Gourmet

FRITERAD KORNGRYNSG­RÖT MED RÖKT JORDÄRTSKO­CKA OCH SYRAD LÖK

-

Gröten torkas till ett papperstun­t skal, friteras sedan och fylls med en len puré på rökt jordärtsko­cka och toppas med syrad lök. Till den syrade löken är det viktigt att löken har fin sötma. Petter använder oignon doux de Cévennes. Lökens recept ger mer än vad som går åt, och det gör även receptet på jordärtsko­ckor.

4 personer SYRAD LÖK:

1 kg söt lök 2 msk grovt havssalt (40 g) 1 liter vatten 1 liter yoghurtvas­sle

RÖKT JORDÄRTSKO­CKSPURÉ:

1 kg jordärtsko­ckor 1 msk neutral olja ¼ krm salt 1 dl kallpressa­d rapsolja ½ tsk salt ½ krm malen vitpeppar

FRITERAD KORNGRYNSG­RÖT:

½ dl hela korngryn 1 ½ msk grötris 2 ¾ dl vatten ¼ krm salt neutral olja till fritering

DU BEHÖVER OCKSÅ:

mixer bakplåtspa­pper plastfolie ABU-rök rökspån av al mixer

1 Syrad lök:

Skala och skiva löken. Blanda samman med saltet i en bunke. Tillsätt vatten och vassle och pressa ner så att löken blir väl täckt av vätskan. Täck med plastfolie och låt stå i sval rumstemper­atur 3–4 dagar. Ställ sedan över i kyl.

2 Rökt jordärtsko­ckspuré:

Värm ugnen till 180°. Skölj och borsta jordärtsko­ckorna noga och torka dem väl. Häll 1 msk olja och ¼ krm salt i en skål och vänd skockorna i det. Stek sedan i ugnen ca 35 min, tills de är helt möra.

3

Strö ett lager rökspån, ca ½ cm, i bottnen på röklådan. Lägg skockorna på rökgallret och placera det över rökspånet. Häll sprit i bränslebeh­ållaren och tänd på. Placera behållaren under röklådan. Lägg på locket till röklådan. Låt skockorna svalna i röken 1–2 timmar.

4

Mixa skockorna med den resterande oljan och krydda med salt och peppar.

5 Friterad korngrynsg­röt:

Häll korn och ris i vattnet och tillsatt saltet. Koka upp, sänk värmen och sjud tills du fått en gröt. Låt svalna lite, lägg över i mixer och mixa till en slät smet.

6

Bred ut smeten på bakplåtspa­pperet och låt torka i rumstemper­atur ca 1 dygn. Bryt i mindre bitar. Hetta upp oljan till 180° och fritera bitarna till gyllene färg. Lägg på hushållspa­pper att rinna av.

7 Servering:

Fyll den friterade gröten med jordärtsko­ckspuré. Toppa med syrad lök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden