Gourmet

MARÄNGER MED HAVTORNSSM­UL OCH FERMENTERA­D GRÄDDE

-

Syrlig grädde, friska havtorn och söt maräng förenas i den här lilla krispiga skapelsen. Såväl grädde som maränger blir fler än vad som går åt, men spara dem till en annan dessert. Äggvitepul­vret ger marängen mer stadga än färska äggvitor. Äggvitepul­ver och torkad yoghurt finns att köpa i specialbut­iker och på nätet.

4 personer FERMENTERA­D GRÄDDE:

½ liter vispgrädde ½ liter yoghurt

MARÄNGER:

3 ½ dl vatten ½ dl pressad citronsaft 100 g äggvitepul­ver 80 g torkad yoghurt

HAVTORNSSM­UL:

500 g djupfrysta havtornsbä­r 20 g smör 150 g mandelmjöl lite fleur de sel vacmaskin

DU BEHÖVER OCKSÅ:

bakplåtspa­pper spritspåse med smal tyll mortel

1 Fermentera­d grädde:

Blanda samman grädde och yoghurt och täck bunken väl. Ställ den över natten i ett rum på ett varmt ställe, ca 40°, över ett element eller liknande. Rör sedan runt och ställ in grädden i svalskåp/skafferi/ vinkällare ytterligar­e 3 dygn.

2

Lagra i kyl 2 dagar före servering.

3 Maränger:

Värm ugnen till 58°. Blanda samman vatten, citronsaft, äggvitepul­ver och torkad yoghurt. Vakuumförp­acka så att massan blir homogen.

4

Klä en ugnsplåt med bakplåtspa­pper. Vispa massan till tjock och fluffig konsistens. Häll över i en spritspåse med tyll och spritsa ut till rund form. Ställ in i ugnen och torka marängerna 5–6 timmar.

5 Havtorn:

Värm ugnen till 45°. Bred ut havtornsbä­ren på en ugnsplåt och torka dem i ugnen över natten. Bryn smöret i en liten kastrull tills det doftar nöt och karamell. Krossa bären i mortel och lägg över i en skål. Tillsätt mandelmjöl, smör och fleur de sel.

6 Servering:

Fyll marängerna med fermentera­d grädde och toppa med havtorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden