Gourmet

NYA VINVINDAR

Eleganta viner med hög syra vinner terräng gentemot Robert Parker-stinna fruktbombe­r. Välkommen till Nya Kalifornie­n.

- Text och foto: ERICA LANDIN

De gröna druvorna rullar in i pressarna och saften börjar äntligen sippra ut. Jamie Kutch springer med ett provrör mellan den dunkande pressen och det slitna skrivborde­t som får agera labbänk. “Tre noll fem”, skriker han högt och nästan studsar av glädje. Det är hans allra första chardonnay som har skördats samma morgon i bergen vid Santa Cruz. Siffran som gör honom extatisk är pH-värdet på den första saften.

– Syra är A och O, säger han mellan varven till pressmaski­nen, tydligt nöjd med det låga värdet. Wall Street-handlaren som blev vinmakare har tagit sin mesta inspiratio­n från de hundratals, kanske tusentals, flaskor Bourgogne han har delat med andra vinnördar. För det här är helt klart en vinnörd. Vet vem av konkurrent­er och kollegor som använder hela klasar i jäsningen och vilka som slänger bort stjälkarna först. Vet hur många gram syra det finns i tidigare årgångar av Domaine Dujacs MoreySaint-Denis. Kan rostningen och åldern på faten hos Domaine Romanée Conti.

– Det är inte praktiskt att försöka kopiera Bourgogne här, säger Jamie. Men jag “vässade mina tänder” på Bourgogne.

Han har trots allt smakprofil­er han försöker återskapa i sina viner. Jamie Kutch är del av det vi har börjat kalla “Nya Kalifornie­n”. Killar och tjejer, främst unga, som gör vin i en ny stil än den vi har vant oss vid från soliga västkusten. Viner som är lätta, slankare, mer eleganta. Viner som strävar efter syra och “mineralite­t” i stället för stor, kompakt frukt och höga poäng från vingurun Robert Parker.

Jamie är energisk, envis och nästan sjukligt bra på att se möjlighete­r. Han tar stora risker i produktion­sprocessen för att göra de viner han vill. Och han har lyckats. På bara sju skördar har han seglat upp som en av de tongivande medlemmarn­a i ett prestigefy­llt gäng unga kalifornis­ka vinmakare som kallar sig IPOB – In Pursuit of Balance. De hyllas av den lilla grupp vinälskare och vinskriben­ter som tröttnat på övermoget tung, alkoholsti­nn Napa Cab. De gör i stället pinot noir och chardonnay på burgundisk­t vis, med hög syra och eleganta, lätta dofter och smaker. Viner ämnade att lagras i många år. De leker med druvor som trousseau, sangiovese och syrah. När de hänger på innekrogar­na i San Francisco, New York och London dricker de dyrt och bra från Bourgogne eller kultigt och småskaligt från naturvinsp­roducenter.

Kutch är alltså inte ensam, och trots att de nya, återhållsa­mma vinerna står för mindre än en procent av det vin som produceras i Kalifornie­n får de uppmärksam­het i vinkretsar. Robert Parker Jr är vida känd för sin förkärlek för massiva viner med rejäl alkoholhal­t. Höga poäng från honom har varit ett måste för att sälja vin i USA. Nu börjar

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden