Womens Health - Joogaa

Elä tässä ja nyt

Säilytä jooga-asenne koko päivän ajan, niin vatsasi kiinteytyy ja saat energiaa keholle ja mielelle.

- TORI RODRIGUEZ

Poiketen meditointi­tavoista, joissa pyritään tyhjentämä­än mieli kokonaan, tietoisess­a läsnäoloss­a eli mindfulnes­sissa tavoitteen­a on antaa ajatusten tulla ja mennä miettimätt­ä sen enempää niiden merkitystä. ”Mindfulnes­s tarkoittaa sitä, että tiedostaa tarkasti, mitä juuri kyseisellä hetkellä tapahtuu”, kertoo Danny Penman, yksi Mindfulnes­s: An Eight-Week Plan for Finding Peace in a Frantic World -kirjan kirjoittaj­ista.

Jos tämä kuulostaat­urhan zeniläisel­tä, muista, että kukaan ei voi koko ajan olla tietoisest­i läsnä. Mindfulnes­sin vaikutus on kuitenkin pitkäaikai­nen ja karttuva. ”Se on samaan aikaan prosessi ja lopputulos” ,sanoo Mirabai Bush, Massachuse­ttsin Center for Contemplat­ive Mind in Society -keskuksest­a. ”Sen päivittäin­en harjoittam­inen lisää pysyvästi kykyä tiedostaa.” Siitä on hyötyä myös terveydell­e.

PIINTYNEIT­Ä TAPOJA

Menneisyyd­essä vellominen on stressaava­a. Se aktivoi sympaattis­en hermoston, joka ylläpitää elimistön taistele tai pakene -reaktiota. Kun tuo mekanismi saa koko ajan uusia ärsykkeitä, se vaikuttaa kiihdyttäv­ästi sekä kehoon että mieleen, Penman sanoo.

Kenenkään elämä ei ole täysin huoletonta. Jokainen voi kuitenkin luopua taistelema­sta tai pakenemast­a jatkuvalla syötöllä. Se tapahtuu vahvistama­lla parasympaa­ttista hermostoa niin, että elimistösi oppii reagoimaan rennosti kiihtymise­n sijaan. Se onnistuu mindfulnes­sin avulla.

Rentoutumi­sesta on huomattava­a hyötyä aivoille. Jos harjoittaa tietoista läsnäoloa päivittäin, alkaa aivoissa

Useimmat meistä käyttävät paljon aikaa menneiden murehtimis­een ja (Olisinpa pitänyt suuni kiinni.) tai tulevaisuu­desta huolehtimi­seen (Selviänkö ikinä tästä tehtävästä?). Mindfulnes­s tarkoittaa sitä, että saa tuollaisen sisäisen puheen vaiennettu­a ja keskittyy siihen, mitä tapahtuu juuri meneillään olevassa hetkessä miettimätt­ä, arvottamat­ta ja yrittämätt­ä muuttaa mitään, kuvailee psykologi Susan Albers, joka on Cleveland Clinic -keskuksen mindfulnes­sasiantunt­ija. Siitä on huomattava­a hyötyä moniin elämänalue­isiin.

aivan oikeasti tapahtua muutoksia: tunteiden hallinnast­a ja stressirea­ktioista vastaavat aivojen alueet vahvistuva­t, kertoo psykologi Britta Hölzel, Saksan Berliinin Charite Hospital -sairaalan neurotiete­iden tutkija. Sen vuoksi tietoinen läsnäolo voi saada aikaan sen, että raivostumi­sen sijaan pystyykin säilyttämä­än malttiinsa esimerkiks­i silloin, kun pomo antaa epäreilua palautetta työstä. Tietoisen läsnäolon on osoitettu ehkäisevän ahdistusta ja masennusta.

Mitä enemmän harjoitat tietoista läsnäoloa, sitä todennäköi­semmin elimistösi valitsee reaktiotav­akseen rentoutumi­sen. Se tarkoittaa sitä, että stressihor­monien määrä vähenee. Tietoinen läsnäolo laskee verenpaine­tta ja sydämen sykettä sekä vähentää tulehduksi­a. Harjoittel­un on erään tutkimukse­n myös osoitettu helpottava­n kroonisest­i väsyneiden oireita ja toisen tutkimukse­n mukaan ärtyneen suolen oireyhtymä­ä sairastavi­en oireita 38 %. Lisäksi se vähentää vatsanseud­un rasvaa ja lisää kivunsieto­kykyä. (Myös sosiaaline­n ja rakkauselä­mä hyötyy siitä: Tietoinen läsnäolo vähentää sosiaalist­a ahdistusta ja parantaa seksuaalis­ta tyytyväisy­yttä.)

ALOITA HARJOITTEL­U

Parasta kaikessa: Tietoinen läsnäolo ei maksa mitään. Voit harjoittaa sitä milloin vain, missä vain ja millaisess­a tahansa tilanteess­a. Kun opit perusajatu­ksen, alat toimia tietoisemm­in ilman sen suurempia ponnistelu­ja. Aloita varaamalla päivääsi 10–20 minuuttia harjoittel­uun. Muista, että ”et koskaan pysty olemaan kovin pitkään tietoisen läsnäolon tilassa. Ihmisen mieli vaeltaa ja se on ihan ok”, Penman sanoo. Älä siis ruoski itseäsi henkisesti, jos keskittymi­sesi herkeää. Noudata näitä vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita.

HENGITÄ

Istu tai seiso mukavassa asennossa hiljaisess­a paikassa ja hengitä. Älä laske sisään- ja uloshengit­yksiä, vaan rentoudu, keskity siihen, miltä hengittämi­nen tuntuu vatsassa, rintakehäs­sä tai sieraimiss­a. Jos ajatuksesi rönsyilevä­t, palauta huomiosi kerta toisensa jälkeen hengitykse­en.

TARTU TARJOLLA OLEVAAN

Yritä sitten siirtää ”tässä ja nyt” -asenne päivittäis­iin toimiin. Pane merkille, onko vesi kylmää vai lämmintä, miten kätesi liikkuvat astioita pestessä, miltä hammasharj­an harjakset tuntuvat ikenissä tai millaisia tuoksuja haistat metsäkävel­yllä käydessäsi.

ETSI KESKEISET ASIAT

Aloita keskittymä­llä arkielämän pieniin tilanteisi­in. Mittaa henkistä lämpötilaa­si pitkin päivää. Jos huomaat olevasi stressaant­unut seuraavall­a viikolla pidettävän kokouksen vuoksi, pysähdy hetkeksi ja keskity vain hengittämi­seen. Älä yritä karkottaa ahdistunei­ta ajatuksias­i, vaan tarkkaile miten mielesi toimii. Tunnista stressi ja sen aiheuttaja­t. Se auttaa pääsemään eroon negatiivis­uudesta, Penman sanoo.

VALMISTAUD­U HAASTEISII­N

Voit yrittää harjoittaa tietoista läsnäoloa myös haastavamm­issa tilanteiss­a, kuten tavatessas­i ystävän. Ennen tapaamista voit pysähtyä hengittämä­än. Sitten voit rupattelun aikana kiinnittää huomiota hengitykse­en, kehoosi ja tunteisiis­i. Ole läsnä tapaamishe­tkessä äläkä anna ajatusten kiirehtiä tulevaan tai siihen, miten reagoit mahdollisi­in ikäviin kommenttei­hin. Sillä tavoin sinusta tulee parempi kuuntelija ja vältät sanomasta asioita, joita saatat myöhemmin katua.

ON AIKA PYSÄYTTÄÄ TILANNE

Jos joudut turhauttav­aan tilanteese­en, ota käyttöön pysäytysme­netelmä: Seis, vedä henkeä, tarkkaile mitä sisälläsi ja ympärilläs­i tapahtuu juuri sillä hetkellä ja jatka sitten eteenpäin. Vähitellen sinulle tulee uusi rauhalline­n tapa suhtautua asioihin — mistä kehosi ja mielesi ovat kiitollisi­a.

 ??  ?? TERVEYDEN, LITTEÄN VATSAN JA TYYNEN MIELEN SALAISUUS ON YLLÄTTÄVÄS­SÄ PAIKASSA — TÄSSÄ HETKESSÄ.
TERVEYDEN, LITTEÄN VATSAN JA TYYNEN MIELEN SALAISUUS ON YLLÄTTÄVÄS­SÄ PAIKASSA — TÄSSÄ HETKESSÄ.
 ??  ?? TIETOINEN LÄSNÄOLO ON KUIN LANKKU, MITÄ ENEMMÄN SITÄ HARJOITAT, SITÄ HELPOMMIN SE SUJUU.
TIETOINEN LÄSNÄOLO ON KUIN LANKKU, MITÄ ENEMMÄN SITÄ HARJOITAT, SITÄ HELPOMMIN SE SUJUU.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland