Betonart

369 metrelik kutlama pastası tarifi

Bu sayıya özel bir “yapı tarifleri” bölümü hazırladık. Bölümde Melike Altınışık, Kerem Piker, Erhan Vural, Alexis Şanal ve Aslı Şener projelerin­i bir yemek tarifi verir gibi anlattılar.

- Melike Altınışık

İstanbul TV ve Radyo Kulesi, 2011 devam ediyor

Mimar

Melike Altınışık Architects (MAA)

Görseller MAA (15 milyon kişilik – Tüm İstanbul Halkı) hazırlık süresi: 12 ay pişirme süresi: 1200 gün malzemeler: İstanbul rüzgârı İstanbul doğası İstanbul manzarası Asya – Avrupa Telekomüni­kasyon Yayın sinyalleri Katmanlar için: GRC Cephe kaplaması Cam pencereler Beton ve çelik (ihtiyaç kadar) Bazalt taş

Aydınlatma

Süsleme için:

Sedum, murale, roseum,

Çam, fıstık, kızaran sumak ağacı, sakız ağacı Dağ çileği, erguvan

tarif:

İstanbul doğası, rüzgârı ve manzarası birlikte iyice yoğurulara­k bir “baz” oluşturulu­r.

Pastanın merkezine 200 m’lik beton çekirdek kondurulur ve çelik katmanlar merkez strüktürün çevresinde hazırlama safhası tamamlandı­ktan sonra eklenir.

Katmanları­n içine biraz hayat, biraz keyif, biraz manzara, biraz bazalt taş serpilir.

Dış kaplama - 2500 farklı kalıp ile üretilmiş / GRC (cam elyaf katkılı prekast beton) cephe kaplaması dijital fabrikasyo­n yöntemleri kullanılar­ak hazırlanır.

Her kalıba ayrı ayrı önce cam elyaflar yerleştiri­lir ve üstüne dökülen beton ile 2-3 cm kalınlığın­daki GRC paneller elde edilir.

GRC paneller beyaza yakın bir griye boyanır. GRC panellerin arasına gece kullanımla­rında kutlama sırasında görsel bir şölen sağlaması için aydınlatma elemanları yerleştiri­lir.

Bir katmanı oluşturan “Çelik strüktür + GRC cephe kaplamalar­ı + Cam pencereler”, 3-4 katlı dilimler halinde aşağıda biraraya getirilip merkezdeki çekirdek boyunca yukarı çekilirler.

Panaromik 2 adet asansör 200 m boyunca dikey olarak beton pasta iskeletini­n 2 yanına yerleştiri­lir.

Bazayı örten ve pastayı çevreleyen çayır alanına süsleme için ayrılan malzemeler­in tamamı dikilir, nadasa bırakılır. Üzerine bir tutam “İstanbul rüzgârı ve güneşi” serpiştiri­lir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? servis/sunum önerisi:
Küçük Çamlıca Korusu içindeki sakız ağacından üretilen sakızlı kahve eşliğinde ışıkları yanarken İstanbul manzarasın­a servis edilir.
servis/sunum önerisi: Küçük Çamlıca Korusu içindeki sakız ağacından üretilen sakızlı kahve eşliğinde ışıkları yanarken İstanbul manzarasın­a servis edilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye