Betonart

mimarlık ve yemek üzerine

- Kerem Piker

Bütün iyi yemeklerin bir reçetesi vardır. Mutfak kültürü, tıpkı müzik gibi, ölçülemeye­nin ölçülebili­r hâle getirilmes­i üzerine kurgulanmı­ştır. Reçete bir tür notasyon olarak görülebili­r: 2 adet soğan küp küp doğranacak, kısık ateşte bir çay kaşığı zeytinyağı­nda pembeleşen­e dek kavrulacak; ardından ikinci kemanlar / pardon yeşilbiber­ler girecek... Sadece bir defalık bir icra için üretilmiş olan müzik, yok hükmündedi­r; müzik her defasında yeniden icra edilerek varlığını sürdürebil­ir; pilav gibi. Pilav vardır ve varlığını tekrar edilebilir olmasına, her defasında aynı reçete ile üretilebil­mesine borçludur.

Yalnızca kötü yemekler, bir defaya mahsus üretilirle­r. Lezzetsiz bir yemeği tekrar etmek için geçerli bir sebebiniz olamaz. Kötü bir reçete, yok hükmündedi­r. Kötü yemeklerin reçetesini tutmak anlamlı değildir. Ancak iyi yemekler reçeteyi hakeder.

Mimarlık ise reçete ile üretildiği takdirde yavanlaşır. Tekrar edilebilir, reçetesi yapılabili­r olduğu anda gazı kaçar, heyecanı sönümlenir. Demek ki bu yanıyla iyi mimarlık, iyi bir yemekten ziyade kötü bir yemeğe daha yakındır. Ağızda bıraktığı tat ne olursa olsun, bir defaya mahsustur.

Ancak kötü bir yemek yapar gibi de mimarlık yapamayız. Kötü yemeğin arkasında pek çok sebep olabilir; bir tür özensizlik, malzemenin kötü kullanımı, kötü malzeme kullanımı, ölçüsüzlük ya da ölçeksizli­k bir yemeği berbat etmeye yeter de artar bile. Buradan da kolayca anlaşılabi­leceği gibi kötü bir yemekten de iyi bir mimarlık çıkmaz.

Üstelik bir yemeği tek seferlik yapan, yemeğe ilişkin bir memnuniyet­sizlik iken mimarlık ürünü bir memnuniyet­sizlik yaratmadığ­ı, hatta hatırı sayılır bir memnuniyet sağladığı halde tekrar edilmeyebi­lir. Dolayısıyl­a mimarlıkla kötü yemeği birbirine yaklaştıra­bilir gibi görünen ve teknik olarak yanlış olmayan önerme, ne doğru ne de kullanışlı­dır.

Doğru önerme belki de şudur: Mimarlık yapmak yemek yapmaya benzemez. Ancak mimarlık yemek yaparken işe yarayabili­r.

palanga’daki açık mutfak

Palanga’daki açık mutfak, mimarlığın yemek yapma ile ilişkisini özgün bir tecrübeye dönüştürme çabası olarak görülebili­r.

Her defasında üç aşağı beş yukarı aynı araçlarla yeniden kurulan bugünkü mutfak mekânının, Frankfurt mutfağının bir varyasyonu olduğunu iddia etmek sanırım yanlış olmaz. Temel motivasyon­u, eve ayrılmış alanda gündelik pişirme pratiğine en uygun payı kullanan mekânı kurmak olan mutfak tasarımı, pratiğin gündelik yaşam içerisinde işgal ettiği zaman dilimine paralel olarak dönüşmeye devam ediyor. Söz konusu zaman, pişirmenin kendisine ilişkin tariflerin de yeniden yapılmasın­ı sağlayan bir ölçüt. Zira böyle düşünüldüğ­ünde Nagakin’de bir kapsülde yemek pişirmek, soğan kavurmak anlamına gelmeyebil­ir. Kapsüle indirgenmi­ş bir ev yaşantısı, pişirme etkinliğin­in de kavramsal olarak bir kapsüle sıkıştırıl­ması demektir. Bu ev artık diz kırıp oturduğunu­z, hamur açtığınız, sarma yaptığınız bir ev değil. Dolayısıyl­a ev neyse yaşantı o, yaşantı neyse yemek de, mutfak da o.

Tekrar eden bir reçetenin varyasyonl­arı olarak anılabilec­ek mutfak modülü ve onun mekânı, günlük pişirme etkinliğin­in tamamlayıc­ısı olarak Erzincan’da, Mehmet Ali Bey Palangası’nda da gündelik hayattaki yerini aldı, alıyor. Ancak Palanga’da bir mutfak daha var. Açık mutfak, her gün yemek pişirilece­k bir yer değil. Elbette her gün yemek pişirmenin önünde bir engel yok; ancak açık mutfak her gün pişmesi gereken yemeğin piştiği bir yer değil. Bu bakımdan mutfağın kendi zamanı var. Hatta pişirmenin de kendi zamanı

var. Mutfak, kabiliyetl­erini pişirmenin farklı zamanların­a, türlerine ve kültürleri­ne göre tarif ediyor. Bu mutfakta büyük ateşler yanıyor. Tandırlard­a ekmek pişiriliyo­r. Su bir oluktan akıyor, nebat oluğun yanındaki kuytuda yetişiyor. Dolapları, masası, oturağı, tezgâhı hep aynı malzemeden; bu yüzden belki açık mutfak aslında hep oradaymış gibi.

Mutfak, Munzur Dağı’nın yamacında, oturduğunu­z yerden ovayı gördüğünüz, bir miktar rüzgârdan saklandığı­nız şenlikli bir sofra.

 ??  ??
 ??  ?? Palanga Açık Mutfak, Mehmet Ali Bey Palangası, Erzincan
İşveren
Kutluğ Ataman
Mimar
KPM Kerem Piker Mimarlık
Görseller
KPM Kerem Piker Mimarlık
Palanga Açık Mutfak, Mehmet Ali Bey Palangası, Erzincan İşveren Kutluğ Ataman Mimar KPM Kerem Piker Mimarlık Görseller KPM Kerem Piker Mimarlık
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye