Gourmet

Krogliv i coronans tid

-

Vi kan väl bara låtsas att coronaviru­set inte finns? Att allt är som vanligt! Det låter som en vansinnig tanke, men för en liten stund får jag den där känslan. Av att vara här och nu. Av att slippa oro. Av att inte gå runt med en knytnäve i magen. Hur ska det gå för alla som kämpar i mat- och dryckesbra­nschen? Hur ska det gå för alla producente­r, leverantör­er och andra som bidrar till branschen. Ja, även jag som egenföreta­gare kommer att drabbas. Men när jag sitter där på krogen och njuter av nylagad, god mat känns allt som vanligt för en stund. Servicen är vänlig och hjälpsam, och mitt glas är ständigt påfyllt. Jag tar upp min kamera, fotar maträtten, menyn, vinflaskan. Jag doftar, äter, njuter. I skrivande stund befinner vi oss i en mardröm, i stormens öga, och jag står själv nästan lamslagen. Vinden viner kring öronen. Mestadels jobbar jag hemifrån, men det går väldigt långsamt. Jag funderar på tusen olika saker som inte har med skrivandet att göra. Mitt instagramf­löde fylls av vädjan, hopp och förtvivlan. Krogbesök reas ut, jag skrollar bland take away-menyer, konkurser och uppdaterin­gar om corona. En röst inom mig vill bara skrika: Men sluta nu.

Önskar att jag hade fickorna fulla med guld. Att jag bara kunde gå ut och stötta varenda krog och hotell där ute. Men jag ger mig inte. Jag går på krogen, jag är frisk, kan tvätta händerna och kan sitta ett par meter från grannen. Varje liten krona räknas.

En ny rätt kommer in och ställs på bordet framför mig. Jag tar upp kameran igen, fotar, känner doften av nylagat. Jag fylls av värme och glädje. Tack alla ni som arbetar i restaurang­branschen! Som kämpar och som fortsätter att ge oss fantastisk­a upplevelse­r även om det brinner utanför dörren.

Det här skrivs i slutet av mars, och jag hoppas och tror att vi alla kommer ut på andra sidan. Några mer sargade än andra. Vi befinner oss i den värs-ta krisen i modern tid, och jag funderar över vad som kommer att hända när allt det här är över. Kommer matscenen att ha förändrats? Jag är övertygad om att branschen repar sig, men det kommer att ta tid. Utanför fönstret ser jag nästan folktomma gator, men här inne på krogen är det varmt och skönt. Jag vill inte lämna restaurang­en – denna fantastisk­a oas!

I det här numret besöker vi två underbara oaser att njuta av, nämligen Aira och Hantverket. Vi har väntat fyra år på Tommy Myllymäkis Aira, och äntligen är den här. I den fantastisk­a byggnaden, och med både à la carte och avsmakning­smeny, ska Tommy Myllymäki förändra krogscenen i Stockholm. Stefan Ekengren på Hantverket vet hur man lagar husmanskos­t med en twist – det är comfort food på hög nivå.

Anders Melldén ger dig härliga vintips för våren, Elisabeth Johansson fokuserar på det gröna teet matcha och Marie Oskarsson trä ar Champagnes nya drottning, Vitalie Taittinger.

Må gott så ses vi i köket!

 ??  ??
 ??  ?? TOVE OSKARSSON HENCKEL CHEFREDAKT­ÖR
TOVE OSKARSSON HENCKEL CHEFREDAKT­ÖR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden