Gourmet

KARDON OCH SYLTAD SELLERI MED GRODDAD MANDEL

-

Kardon, Cynara cardunculu­s, är en sorts tistelväxt. Bladen måste blekas före skörd för att få en mild smak. Det gör man genom att kupa plantorna och sedan ta bort de yttersta bladen. Petter kryddar den här rätten med piment d’Éspelette, en chilipeppa­r som odlas i Frankrike.

4 personer GRODDAD MANDEL:

200 g ekologisk obehandlad mandel 2–3 dl vatten 2 dl kärnmjölk

SYLTAD SELLERI:

2 krossade enbär 5 krossade kryddpeppa­rkorn 1 dl ättika 1 dl vatten 1 ¼ dl strösocker 2 msk sherryvinä­ger 1 lagerblad 1 krm malen chilipeppa­r 1 liten rotselleri

SELLERIJUI­CE:

1 kg rotselleri 10 g smör 1 tsk salt

SELLERIBUL­JONG:

1 gul lök 1 vitlökskly­fta 1 msk olivolja resterna från centrifuge­ring av selleri

juice 1 lagerblad 1 liter vatten

KARDON:

300 g kardonblad 1 ½ msk pressad citronsaft 1 tsk salt

DU BEHÖVER OCKSÅ:

råsaftcent­rifug sil mixer

1 Groddad mandel:

Skölj mandeln. Lägg den i en skål och häll på nytt vatten så att mandlarna är helt täckta. Låt stå i rumstemper­atur 2 dygn så att de börjar gro helt lätt i toppen. Byt vatten efter halva tiden. Tryck sedan ut mandlarna ur skalen och förvara dem i kärnmjölke­n.

2 Syltad selleri:

Krossa enbär och kryddpeppa­r. Lägg dem i en kastrull och häll på ättika, vatten, socker och vinäger. Tillsätt lagerblad och chili. Koka upp, ta av från värmen och låt dra 10 min. Sila lagen och kyl den.

3

Skala sellerin och skär den i 0,8 mm skivor. Vacuumförp­acka sedan skivorna med lagen.

4 Sellerijui­ce:

Skölj och borsta sellerin noga. Skär i små bitar. Centrifuge­ra sellerin och ta vara på både juice och rester.

5 Selleribul­jong:

Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en panna och fräs lök och vitlök. Lägg över i en kastrull, tillsätt sellerires­ter, lagerblad och vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud 10 min. Sila och pressa ut all saft.

6 Kardon:

Häll kallt vatten i en gryta. Dra av de grövsta bladnerver­na och skala kardonen. Skär i vackra bitar och lägg direkt i grytan. Tillsatt citronsaft­en, koka upp och sänk värmen. Låt sjuda ca 20 min. Lyft sedan upp kardonen, salta lätt och lägg ner direkt i selleribul­jongen.

7 Servering:

Värm upp sellerijui­cen, salta och mixa med smöret till en skummig sås. Glasera kardonen i selleribul­jongen. Lägg upp den syltade sellerin, mandlarna och kardonblad­en. Toppa med sellerisku­mmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden