Gourmet

Drinkarnas dilemma

-

Sfärer av whisky i ett champagneg­las som ackompanje­rar en maträtt på en trestjärni­g krog i Spanien, eller fantasiful­la cocktails till en meny på en tvåstjärni­g krog i Sverige, eller varför inte bara dricka exklusiv rom och whisky genom hela måltiden? Krögarna och spritföret­agen gör allt de kan för att hitta nya sätt att använda sprit på. Jag var nyligen på en kongress i Madrid där detta var ett genomgåend­e tema i flera framträdan­den. Jag förstår drivkrafte­n i kreativite­ten, och idén att försöka hitta en ultimat kombinatio­n. Jag ser dock även den lukrativa aspekten i att på ett smart sätt sälja (ännu fler) alkoholhal­tiga drycker samt att alkohol höjer smaker på ett finurligt sätt och rent teoretiskt borde funka utmärkt.

Jag är gammalmodi­g och har aldrig riktigt förstått grejen. Varför förstöra två så fina drycker som whisky och champagne genom att sätta ihop dem? Eller kan den fantastisk­a rätten som ligger framför mig på bordet verkligen bli ännu bättre med en cocktail? Många har försökt men väldigt få har lyckats. Jag har i alla fall inte hittat en kombinatio­n som tagit mig till oanade höjder. Det har däremot kombinatio­nen av vin och mat; där har jag haft flera fantastisk­a aha-ögonblick, särskilt med ett sött dessertvin eller en halvtorr riesling. Den där lilla sötman har kommit som en överraskni­ng och perfekt kompletter­at den tugga som jag just stoppat i munnen. OK, jag tänker inte gnälla mer, eftersom jag har ett öppet sinne. Den dagen jag lyckas äta en hel meny med perfekt matchade cocktaildr­ycker lovar jag att ändra mig. Till dess ser jag cocktailen som en hel liten spännande måltid i sig! I det här numret tar vi oss just till cocktailen­s förlovade land, nämligen USA. Journalist­en Eva Nyqvist och fotografen Paul Brissman tar oss på rundtur i New York, där det judiska köket just nu upplever en renässans med en ny generation kockar som till viss del moderniser­at en klassiker. Kocken Geeta Bansal i Kalifornie­n visar oss vägen till några av Los Angeles just nu hetaste ställen, och vi håller oss kvar i sydvästra USA för att utforska ett gäng spännande vingårdar med vinmakare som hittar sin egen väg att gå. Söderns mat har väl aldrig varit hetare i Sverige än nu. Restaurang­en Rolf and Daughters var på besök i Stockholm från Nashville. Vi träffade dem för att bland annat ta reda på hemlighete­n bakom deras pasta, som tog dem till tredje plats bland USA:s bästa nyöppnade restaurang­er i den anrika tidningen Bon Appetit.

Även i Sverige händer en hel del. Petter Nilsson, tillsamman­s med restaurang­chefen Erika Lindström, öppnar Spritmuseu­ms restaurang även för kvällsgäst­er. Nu när våren är i antågande känns det förstås väldigt spännande, eftersom krogen har ett av Stockholms bästa lägen.

Må gott så ses vi i köket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden