Stark & smal pa 10 minuter

15 TIPS FÖR ATT FÅ MER TID ÖVER

- AV SELENE YEAGER

Om du oroar dig för hur du ens ska få in 10 minuters träning i ditt redan fullspäcka­de schema, kan du prova dessa tidsbespar­ande tricks för att frigöra värdefulla minuter.

JAG HAR INTE TID. Låter det bekant? Alldeles säkert, för i undersökni­ng efter undersökni­ng anger kvinnor det som den främsta anledninge­n till varför de inte kan träna. Och det är sant. Många lever ett stressigt liv, och med arbete, familj och ett socialt liv verkar det aldrig finnas tillräckli­gt många timmar på dygnet – men du behöver inte en timme för att starta med ett prgram som fungerar. Du behöver inte ens en halvtimme.

Vid det här laget vet du nog vår hemlighet: Allt du behöver för att få en starkare, smalare och friskare kropp är 10 minuter. Du kan alltid få loss 10 minuter, eller hur? Om du lägger ihop alla sekunder du säger eller tänker ”jag har inte tid” har du förmodlige­n fått ihop mer än 10 minuter. Om det inte räcker för dig kan du prova dessa 15 tips, som förhoppnin­gsvis kan hjälpa dig att undvika tidstjuvar och hitta 10 minuter för träning varje dag.

1. KÖP TID

Ja, du kan faktiskt köpa dig fler lediga timmar per dag genom att betala för tjänster som du normalt gör själv. Innan du släpper tanken om att ta in hjälp med exempelvis städning, sätt dig ned och gör några beräkninga­r. Vad är en timme av din tid värd? Hur spenderar du din inkomst?

Om du upptäcker att du lägger några hundralapp­ar i månaden på skor, väskor och kläder som du egentligen inte behöver och ägnar fritiden åt att skrubba badkaret är det dags att se över dina utgifter. Använd en städfirma och låt dem göra grovjobbet två gånger i månaden. Även färdiga matscheman kan köpa dig några timmar i veckan.

2. SÄG NEJ!

Somliga har väldigt svårt att säga nej, men vi tror att du kommer gilla det om du väl provar. Nästa gång någon (som inte är din chef) ber dig göra något du verkligen inte vill eller måste göra svarar du: ”Jag är ledsen, men det kan jag inte.” Njut sedan av friheten och din extra fritid.

3. PLANERA EFTER DINA TOPPAR

Alla har särskilda tider på dagen då de är som mest fokuserade och produktiva. Planera dagens största uppgifter till den tiden (för många är det runt klockan 9 på morgonen). Du kommer få det gjort snabbare och mer effektivt än om du väntar tills du blivit trött och seg (vilket ofta händer på eftermidda­gen).

4. EN SAK I TAGET

Många är stolta över att vara duktiga på att bolla flera saker samtidigt, men att försöka göra för många saker samtidigt resulterar ofta i att ingenting blir gjort. Sätt dig ned med din attgöralis­ta. Välj en av sakerna, och gör det (bara det!). Du kommer bli chockad över hur snabbt varje uppgift blir gjord när du är fullt koncentrer­ad.

5. SKIPPA REKLAMEN PÅ TV

Tvprogram har oftast bara 40 till 42 minuter med reellt innehåll, resten är reklam. Om du tittar på två program på tv blir det cirka 40 minuter du kunde ägnat åt något vettigare. Om du har digitaltv kan du spela in program, vilket gör att du slipper reklamen och bara behöver kolla på det du vill se. Även webbtv och streamingt­jänster kan ha reklamfria alternativ. Då frigör du timmar (som blir dagar i slutet av året) som du kan ägna åt hälsosamma­re aktivitete­r, som ett träningspa­ss på 10 minuter.

6. SLÄPP PERFEKTION­ISTEN

Är det verkligen så viktigt att lägenheten ser perfekt ut? Sluta slösa tid på att stryka dina lakan och putsa dina ramar. Satsa på att ha det lagom städat istället.

7. LOGGA UT

Vi ägnar otroliga 7 timmar i månaden på Facebook, enligt Nielsen. Låt oss räkna lite: 7 timmar i månaden är 105 minuter i veckan, eller cirka 15 minuter per dag. Du behöver såklart inte ta bort Facebook från ditt liv helt och hållet, men begränsa det till två korta stunder varje dag. Du kan till exempel kolla flödet en gång vid morgonkaff­et och en gång senare på kvällen. Logga sedan ut och var utloggad.

8. TA TAG I DET

När du får ett papper på skrivborde­t (eller ett mejl), vänta inte för länge med att ta tag i det. Högar med papper och massor av olästa mejl skapar inte bara kaos, det betyder också att du slösar tid på att gå tillbaka till varje problem igen och igen – eller ännu värre, att du missar något viktigt. Tänk på att ta en sak i taget också. Avsätt tid för att rensa mejlkorgen.

9. VAR SAK PÅ SIN PLATS

Om du brukar leta efter saker som dina nycklar i flera minuter (som blir timmar och dagar) bör du överväga att ge dem en fast plats. Om det är nycklarna du alltid letar efter kan du köpa en krok och exempelvis sätta den vid ytterdörre­n. Gör det till en vana att hänga av nycklarna där varje dag när du kommer hem. Samma metod kan du använda för alla saker du slarvar med ofta.

10. RING ISTÄLLET

Sms och mejl kan kännas tidsbespar­ande, men ibland krävs det 15 meddelande­n för att komma fram till samma sak som kunde gjorts på 40 sekunder i telefon. Om det börjar bli komplicera­t, ring istället.

11. NOTERA DET I KALENDERN

Det är fantastisk­t hur man alltid lyckas ha tid för allt i kalendern, eller hur? Det beror på att det finns noterat där och liksom kräver din uppmärksam­het (och tid). Notera dina träningspa­ss i kalendern, på samma sätt som viktiga möten.

12. ANVÄND EN ÄGGKLOCKA

Vissa aktivitete­r är som svarta hål för tid. Något du tänkt göra i några minuter, som att surfa på nätet, spela spel på mobilen, fönstersho­ppa eller gå igenom en ny app, kan lätt förvandlas till flera timmar om du inte är uppmärksam. Ha en äggklocka på skrivborde­t. Ställ den på 15 eller 20 minuter när du börjar. När klockan ringer avslutar du aktivitete­n.

13. VAR BESLUTSAM!

Du kan lätt slösa bort timmar på att välja vilken färg du vill måla naglarna i eller vilka skor du ska köpa. Till slut når du en punkt där du måste sluta analysera och bara gå vidare. Ange en tidsgräns, till exempel 20 minuter, för att jämföra alternativ, och överväg fördelarna och nackdelarn­a och så vidare. Ta sedan ett beslut och gå vidare.

14. LÄGG FRAM KLÄDER

Om du lägger fram dina träningskl­äder kvällen innan är det mycket troligare att du tar dig upp och tar dig iväg för ett träningspa­ss istället för att trycka på snooze (eller skippa träningspa­sset helt och hållet), eftersom det känns för jobbigt att gå upp och börja leta efter träningskl­äder.

15. GÅ UPP 10 MINUTER TIDIGARE

Barnsligt enkelt, eller hur? Om du tänkt gå upp klockan 05.00 för att träna varje dag kommer det förmodlige­n inte att bli av. Även de värsta sjusovarna kan dock ställa om alarmet och ta sig upp ur sängen 10 minuter tidigare. Även om du inte använder den extra tiden för ditt träningspa­ss kommer du till kontoret tidigare än vanligt, och det betyder att du får mer jobb gjort tidigare på dagen. Då kan du, med rätta, ta 10 minuter till ett pass senare på dagen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden