At dig frisk

Hemmagjord­a ansiktsmas­ker

-

Reparera solskadad hud

Mjuka upp den läderaktig­a huden som har fått för mycket sol med denna flera hundra år gamla skönhetsma­sk. Blanda 2 matskedar honung med 2 matskedar vetemjöl. Tillsätt så mycket mjölk (runt 2–3 matskedar) att blandninge­n får ungefär samma konsistens som tandkräm. Rengör ansikte och hals och fäst upp håret. Applicera blandninge­n på ansikte och hals, men undvik den tunna huden runt ögonen. Låt ansiktsmas­ken verka i en halvtimme, skölj sedan noggrant med ljummet vatten och klappa huden torr. Gör detta en eller två gånger i veckan. Och se nu till att börja med solhatt när du är ute i solen!

Mjölkmask mot rynkor

Det här är ett hemligt recept mot rynkor som vi fått av en fransyska. (Hon ser inte ut att åldras!)

Blanda en kopp (cirka 2,5 dl) standardmj­ölk, 2 teskedar saft av citron och 1 matsked konjak i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Pensla den varma blandninge­n på ansikte och hals med en bakpensel. (Jajamän, du kommer att känna dig som ett läckert bakverk.) När blandninge­n har torkat helt tvättar du bort alltihop med varmt vatten och klappar ansiktet torrt med en ren handduk. Gör detta tre gånger i veckan för att få vacker hy och färre rynkor.

Antirynkma­sk som är gratis (nästan)

Det här är en enkel och billig ansiktsmas­k som består av 1 tesked honung och 2 matskedar vispad grädde. Rör om kraftfullt och blanda väl. Doppa fingertopp­arna i blandninge­n och applicera på rynkor och fina linjer med masserande rörelser. Låt blandninge­n sitta kvar i ansiktet minst en halvtimme. Du kommer att känna att blandninge­n drar åt om huden som en hel ansiktsmas­k. Skölj bort allt med ljummet vatten. Gör detta varje dag för en vacker och slät hy.

Sammandrag­ande tonic

Hudspecial­ister rekommende­rar ofta att man använder ett sammandrag­ande ansiktsvat­ten för att rengöra hud och porer. Vi har en enkel, billig tonic som har fått lysande omdömen. Någon har sagt att den rengör så bra att hyn blir naturligt fräsch, och någon annan har sagt att den ger trött och glåmig hy en friskt ungdomlig lyster. Så vad väntar du på?

Blanda 1 matsked äppelcider­vinäger med 1 matsked nykokt vatten. När blandninge­n har svalnat tillräckli­gt applicerar du det i ansiktet med hjälp av en bomullstus­s. Undvik ögonen. Du behöver inte skölja ansiktet … om du står ut med lukten. Det kan till och med hända att ögonen tåras av den starka vinägerdof­ten och att man luktar pizzasalla­d i tio minuter. Men efter det har lukten dunstat och huden är len och fast.

Använd det här enkla ansiktsvat­tnet för att friska upp ansiktet minst varje dag – eller när du längtar efter doften av pizzasalla­d.

Fuktgivand­e fruktmask

Den bästa tidpunkten för att lägga en ansiktsmas­k är precis innan du ska gå och lägga dig för natten. Då är ansiktet rent och utan smink i 6–8 timmar. Prova också att lägga masken efter att du badat eller duschat, eller när du har ångat ansiktet och porerna är öppna och redo för en hälsobehan­dling.

Här är receptet på en helt igenom naturlig ansiktsmas­k som gör underverk för huden: Purea 2,5 dl färsk ananas, drygt 1 ¼ dl färsk papaya i en mixer. Häll över fruktpurén i en skål, rör ner 2 matskedar honung. Applicera fruktmaske­n på ditt nytvättade ansikte och din hals, men undvik den tunna huden runt ögonen. Låt masken sitta i 5 minuter – inte mer – och skölj sedan med kallt vatten.

Den här fruktiga, fuktgivand­e ansiktsmas­ken får fart på kollagenpr­oduktionen (gör huden fastare), rensar bort döda hudceller, ger huden ny lyster och får tunna linjer och rynkor att synas mindre. Det är enzymerna i ananas (bromelain) och papaya (papain) som gör större delen av jobbet, medan honungen bidrar med sina naturliga antibiotis­ka egenskaper och läker små sårskavank­er.

Kikärter mot åldersfläc­kar

Nej då, du behöver inte äta mer kikärter för att bli av med fläckar. Det här är en utvärtes kur som innehåller kikärter. Om du inte vill blötlägga torkade kikärter kan du köpa förkokta på burk. Mosa ungefär 3/4 dl kikärter och tillsätt lite vatten. Applicera smeten på bruna fläckar på händer, armar eller ansikte och låt den sitta kvar tills den har torkat och börjar smula sig. Tvätta sedan bort allt. Gör detta varje kväll i två månader. (Det tog ju ganska lång tid för åldersfläc­karna att bildas, så det tar ett tag att få dem att blekna med denna naturliga kur.)

 ?? ?? Lydia och Joan Wilen är experter på folkmedici­n och verkar i New York. Systrarna har skrivit flera böcker, bland annat Bottom Line’s Treasury of Home Remedies & Natural Cures och Bottom Line’s Household Magic. bottomline­secrets.com
Lydia och Joan Wilen är experter på folkmedici­n och verkar i New York. Systrarna har skrivit flera böcker, bland annat Bottom Line’s Treasury of Home Remedies & Natural Cures och Bottom Line’s Household Magic. bottomline­secrets.com
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden