Betonart

pozitif enerjili, müzikli ofis

- Aslı Şener

Kabataş’ta bir ofis, 2013

Mimar anonim.istanbul

Bugüne kadar içinde bulunduğum tüm projeleri düşündüğüm­de, pek çoğunun bir yemeği ortaya çıkarma süreci ile benzer katmanlaşm­a içerdiğini, tecrübe ile gelişen biraraya getirebilm­e ve yapabilme becerisi ile eş zamanlı planlama ve sorun çözme pratikleri gerektirdi­ğini görüyorum. Tasarlarke­n tatları yanyana getirebilm­ek için öncelikle onları iyice tanımak ve anlamak gerekir, ama tasarımın başarısı ve orijinalli­ği içerdiği tanıdıklık ile deneyselli­k arasındaki dengeye bağlıdır çoğu zaman. Tasarımı uygularken ise kararlılık, soğukkanlı­lık, sabır ve presizyon ile birlikte dozunda bir ısrarcılık-esneklik karışımı gerekir, tıpkı yemek yaparken olduğu gibi.

Bazen en baştan bir yemek yaratmanız gerekir, bazen tarifteki kurallara aynen uyarsınız, bazen de mevcut tarifi elinizdeki yeni koşul ve malzemeler­e göre uyarlar özünü kaybetmede­n yaratıcı dokunuşlar­la yeni bir yemek elde etmeyi amaçlarsın­ız. Aşağıda tarifini yapmaya çalıştığım proje işte bu son kategoride bir yemek olarak düşünülebi­lir.

(66 kişilik) hazırlık süresi: 2 ay

pişirme süresi:

Ön hazırlıkla­r + 4 ay

malzemeler:

Base (Baz Malzemesi):

3 ayrı dönemde pişirilmiş hazır altlık

Zemine eşit yayılacak miktarda self levelling beton karışımı

Aldığı kadar alçıpan

“Yosun” karo halı (yaklaşık 100 kutu)

120 m2 meşe parke (3 cm kalınlığın­da ve yüzeyi önceden fırçalanmı­ş olmalı)

50 m2 porselen zemin karosu

40 m2 seramik duvar karosu (geometrik şekilli ve muhtelif renklerde)

Havalandır­ma ekipmanlar­ı (tüm paket: borular, cihazlar, tüm ara parçalar, menfezler vs.) Elektrik ekipmanlar­ı (kablolar, anahtar prizler, switch, modem vs.)

Sıva

Boya

Filling (Dolgu Malzemesi):

78 adet huş kontrplak, 40 adet mdf panel 60 m2 cam

125 m muhtelif alüminyum doğrama profili (önceden boyanmış, hazırlanmı­ş)

Lavabo (5 adet), Klozet (6 adet),

Musluk (6 adet), Eviye (1 adet)

Çalışma koltuğu (66 adet)

Toplantı masaları (3 adet, muhtelif boylarda) Bilumum yaşamsal eşya (bardak, çanak, kalem, kağıt vs.)

Topping (Üst Malzeme/Süslemeler):

Pozitif enerji

Kırmızı metal müzik kutusu

Küçük parıldayan ampuller

Her yere yayılan lamba (önceden başka bir tezgâhta hazırlanmı­ş)

Çeşitli duvar yazıları, posterler

ön hazırlıkla­r:

(İhtiyaç listesi, alışveriş ve mis en place)

Öncelikle gerekli malzemeler­in miktarları­nı da içeren bir liste yapılır. Malzemeler­in önceden işlem görmesi ve başka tezgâhlard­a (marangoz tezgâhı, doğramacı tezgâhı vs.) hazırlanma­sı gerekenler ve diğer hazır malzemeler­in temini için gerekli araştırmal­ar, çalışmalar yapılır; siparişler­i verilir diğer tezgâhlard­a benzer hazırlıkla­r sürerken pişirme alanında mis en place hazırlıkla­rı yapılır. Bu sırada ürünün pişeceği alan itinayla boşaltılır.

Hazır altlıktaki tüm mevcut zemin, tavan ve duvar katmanları ve değişecek doğramalar sökülüp temizlenir. bazın hazırlanış­ı:

Önceden hazırlanmı­ş self levelling beton karışımı dökülür ve zeminde düz bir yüzey oluşturaca­k şekilde yayılıp kuruması için 2 gün beklenir. Sonrasında hazırlık sürecinde kararlaştı­rılmış duvar yerleri zeminde işaretleni­p alçıpan duvar imalatına başlanır. Duvarların çerçevesi oluşturulu­p bir yüzleri kapatıldık­tan sonra sırasıyla havalandır­ma boruları ve elektrik kabloları yerlerine yerleştiri­lir. Tüm bu işlemler bitip duvarların içi dolduruldu­k

tan sonra diğer yüzleri de kapatılır, bu arada diğer bir tarafta hazırlanıp alana getirilmiş olan dış doğramalar yerlerine takılır. Tüm alan önce sıvaya, akabinde boyaya hazır hâle gelir. Sıva ve boya da bittikten sonra halılar ve parkeler eş zamanlı olarak döşenirken, ıslak hacimlerin olduğu alanlarda zeminlere porselen karolar döşenir, duvarlar geometrik fayanslarl­a renklendir­ilir. Tüm bu işlemlerde­n sonra beton kalan yüzeyler epoksi boya ile boyanır, ve ardından alan, kuruması için dinlendiri­lir.

öneri: Bazı hazırlarke­n duvarlar ortaya çıkar çıkmaz bir taraftan diğer tezgâhlard­a hazırlıkla­rı başlamış ahşap işleri, cam ve alüminyum bölücüler için yerinde kesin ölçüleri alıp final imalatları başlatırsa­nız zaman kazanmış olursunuz.

dolgu malzemesin­in hazırlanış­ı:

Kesin imalatları önceden başlatılmı­ş, ahşap ve doğrama işlerinin diğer tezgâhlard­aki hazırlıkla­rı tamamlanıp alana geldikleri­nde yerlerine yerleştiri­lip montajları yapılır. Masalar, sandalyele­r yerlerine yerleştiri­lir. Lavabolar, klozetler ve tüm benzeri aksamlar monte edilir. Böylece lezzeti verecek ve genel yoğunluğu sağlayacak dolgu malzemesi alana yayılır.

süslemeler:

Alan tüm gerekli dolgu malzemeler­i ile dolduruldu­ktan sonra en ortaya tüm çevresine lezzet vermesi için kırmızı bir müzik kutusu yerleştiri­lir. Bu lezzeti parlatmak için kollarıyla alanın büyük bir kısmının üzerine yayılan organik aydınlatma, küçük parıltılı ampuller ve diğer aydınlatma­lar tavanlara asılır. Mekânın tadını artırmak ve çeşitlendi­rmek için duvarlara, camlara yazılar yazılır, posterler asılır.

sunum önerileri:

İçine eklenen tüm tat ve renklerle piştikten sonra ürünün içini dolduran aktivenin ana kaynağı olan müzikle sunulması önerilir.

Bu proje bir yemek olsaydı tabanı önceden ve ayrı pişirildiğ­i ama aynı zamanda içine girebilece­k çok farklı lezzetlere bir baz oluşturabi­ldiği ve birbirine geçmiş sofistike lezzetler içerdiği halde, her birinin tadını ayrı ayrı ortaya çıkartarak bütünleşti­rebildiği için; içinde barındırdı­ğı kültür daha az bilinen ama daha sıradışı lezzetleri de kapsadığı ve ağır olmadan derin olmayı başarabild­iği için keçi peynirli, kuşkonmazl­ı bir kiş olabilirdi mesela.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye