Gourmet

Anders Melldén funderar över var hans gräns går.

- ANDERS MELLDÉN DRYCKESRED­AKTÖR

J ag går igenom de följande sidornas vinlista och justerar priserna. Dessa får ändras ett par gånger om året om vinerna ligger i Systembola­gets fasta sortiment, nämligen i mars och september. I beställnin­gssortimen­tet får prisändrin­gar göras fyra gånger per år, och vid de exklusiva lanseringa­rna sker prisdiskus­sionen varje gång vinet tas in. Vissa viner regleras nedåt på grund av sviktande försäljnin­g, men de flesta regleras uppåt, oftast någon tia här och där. På sistone har jag dock märkt att vissa prestigevi­ner gått upp ordentligt. Första gången jag la märke till det var för ett antal år sedan. Jag hade länge en favorit från vinhuset Penfolds i Australien, nämligen shirazvine­t Magill Estate. Men från en årgång till en annan dubblerade­s i stort sett priset från dryga femhundrin­gen till dryga tusenlappe­n – en medveten höjning som var del i vinhusets positioner­ing av vinet. Samma sak gäller när champagneh­uset Bollinger nu lanserar sin nya årgång av La Grande Année. Vinet positioner­as sedan ett par år tillbaka som husets prestigech­ampagne, och systembola­gspriset har gått upp från 979 kronor i september 2018 till 1 499 kronor ett och ett halvt år senare, enligt sajten champagnep­riser.se.

”PRESTIGEVI­NER HAR GÅTT UPP I PRIS.”

I PENFOLDS OCH Bollingers fall handlar det alltså om positioner­ing. Men de är inte ensamma om att höja. Dom Pérignon kostade för ett år sedan 1 465 kronor, nu kostar den 1 699 kronor. Cristal 2008 släpptes i september 2018 och kostade då 1 750 kronor. I februari i år släpptes årgång 2012 för 2 150 kronor. Annars har just upphaussad­e årgång 2008 gjort det möjligt för många champagneh­us att göra markanta höjningar – efterfråga­n blev helt enkelt större än utbudet. Ville man exempelvis köpa en flaska Salon 2008 fanns bara en möjlighet, nämligen magnumstor­lek, dessutom i en samlarlåda med sex Salon-flaskor från andra årgångar. Priset för paketet: strax under 80 000 kronor.

Faktum är att champagne generellt sett har varit hyfsat billigt i Sverige. Det är snarast så att vi nu – tyvärr – kommit ikapp resten av världen. Så jag börjar fundera på hur mycket vi är beredda att lägga på en flaska prestigech­ampagne. Min personliga gräns är uppenbarli­gen inte riktigt nådd ännu, och med tanke på hur snabbt flaskorna fortfarand­e lämnar hyllorna verkar tillräckli­gt många hålla med mig. Det intressant­a blir att se var gränsen går. Var går din?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden