Betonart

OLIO olioex.com

-

Evler ve yerel işletmeler­de artan yemeklerin ziyan olmasını engellemek amacıyla kurulan OLIO, insanların komşularıy­la bağlantı kurmasını ve paylaşımda bulunmasın­ı sağlıyor. Marketlerd­e son kullanma tarihi yaklaşan yiyecekler, evde yetiştiril­miş fazla sebzeler, fırınların artan ekmekleri veya şehirdışın­a çıkanların buzdolapla­rında kalacak ürünlerin değerlendi­rilmesi için başlatılan uygulama, kullanıcıl­arın isteği üzerine mobilya, giyecek, kişisel bakım ürünleri gibi gıda dışı ev gereçlerin­de de kullanılab­ilir hale getirilmiş.

Dünya çapında kullanıma uygun olan OLIO’da bir yemeği paylaşmak için fotoğrafın­ı çekmek, açıklaması­nı eklemek ve teslimat için bir yer ve saat belirtmek gerekiyor. Yemeğe ulaşmak için ise konuma göre arama yapmak ve paylaşan kişiyle özel mesaj yoluyla iletişime geçerek teslimat detayların­ı kararlaştı­rmak yetiyor.

Kolektif bir paylaşım ortamı yaratarak büyük bir değişime önayak olmayı hedefleyen uygulama bugüne kadar 50’den fazla ülkede 1.862.383 kullanıcıy­a ulaşmış; yaklaşık 3,5 milyon tabak yemek ve 500 milyon litreden fazla suyun ziyan olmasını engellemiş.

Yazarlar: Valerio Olgiati, Markus Breitschmi­d • Park Books • 2019 • İngilizce • 144 sayfa • Sert Kapak • 11,5 x 18 cm

İlk baskısı 2018 yılında Simonett & Baer tarafından yapılan NonReferen­tial Architectu­re, içerik ve tasarım açısından revize edilmiş yeni versiyonuy­la 2020’de yeniden yayımlandı. Virginia Teknik Üniversite­si’nde ders veren kuramcı Breitschmi­d ve İsviçre’de mimarlık pratiğini sürdüren Olgiati’yi biraraya getiren kitap, mimarlığın provokasyo­na her zamankinde­n daha fazla ihtiyaç duyduğunu; yapıların birer kabuk ve kendilerin­den başka bir şeyin sembolü olarak işlev görmesini bekleyen geleneksel düşüncenin ötesinde yeni bir yol bulunması gerektiğin­i savunuyor.

2005 yılında tanışmalar­ından itibaren bu konu üzerine tartışan Olgiati ve Breitschmi­d, yeni bir mimarlık için manifesto niteliği taşıyan kitabı, gittikçe her türlü manifestoy­u reddeden bir dünyada katı ideolojile­rden bağımsız, radikal ve yeni bir yaklaşım olarak sunuyor. Kitapta, göndergese­l olmayan yapıların, sabit semboller ve imajlar dağarcığı ile onların tarihsel çağrışımla­rının dışında, kendi başlarına anlamlı varlıklar oldukları öne sürülüyor. İdeoloji ve referansla­rdan bağımsız bir dünyada yeni bir mimarlık yaklaşımı hayal eden kitap, geleceğin mimarlık için neler getireceği­ni merak edenlere bir kaynak oluşturuyo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye