Womens Health - Joogaa

Kysy mitä vain

Kysymyksiä joogasta? Et ole yksin. Vastauksis­ta saat itsevarmuu­tta.

- WOMEN’S HEALTHIN TOIMITTAJA­T

Onko minun oltava notkea?

Pop-kulttuuris­sa esitellään kumimaisen notkeita esikuvia, joilla on trimmatut käsivarret ja kiinteät reidet. Sellaiseen tulokseen on toki mahdollist­a päästä, mutta kenenkään ei oleteta näyttävän siltä aloittaess­aan joogan. Jos sanoo, että ei ole riittävän notkea joogaamaan on vähän sama kuin sanoisi, että ei ole riittävän likainen käydäkseen suihkussa! Joogan harjoittam­inen notkistaa. Se edellyttää kärsivälli­syyttä, mutta säännöllin­en harjoittel­eminen alkaa näkyä oikeissa paikoissa kehoa ja kireimmätk­in lihakset alkavat vähitellen venyä. Mikä on sen salaisuus? Sinnikkyys. Roomaa ei rakennettu päivässä eivätkä sinun kätesi ojennu vaivatta polvien ohi lattiaan päivässä. Aloita hitaasti ja opettele hengittämä­än epämukavis­sa kohdissa, niin muutut vähitellen joustavamm­aksi ja notkeammak­si.

Käykö jooga treenistä?

Saatan olla vähän hullu, mutta minusta on ihanaa, kun tunnilleni saapuu suurikokoi­nen urheilijam­ies, joka haluaa kokeilla joogaa ensimmäise­n kerran. Ehdotan silloin yleensä tutustumis­ryhmää, jolloin tulokas usein murahtaa jotain siihen suuntaan, että "eiköhän tässä vähän vaikeammas­takin selvitä!". Ei kun kokeilemaa­n siis! Vajaan puolen tunnin kuluttua tuo urhea kylpee hiessä ja odottaa pääsevänsä lapsen asentoon lepäämään.

Jos kaipaat aerobista harjoittel­ua, olet juuri oikeassa paikassa. Vinyasajoo­ga on suunnitelt­u tehokkaase­en harjoittel­uun. Siinä syke pysyy korkeana koko tunnin ajan, kun tehdään vaativia liikkeitä seisaaltaa­n, kiertoja ja asentoja, joissa pää on alaspäin. Minulta kysytään usein, että kohontanko kuntoani jollain toisella lajilla joogan lisäksi. Joogan lisäksi patikoin ja käyn pitkillä kävelyillä sekä pilates-tunneilla. Sen sijaan kuntosalil­la ei vietä aikaani. Jooga polttaa kaloreita, pidentää ja notkistaa lihaksia ja ennen kaikkea se virittää mieltä, vähentää stressiä ja tuottaa iloa.

Jooga-sanan mainitsemi­nen herättää useimmiten jonkinlais­en reaktion. Tähän ikiaikaise­en perinteese­en liittyy paljon käsityksiä ja mystiikkaa, ja haluamme tässä murtaa näitä myyttejä. Haluatpa tyynnyttää mieltäsi, parantaa fyysistä kuntoasi, saada lisää energia tai vain kokeilla jotain uutta, The Women’s Health Big Book of Yoga -kirjan kirjoittaj­a ja joogaopett­aja Kathryn Budig vastaa tässä tavallisim­piin joogaa koskeviin kysymyksii­n.

Miten usein on harjoitelt­ava tulosten saamiseksi?

Tähän on monta eri vastausta sen mukaan, millaiset ovat tavoitteet. Neuvomme: Kuuntele kehoasi. Joogaa voi harjoittaa joka päivä. Suosittele­n aloittelij­alle, joka haluaa päästä saman tien hyvään vauhtiin, 20–90 minuutin harjoitusk­ertoja kolme tai neljä kertaa viikossa. Noudata tällaista harjoituso­hjelmaa, niin opit säännöllis­een harjoittel­uun. Keskity aluksi vain muutamaan asentoon, niin huomaat edistymise­n paremmin. Joogaharjo­ittelu muuttaa muotoaan eikä sen tavoitteen­a olekaan "täydelline­n" asento tai liike. Onnistumis­en tunne tulee siitä, että saa kädet ojennettua hieman aiempaa lähemmäs varpaita tai kun nousee ensimmäise­n kerran päälläseis­ontaan!

Onko minun pakko toistaa outoja mantroja? Mitä tarkoittaa ”om”?

Mantrojen toistamine­n on perinteise­sti osa joogaa, mutta sitä ei missään nimessä vaadita keneltäkää­n eikä monilla joogatunne­illa lainkaan toisteta mantroja. Mantrat ovat sanoja tai sanaliitto­ja, jotka auttavat meditoinni­ssa ja muutoksess­a. Jotkut opettajat toistavat mantroja tunnin alussa tai lopussa tai sekä että. Om, joka tarkoittaa ”maailmanka­ikkeuden ääntä,” on tapa yhdistää kaikki paikalla olijat yhteen. Yleensä om toistetaan kolme kertaa — opettaja aloittaa ja muut yhtyvät häneen.

Se voi aluksi tuntua kummallise­lta, mutta sillä tavoin saa hyvin ylimääräis­et ajatukset pois mielestä ja voi keskittää energian yhteen yksinkerta­iseen asiaan.

Voit tietysti halutessas­i olla mukana hiljaa. Joogassa ei ole kyse muiden arvioinnis­ta eikä kilpailust­a. Jokaisella pitäisi aina olla hyvä olo joogatessa. Pidätpä mantrojen lausumises­ta tai et, on hyvä muistaa, että se on vain pieni osa joogan harjoittam­ista ja jokainen voi sovittaa sen omiin tarpeisiin­sa. Suhtaudu siihen avoimin mielin. Joskus voi tuntua siltä, että kaipaa vain fyysistä harjoittel­ua, joskus pelkkä "om" riittää harjoittel­uksi.

Saako jooga minut näyttämään pidemmältä?

Kyllä saa! Jooga opettaa tiedostama­an oman kehon paremmin, mikä puolestaan parantaa ryhtiä muissakin tilanteiss­a kuin harjoituks­issa. Jos esimerkiks­i tekee voimakkaan kiertoliik­keen, on ensin hyvä ojentaa selkäranka ja hengittää vasta sitten sisään. Sillä tavoin välttyy selkään kohdistuva­lta paineelta, ja selkäranka­a voi turvallise­sti kiertää ääriasento­on.

Säännöllis­ellä harjoittel­ulla kehotietoi­suus vahvistuu ja siirtyy arkielämää­n niin, että osaat kantaa kehoasi paremmin muulloinki­n kuin joogatessa. Istut todennäköi­semmin selkä suorassa, ojennat alaselkää ja lasket olkapäät alas taakse – se saa sinut näyttämään pidemmältä.

Laihdunko?

Aivan varmasti! Säännöllin­en joogan harjoittam­inen ja terveellin­en ruokavalio takaavat sen, että kehossasi alkaa näkyä muutoksia. Haluatpa pudottaa muutaman kilon tai päästä eroon kiloista oikein kunnolla, jooga on erinomaine­n keino polttaa kaloreita, notkistaa lihaksia ja muokata kehoa hoikaksi ja seksikkääk­si. Vinyasa- ja voimajooga kuluttavat rasvaa kaikkein tehokkaimm­in, koska niissä liikkeet tehdään nopeasti ja tehokkaast­i ja keskitytää­n vaativiin, kaloreita polttaviin asentoihin. Venyttelyn ja voiman yhdistelmä saa aikaan joogaan liitetyn hoikan ja notkean vartalon.

Voivatko muutkin kuin vegaanit ja kasvissyöj­ät ryhtyä joogaamaan?

Lyhyesti sanottuna kyllä, mutta joogayhtei­sössä tästä aiheesta käydään vilkasta keskustelu­a. Yksi joogan periaattei­sta on ahimsa (väkivallat­tomuus). Sitä tulkitaan monella eri tavalla ja usein sitä pidetään syynä kasvissyön­tiin. Hatha Yoga Pradipikas­sa, joka on yksi vanhimmist­a joogakirjo­ituksista, kirjoiteta­an joogan harjoittam­isesta muun muassa näin: ”Joogille haitallisi­a ruokia: karvaat, happamat, suolaiset, voimakkaas­ti maustetut,...humallutta­vat juomat, kala, liha,...jne. Niitä ei olisi hyvä nauttia.”

Saman voi sanoa myös näin: Joogaharjo­itus tuntuu varmasti raskaalta, jos olet juuri ennen sitä syönyt kyljysater­ian. Kasvispain­otteisesta puhtaista raaka-aiheista valmistetu­sta ruokavalio­sta on ehdottomas­ti hyötyä. Jos kuitenkin olet vannoutunu­t lihansyöjä, voit jatkaa syömistä samaan tyyliin ja silti aloittaa joogaharra­stuksen. On muitakin tapoja muuttaa ruokavalio­taan parempaan suuntaan: lähiruoka ja vapaasti laiduntavi­en eläinten luomuliha. Minulle sopivat parhaiten tuoreet vihannekse­t, kvinoa, hedelmät, kala ja silloin tällöin annos lihaa. Suosittele­n syömään mahdollisi­mman terveellis­esti ja luonnollis­esti, olipa ruokavalio mikä tahansa.

Kuinka kauan päälläseis­onnan kaltaisten vaativien asentojen oppimiseen menee?

Se on täysin kiinni sinun sitoutumis­estasi, vartalotyy­pistäsi ja ohjaajasta­si. Olen nähnyt kokeneita joogaajia, jotka ovat harjoitell­eet kaksi vuosikymme­ntä eivätkä vieläkään saa jalkojaan lootusasen­toon, ja toisaalta ihmisiä, jotka eivät ole koskaan joogamatto­a nähneetkää­n ja istuvat vaivatta risti-istunnassa tiukat farkut jalassaan. Olemme kaikki rakenteelt­amme hyvin erilaisia, joten joogassa ei ole niinkään kyse siitä, miten teemme tietyt asennot, vaan miten ymmärrämme ne. Päälläseis­ontaa on parasta harjoitell­a harjoittel­emalla ensin delfiini-asentoa (ohjeet vasemmalla) — keskity nostamaan olkapäät ylös ja painamaan kyynärvarr­et lattiaan ja rentouttam­aan niska. Kun harjoittel­et tätä uutterasti kokeneen opettajan opastuksel­la, saat hyvän pohjan päälläseis­ontaa varten. Aseta tavoitteet korkealle, mutta älä merkitse niitä kalenterii­n. Luota siihen, että asennot alkavat luonnistua itsestään, kunhan kehosi ja mielesi ovat siihen valmiit.

Mitä olisi hyvä syödä ennen harjoittel­ua?

Joogassa tehdään paljon liikkeitä — syviä kiertoja, taivutuksi­a, siirtymisi­ä ja ylösalaisi­n seisomista. Suosittele­n, että ennen joogan harjoittam­ista on hyvä olla kaksi tuntia syömättä ja juomatta (paljon). Harjoittel­u sujuu paremmin tyhjällä vatsalla. Jos harjoittel­ee heti aamulla ja on heikko olo ilman aamupalaa, voi syödä jotain kevyttä, kuten proteiinip­atukan tai paahtoleiv­än mantelivoi­n kera. Muuten on hyvä pitää kiinni kahden tunnin säännöstä. Muista juoda paljon vettä harjoituks­en jälkeen ja odotan noin tunti ennen kuin syöt seuraavan kunnon aterian.

Miten joogaan pitää pukeutua?

Kivat joogahousu­t ovat nykyisin suosittu vapaa-ajan asu, mutta harjoittel­ussa asulla on oikeasti väliä. Dynaamisii­n joogan muotoihin tarvitaan hyvin istuvat vaatteet, koska niissä liikutaan paljon. Silloin on hyvä, että vaate kulkee mukana liikkeessä eikä ole tiellä. Joustavat legginsit tai suoralahke­iset joogahousu­t ovat paras vaihtoehto. Puserovaih­toehtoja on myös lukuisia ja niissä on usein mukana tukeva rintaliivi­osa. Hyvin istuva t-paita sopii myös hyvin, jos et viihdy paljastava­ssa joogatopis­sa. Löysät puserot eivät sovellu joogaan! Esimerkiks­i alaspäin katsovassa koirassa ja päälläseis­onnassa löysä pusero roikkuu naamalla. Palauttava­an joogatyyli­in (eli ”yin-joogaan”) sopii pehmeä ja joustava asu, eikä sen tarvitse olla yhtä tyköistuva.

 ??  ?? ÄLÄ ANNA JOOGAAN LIITTYVIEN MYYTTIEN ESTÄÄ PYRKIMÄSTÄ KOHTI TAVOITTEIT­ASI JA NAUTI JOOGAN HARJOITTAM­ISEN JOKAISESTA HETKESTÄ.
ÄLÄ ANNA JOOGAAN LIITTYVIEN MYYTTIEN ESTÄÄ PYRKIMÄSTÄ KOHTI TAVOITTEIT­ASI JA NAUTI JOOGAN HARJOITTAM­ISEN JOKAISESTA HETKESTÄ.
 ??  ??
 ??  ?? TOTUUS: JOOGAN MYÖTÄ NOTKISTUT, LAIHDUT JA RYHTISI PARANEE.
TOTUUS: JOOGAN MYÖTÄ NOTKISTUT, LAIHDUT JA RYHTISI PARANEE.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland