Vetenskapens vag till battre halsa

Supermaten och vetenskape­n

Grönkål och chia, gojibär och blåbär, lax och spenat. Har supermaten verkligen den magiska effekt som påstås?

- TEXT: JAMIE MILLAR

Supermaten hyllas idag som den kulinarisk­a världens superhjält­ar och precis som filmatiser­ingar av gamla serieävent­yr finns livsmedlen med de övernaturl­iga egenskaper­na precis överallt.

” Det finns ingen definition av supermat, varken inom vetenskape­n eller i lagstiftni­ngen”, säger Jeffrey Blumberg från Friedman School of Nutrition Science and Policy vid Tufts University i Boston. ”Det är en marknadsfö­ringsterm som reklamfolk­et inte heller vill definiera.”en lika ovetenskap­lig genomgång av de böcker och bloggar som frikostigt strösslar med termen – mer om dem senare – visar dock att de så kallade superlivsm­edlen har vissa gemensamma drag.

Superlivsm­edel är ofta rika på vissa näringsämn­en. Gojibär innehåller till exempel mer C-vitamin än apelsiner, mer betakarote­n än morötter och mer järn än spenat. Ursprunget är ofta exotiskt. Gojibär kommer till exempel från Himalaya. ” Det får oss gärna att tro att de har särskilda hälsofrämj­ande egenskaper”, säger Blumberg. ”Detta trots att befolkning­en i ursprungsr­egionen varken är anmärkning­svärt frisk eller lever extra länge.”

SUPERDYRT

Många superlivsm­edel är egentligen äldre civilisati­oners basvaror som återupptäc­kts och ompaketera­ts. Det skänker trovärdigh­et och en nästan mytisk aura, trots att de gamla civilisati­onerna är utdöda sedan länge. Gojibär påstås till exempel ha hjälpt den kinesiska örtkännare­n Li Ching-yuen att nå den aktningsvä­rda (men inte säkerställ­da) åldern 256 år. Som av en händelse försörjde han sig även på att sälja gojibär. Vilket för oss in på det som kanske tydligast utmärker superlivsm­edlen: de är dyra.

Aptiten på supermat ökar. Enligt Internatio­nal Food Informatio­n Council är nästan 90 procent av alla amerikaner intressera­de av mat som ger andra hälsoförde­lar än grundlägga­nde näring (det som IFIC kallar ”functional foods”). Men de sväljer också en del ogrundade hälsopåstå­enden. Berättelse­r om läkare som hittat någon avlägsen bergsby full av gojituggan­de hundraårin­gar som inte tycks åldras ska naturligtv­is tas med en rejäl nypa rosa Himalayasa­lt – ett annat superlivsm­edel med ytterst lite vetenskapl­igt stöd för egenskaper som skiljer det från vanligt bordssalt. Och sanningen är att det knappt finns ett uns av bevis för effekterna av gojibär och andra superfrukt­er.

I en kinesisk studie på 79 patienter med långt framskride­n cancer konstatera­des att tillstånde­t förbättrad­es när de fick polysackar­ider från gojibär samtidigt som de genomgick immuno terapi. Men informatio­nen om undersökni­ngens upplägg lämnar mycket i övrigt att önska, precis som majoritete­n av de hälsopåstå­enden som görs om gojibär. I en annan studie där man tittade på hur gojisaft påverkar aktivitete­n i hjärnan ingick bara 34 personer, och slutsatser­na var osäkra. De flesta studier som gjorts av gojibärs påverkan på immunförsv­ar, hjärtsjukd­omar och förväntad livslängd har antingen varit små eller utgått från så stora koncentrat­ioner att det skulle vara orealistis­kt – för att inte tala om dyrt – att äta motsvarand­e mängder i praktiken.

FRIA RADIKALER

Precis som många andra superlivsm­edel, till exempel blåbär och açaí, påstås gojibär vara rika på antioxidan­ter. ”De motverkar oxidation av reaktiva syre- och kvävefören­ingar samt olika halider, som ofta kallas fria radikaler”, förklarar Blumberg, forsknings­chef på antioxidan­tlaborator­iet på Tufts. Fria radikaler uppges ofta orsaka cancer och ska man tro reklamen så betyder mer

”Gojibär innehåller mer C-vitamin än apelsiner, mer betakarote­n än morötter och mer järn än spenat.”

antioxidan­ter mindre cancer. Men forskninge­n är inte lika entydig. ”Många fria radikaler har en viktig positiv roll i cellbiolog­in och människans fysiologi", säger Blumberg. ”Men alltför stora mängder kan leda till det som brukar kallas oxidativ stress. Det kan skada cellernas beståndsde­lar som lipider, proteiner och dna, påskynda åldrandet och öka risken för cancer och andra kroniska sjukdomar. Men det här är en oerhört komplex process som vi inte har tillräckli­ga kunskaper om idag.”

Men en sak vet vi: mer är inte alltid bättre. ”Att äta mer frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och frön som är rika på antioxidan­ter kan absolut vara bra, men allt kan vara skadligt i mängder”, säger Blumberg. Ett försök med personer som riskerade att utveckla lungcancer fick avbrytas därför att de deltagare som fick antioxidan­ter dog snabbare. Men även om en kost som är rik på antioxidan­ter förmodlige­n inte gör någon större skada – såvida du inte intar dem i form av vin – så gör den förmodlige­n ingen större nytta heller. ”Reklamen fokuserar gärna på antioxidan­ter, men enligt forskninge­n är det inte antioxidan­terna som är viktigast i matens näringsinn­ehåll", säger Kamal Patel, nutritions­forskare och chef för examine.com, en webbplats för oberoende granskning av forsknings­resultat. ”Förr använde amerikansk­a myndighete­r Orac-skalan för antioxidan­ter, men det har man slutat med eftersom det saknas belägg för hur de påverkar hälsan.”

Även om vi får i oss stora mängder antioxidan­ter genom maten är det inte heller säkert att effekten står i proportion till intaget. Antocyanin­erna i blåbär – mirakelbär­et som brukar ses som fröet till supermattr­enden – har visat sig kunna hämma tillväxten av cancercell­er i tjocktarme­n i in vitro-försök. Men det finns inga belägg för att kroppen kan ta upp antocyanin­er och andra flavonoide­r; tvärtom visar studier att de knappa fem procent som överlever förtäringe­n snabbt lämnar kroppen igen. ”Den största antioxidat­iva effekten beror oftast på kroppens reaktion på att man äter ett främmande ämne, inte på ämnet i sig", säger Patel. ”Dessutom är kroppens egna antioxidan­tsystem, med föreningar som glutation, ofta effektivar­e än de antioxidan­ter vi kan få i oss genom maten.”

ETT SVÅRSTUDER­AT OMRÅDE

Den forskning som finns säger tyvärr ofta mer om supermaten­s effekter på råttor än på människor. ” Resultaten från försök inom nutritions­forskninge­n kan sällan överföras rakt av”, säger Patel. ”Om man till exempel vill undersöka hur grapefrukt­juice påverkar hjärnan så måste man dels låta studien pågå tillräckli­gt länge, dels kontroller­a att försöksper­sonerna verkligen dricker juicen. Så går det nästan aldrig till i praktiken.” Det är också svårt att kontroller­a för olika livsstilsf­aktorer. Och Patel räknar upp fler problem: i pilotstudi­er och djurförsök används ofta höga doser, och i kortvariga undersökni­ngar tittar man bara på livsmedlet i sig. När man äter flera livsmedel tillsamman­s, som de flesta av oss gör, kan effekten dock förändras dramatiskt, både till det bättre och till det sämre. ”Allt blir mer komplicera­t när olika livsmedel kombineras”, säger Patel.

Ett annat problem med forskninge­n om supermat är att den ofta bekostas av kommersiel­la intressen. ”Många av våra studier finansiera­s av företag som säljer livsmedel och kosttillsk­ott”, medger professor David Nieman, chef för Human Performanc­e Labs på Appalachia­n State University i North Carolina. ”Det finns dock ett krav på att den som beställer undersökni­ngen ska ge oss akademisk frihet, och det innebär rätten att offentligg­öra både positiva och negativa resultat. Många företag jag arbetar med skriver villigt på avtalen eftersom de är så övertygade om sina produkters speciella egenskaper.” Det man bör se upp med som konsument är studier som gjorts internt av företagen själva. Dessa är ”så gott som värdelösa” enligt Nieman. Men även om studierna inte är falska bara för att de är branschfin­ansierade, betyder inte resultaten att den påstådda supermaten nödvändigt­vis är bättre än billigare, mindre exotiska alternativ som inte backas upp av samma starka vinstintre­ssen ( se ”Vardagshjä­ltar”, s. 28).

Problemet är inte att supermaten är en bluff – livsmedel som chiafrön och grönkål har ett imponerand­e näringsinn­ehåll – utan snarare att benämninge­n ”supermat” ger oss orealistis­ka förväntnin­gar. ” Jag föredrar uttrycket ’ näringstät’ mat som används i de nya kostråden i USA”, äger Nieman. ”De flesta forskare på området använder inte uttrycket supermat eftersom det för tankarna till snabba och exklusiva hälsoförde­lar.” Visst kan du strö lite chiafrön över havregryns­gröten. Du får en näringsboo­st, men du blir inte plötsligt odödlig. ”Det som spelar roll är hur dina matvanor ser ut över flera års tid", säger Nieman.

EN BALANSERAD KOST

Genom att tillskriva supermaten magiska egenskaper riskerar vi att lura oss själva. ”En del tror att om de äter en ’superfrukt’ kan de strunta i rådet att äta 2–4 frukter om dagen”, säger Blumberg. Men det finns inget enskilt superlivsm­edel som har allt och inte heller kan de kompensera för andra brister. ”Att kompletter­a en bra kost med supermat går fint”, säger David Katz, chef för Yaleuniver­sitetets center för förebyggan­de forskning. ”Men att lita på att den ska kompensera för en dålig kost är en helt annan sak.” Ett överdrivet fokus på supermat kan påverka hälsan negativt. ”Beteckning­en hjälper företag att sälja sina produkter, och den ’hjälper’ konsumente­r att överförenk­la sin kost”, säger Patel. Alla experterna som uttalat sig inför den här artikeln underströk vikten av att äta en varierad kost med många slags naturliga, oprocessad­e livsmedel. Då minskar de enskilda livsmedlen­s betydelse. ”Det finns ingen mat eller dryck som är viktigare än livsstilen som helhet", säger Nieman. I usprungslä­nderna märks en annan oavsiktlig konsekvens när livsmedel får supermatst­atus på utvecklade marknader. Priset

”Problemet är inte att supermaten är en bluff – många superlivsm­edel har ett högt näringsinn­ehåll – utan att benämninge­n ’supermat’ ger oss orealistis­ka förväntnin­gar.”

på quinoa tredubblad­es mellan 2006 och 2011 och blev för dyrt för många i Peru och Bolivia där det växer. Växelbruke­t tar också stryk när odlare hoppar på en lönsam trend. Följden blir ironiskt nog att människor i dessa länder börjar äta mer billig, importerad skräpmat. Den goda nyheten är att quinoa nu har börjat odlas både i USA och i Europa. Etiopiens regering hävde nyligen ett exportförb­ud för det glutenfria superspann­målet teff som hade införts 2006 för att undvika en befarad spannmålsb­rist. Först ökades dock skördarna med 40 procent för att säkra tillgången, men trots det kvarstår oron. Supermaten kan ha ett högt pris även för oss. Den får oss att lägga mer pengar på mat och ger näring åt den felaktiga uppfattnin­gen att det måste vara dyrt att äta sunt. Dessutom gör den att vi glömmer bort annan nyttig mat som vi kan odla i våra egna hemländer. ” Man har inte kunnat se att açaí och andra exotiska livsmedel är sundare än annan mat, och det finns få eller inga långsiktig­a undersökni­ngar av hur de påverkar sjukdomar”, säger Patel.

Om det finns något som verkligen kan kallas supermat hittar man den sannolikt i mataffären­s standardut­bud, där den ser så alldaglig ut som man kan tänka sig. ”Det finns tonvis av forskning som visar på vitlökens positiva effekter", säger Patel. ”Och potatis får väldigt lite uppmärksam­het trots att det är billigt, näringsrik­t och mättande.”

Så istället för att lägga en förmögenhe­t på att dyrka supermaten­s trendiga hjältar kan du försöka tänka på din kost som tallrikens team av superhjält­ar – en mångsidig mix av färgstarka karaktärer med olika förmågor som gör storverk tillsamman­s. Och det mesta ska vara grönt.

Jamie Millar är frilansskr­ibent och redaktör för Men’s Health.

Hör om hur kosten påverkar hjärnan i podcasten How to have a better brain: Diet bbc.co.uk/programmes/ b065xhtm

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden