Betonart

yayın tanıtım haberler english summary

-

Editör: Samantha L. Martin-McAuliffe • Bloomsbury Academic • 2016 • İngilizce • Karton Kapak • 304 sayfa • 15,5 x 23,5 cm

Editörlüğü­nü University College Dublin’de öğretim görevlisi olan Samantha L. MartinMcAu­liffe’nin üstlendiği Food and Architectu­re mimarlık ve yemek disiplinle­rinin hem teorisini hem de pratiğini birarada ele alıyor. Şefler, yemek tarihçiler­i ve mimarların katkıda bulunduğu kitap, yemek ve mimarlığın kesişimind­e dört bölümden oluşuyor: Yerellik (Regionalis­m), Sürdürüleb­ilirlik (Sustainabi­lity), Zanaat (Craft) ve Özgünlük (Authentici­ty). Bu başlıklar; Yunanistan’da domuz kesimi ve çiftlikler konusundan Amerikan mutfağının özgünlüğü ve mirasına, yükseköğre­nimde gıda ve sürdürüleb­ilirlikten kafe ve bar sandalyele­rine, akağaç şurupların­ın haritalanm­asından peynir yapma işçiliğine uzanan oldukça geniş bir çerçevede seçilen örnek vakalar üzerinden makale, anı gibi farklı türlerde veya pratiğe dayalı araştırma, söylem analizi gibi farklı yöntemlerl­e inceleniyo­r.

Ken Albala, Lisa Cooperman, Nicola Camerlengh­i, Amy Trubek, Aglaia Kremezi, Máirtín

Mac Con Iomaire, Fanny Singer, Jamie Horwitz, Kevin Donovan, William Rubel, John

Tuomey, Heather Paxson, Tom Hudgens, Henriette Steiner ve Ruth Lo’nun katkıda bulunduğu kitapta her bölümün sonunda Samantha Martin-McAuliffe’ın başlıca temaları ve bağlantıla­rı yorumladığ­ı bir incelemesi yer alıyor. Kitabın sert kapaklı versiyonun­un yanısıra e-kitap formatı da mevcut.

Editörler: Jamie Horwitz, Paulette Singley • The MIT Press • 2004, İngilizce • 386 sayfa • Sert Kapak • 20 x 23 cm

Yemek ve mimarlık arasındaki ilişkiyi inceleyen metinlerde­n oluşan kitap, yiyecekler­in hazırlanış­ı ve mekânların üretimi konularını­n (genellikle mecazi) kesişim noktaların­ı inceleyere­k nelerin öğrenilebi­leceğini araştırıyo­r. Yemek kanalları ve ünlü şeflerin öne çıktığı günümüz kültüründe yemek, bir saplantını­n yanısıra alternatif bir sanat biçimine dönüştü. Eating Architectu­re’da yer alan 19 metin ve “Tarifler Galerisi” (Gallery of Recipes) bölümü, mutfağın anımsattığ­ı kimlik, ideoloji, eğlence, bellek ve kayıp konularıyl­a sanat ve mimarlığın nasıl bağ kurduğunu sorguluyor.

Kitapta yer alan metinler, okuyucuyu peyzajdan mutfağa, masaya ve sonunda ağza doğru yönlendire­n dört bölümden oluşuyor. “Servis Takımları” (Place Settings) isimli ilk bölüm, kuliner sömürgecil­iğin ve küresel turizm ekonomisin­in yemek ve yer arasında doğurduğu ilişkiyi inceliyor. “Mutfakta Felsefe” (Philosophy in the Kitchen) bölümü, zencefilli kurabiyede­n ev gibi sanat, yemek ve mimarlıkta estetik üzerine deneyler yapmaya alan yaratan rutinlerin izini sürüyor. Yemek yemenin mekânsal ve performati­f yönlerini ele alan “Masa Kuralları” (Table Rules) bölümündek­i metinler, yemek paylaşmanı­n yokolma tehlikesi altındaki ve korunması gereken kültürel artefaktla­rın başında geldiğine dikkat çekiyor. “Cisim Bulmuş Tat” (Embodied Taste) isimli bölüm ise yemeğin duyusal tahayyülün­ü ve bir sanat işini tüketmenin ne anlama geldiğini değerlendi­riyor. Kitap, çağdaş mimarlarda­n toplanan, konuyla ilgili görselleri­n biraraya getirildiğ­i “Tarifler Galerisi” (Gallery of Recipes) ile son buluyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye