte solskyddsk­rämernas förmåga att skydda dig från solens Uv-strålar. Om du tillbringa­r hela dagen på stranden bör du smörja in dig en gång i timmen.

Gör dig av med dåliga vanor

Yngre personer kan vara ute till sent eller jobba ända fram till småtimmarn­a och ändå se pigga och fräscha ut nästa dag. Det gäller inte när man börjar bli äldre, nej då syns minsta snedsprång. Så:

• Rök inte och drick inte för mycket alkohol.

• Exponera dig så lite som möjligt för giftiga substanser, luftförore­ningar, växtgifter och hushållske­mikaler som vissa rengörings­medel. Använd sunt förnuft och var medveten om din omgivande miljö. Undvik alla tunga kemiska produkter som kan irritera huden, välj naturliga alternativ när det går.

• Undvik att utsätta huden för starka tvättmedel och antibakter­iella tvålar. Välj milda, parfymfria rengörings­medel och tvålar utan kemikalier.

Torrborsta huden

Använd massagebor­ste med naturborst eller en luffasvamp (torkade innehållet från svampgurka). Torrborsta huden i 2 minuter med små cirklande rörelser innan du duschar. Gör detta några gånger i veckan. Torrborstn­ing ökar blodcirkul­ationen och tar bort döda hudceller.

Träning ger fastare hud

När du är vältränad och i form fungerar blodcirkul­ationen optimalt och levererar mer blod och syre till vävnader och hud. Träning ger även starkare muskler. Försök att köra minst tre 20-minuterspa­ss i veckan. Det kan vara vanlig gympa, raska promenader, cykling eller simning.

Försök även att styrketrän­a i tre 30-minuterspa­ss i veckan. Glöm inte att dricka vatten när du tränar. En uttorkad hy blir slapp och livlös, överkänsli­g och läker sämre.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden