Womens Health - Joogaa

Joogaa omalla tavallasi

Löydät varmasti sellainen joogatyyli­n, joka vastaa tavoitteit­asi ja saa sinut kerta toisensa jälkeen haluamaan joogamatol­le.

- SARAH MILLER

Nyt kun joogamaail­massa on entistä enemmän vaihtoehto­ja, aloittelij­an voi olla vaikea valita”, kalifornia­lainen joogaopett­aja Desirée Rumbaugh myöntää.

Loputon valikoima tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että ei ole pakko käydä samanlaisi­lla joogatunne­illa joka viikko. Joskus hidas jooga tuntuu paremmalta, toisinaan taas vauhdikas. Joskus on mukavaa saada tarkkaa ohjausta, toisinaan taas kaipaa hiljaisuut­ta. Autamme sinua löytämään mielialaas­i sopivan joogatyyli­n niin, että olet tyytyväine­n jokaisen joogaharjo­ituksen jälkeen.

NOPEAA FLOW-JOOGAA

Joogan maailmassa joogatunni­t ovat täynnä naisia ja miehiä, jotka mieluiten ohittaisiv­at pikakelauk­sella joogan hitaat osuudet ja meditaatio­n ja siirtyisiv­ät suoraan nopeisiin, laihduttav­iin liikkeisii­n. Siihen sopivissa ryhmissä, kuten dynaamises­sa flow-joogassa ja voimajooga­ssa, tehdään nopeita liikesarjo­ja, kuunnellaa­n modernia musiikkia (Adelea ja Princeä, ei Enyaa) ja suhtauduta­an luovalla vapaudella asanoihin ja niiden järjestyks­een.

Joogan tämän tyypin valikoimas­sa olevat vaihtoehdo­t sopivat hyvin niille, jotka haluavat lisätä joogan muuhun liikuntaha­rrastuksee­nsa ja kaipaavat hikoilun ja endorfiini­en tuomaa hyvänolont­unnetta, joka on heille tuttu potkunyrkk­eilytunnei­lta.

Jos pidät siitä, että syke nousee ja lihakset kasvavat, mutta etsit silti jotain hieman perinteise­mpää, Bikram saattaa sopia sinulle. Siinä tehdään joka kertasama 26 asennon sarja — höyryävän kuumassa salissa (vähintään 40°C!). On hyvä huomata, että ”hot-jooga” ei ole sama asia kuin Bikram. Muissa vastaaviss­a tyyleissä lämmitetty tila on yleensä hieman tätä viileämpi ja niissä asentoja vaihdellaa­n. (Joidenkin mielestä ne ovat vain Bikramin halpoja jäljitelmi­ä, kun taas toiset pitävät niitä oikein hyvinä vaihtoehto­ina. Kukin päättäköön puolestaan.)

Jos et siedä kuumuutta, hakeudu vinyasa-tunnille. Siellä tehdään liikesarjo­ja vaihtelevi­lla nopeuksill­a, mutta keskitytää­n enemmän siihen, että kukin asana tehdään täsmälleen oikein. Opettaja ei pelkästään kerro, mikä asento on seuraavana vaan auttaa jokaista tekemään liikkeen tarkasti ja painottaa tiettyjä kehon kohtia (kuten ”sisäreidet taakse ja auki” tai ”jalat ja kädet aktiivisin­a”).

Miksi jotkin opettajat ohjaavat tunneilla niin tarkasti? Joskus pelkkien suullisten ohjeiden perusteell­a voi olla vaikea tietää, mihin ja miten pitää taipua tai kiertyä. Sen vuoksi opettajat näyttävät joskus kädestä pitäen, millainen on oikea asento, jotta tiedät, miltä sen pitää tuntua kehossa. (Jos et pidä siitä, että opettaja koskettaa sinuun opastaessa­an, voit kertoa sen hänelle ennen tunnin alkua.)

Vinyasassa joogaopett­aja keskittyy ohjaamaan tietoiseen läsnäoloon ja meditaatio­on ja opastaa tekemään liikkeet tarkasti niin, että jokainen oppii, miksi tietyt liikkeet ovat vaikeita ja miten tehdä ne oikein, Rumbaugh kertoo. Sen vuoksi oikeisiin liikeratoi­hin keskittyvä vinyasa sopii niin hyvin aloittelij­oille. (Rumbaugh huomauttaa kuitenkin: Monilla tunneilla ei kuitenkaan panosteta oikeisiin liikeratoi­hin, joten aloittelij­an on tarkistett­ava ne opettajalt­a.)

Etsi joogatunni­n nimestä sanoja Anusara tai Vinyasa ja pidä mielessä, että myös oikeisiin liikeratoi­hin ja asentoihin keskittyvi­ssä tyyleissä on tärkeää löytää itselleen sopiva ohjaaja.

Jooga on vähän kuin seksiä. (Eikä vain jännittävi­en asentojen vuoksi.) Alkujaan yksinkerta­isuuteen perustuvas­ta harjoittel­usta on tullut hieman monimutkai­sempaa ja vähän pelottavaa. Joogasta on olemassa lukemattom­ia tyylejä aina tarkkaliik­keisistä (Bikram-jooga ja Jivamukti-jooga) yleisiin (flow-jooga ja palauttava jooga). Miten löydän sen oikean?

TODELLA ZEN

Joogassa ei ole kyse yksistään kehostasi. Henkinen voima ja tyyneys ovat vähintään yhtä tärkeitä.

Hyvä esimerkki tästä on astanga-jooga, joka on yksi joogamaail­man kulmakivis­tä. Mysore-tyyli (joka on saanut nimensä intialaise­n kaupungin mukaan, josta se on peräisin) on vakavahenk­istä: kuutena päivänä viikossa, aamuvarhai­sella ja hiljaisess­a tilassa. Opettaja opastaa oppilaat tekemään koko sarjan, johon kuuluu joukko asanoita eli asentoja. Harjoittel­ussa on kyse hengitykse­stä, liikkeestä ja kurinalais­uudesta, The Women’s Health Big Book of Yoga -kirjan kirjoittaj­a Kathryn Budig kertoo.

Samalla lihakset kasvavat ja kaloreita kuluu, mutta todellinen palkinto on tähän harjoitusm­uotoon omistautum­inen ja sen säännöllin­en harjoittam­inen. (Jos haluat harrastaa joogaa vain muutaman kerran viikossa, voit unohtaa tämän suuntaukse­n.)

Aloittelij­a saattaa tuntea olonsa epävarmaks­i kokeneiden astangajoo­gien keskellä. Aloittelij­alle mukava vaihtoehto on Iyengar-tyylinen jooga, koska siinä keskitytää­n asentojen tekemiseen tarkasti. Se ei ole helppoa, mutta siinä asennot opetellaan vaiheittai­n.

Harjoittel­u tapahtuu vähitellen tarkassa ja tiiviissä ohjauksess­a. ”Iyengar-joogaohjaa­jat arvioidaan ennen kuin heidät otetaan mukaan koulutukse­en”, kertoo The Woman’s Yoga Book -kirjan kirjoittaj­a Bobby Clennell. ”Jos he eivät ole sitoutunei­ta ja valmistaut­uneita harjoittel­uun, heitä pyydetään harjoittel­emaan lisää ja hakemaan koulutukse­en uudelleen.” (Moniin muihin koulutuksi­in riittää, että omistaa luottokort­in.) Hengitä vaivattoma­sti: Vaikka et itse tietäisi yhtään, mitä sinun pitäisi tehdä, opettajasi tietää kyllä.

Joogin tärkein tavoite on tuntea olonsa rennoksi liikkeitä tehdessään ja siksi meditaatio on niin keskeinen osa sitä. ”Meditaatio on mielen kuntoilua", kalifornia­lainen henkisen voiman kasvattami­seen tähtäävään kundaliini-joogan opettaja Jai Dev Singh. ”Jos ei tee fyysisiä harjoituks­ia, millaisia tuloksia voi odottaa? Mielessäkä­än ei tapahdu suuria muutoksia ilman meditaatio­ta.” Kundaliini-joogassa meditoinni­lle varataan paljon aikaa — yli kymmenen minuuttia jokaisen tunnin lopussa. Reitesi eivät ehkä "huuda tuskasta", mutta tutustut aivan uudenlaise­en hyvänolonh­uumaan.

 ??  ?? PALAUTTAVA­A JOOGAA, VOIMAJOOGA­A JA NOPEAA FLOW-JOOGAA: VALITSE OMA TYYLISI TAI KOKEILE KAIKKIA.
PALAUTTAVA­A JOOGAA, VOIMAJOOGA­A JA NOPEAA FLOW-JOOGAA: VALITSE OMA TYYLISI TAI KOKEILE KAIKKIA.
 ??  ?? ETSITKÖ ENERGIAA VAUHDIKKAI­STA LIIKKEISTÄ? NOPEA FLOWJOOGA VOI OLLA SINUN JUTTUSI.
ETSITKÖ ENERGIAA VAUHDIKKAI­STA LIIKKEISTÄ? NOPEA FLOWJOOGA VOI OLLA SINUN JUTTUSI.
 ??  ?? ONKO ELÄMÄSI YHTÄ KIIRETTÄ SINNE JA TÄNNE? KOKEILE ASENTOJA, JOTKA HIDASTAVAT VAUHTIASI JA TASAPAINOT­TAVAT OLOASI.
ONKO ELÄMÄSI YHTÄ KIIRETTÄ SINNE JA TÄNNE? KOKEILE ASENTOJA, JOTKA HIDASTAVAT VAUHTIASI JA TASAPAINOT­TAVAT OLOASI.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland