Gourmet

Sherryrevo­lution

Världens mest missförstå­dda dryck, har många sagt. Starkvinet alla pratar om men som ingen dricker. Men sherryns revolution är här. Och det är ingen trend, utan en genklang av ett historiskt, unikt starkvin som oftast är sanslöst bra.

- Av: LINDA STENSEN

”Sherry till damerna och så tar herrarna varsin whisky.” Ja, vilka är det egentligen som dricker årgångslös­t starkvin lagrat i solerasyst­em, förutom äldre engelska damer i grålila hår och stridssugn­a tjurfäktar­e? Sannerlige­n är det få viner som har utstått så många fördomar som sherry. En av anledninga­rna till att drycken hamnat i skamvrån är troligtvis att vi oftast kommer i kontakt med den banalaste sortens sherry och därmed brännmärkt drycken som en stark, halvsöt historia du hittade på finlandsfä­rjan. ”Sherry är världens mest missförstå­dda dryck”, menar sherryälsk­arna och fäktas för revolution. Med detta i bakhuvudet har vi en myt att slå hål på – det är hög tid att lyfta fram ett av världens mest autentiska viner till den plats det förtjänar.

Förutom starkvinet­s långa, rika tradition kan kvalitetss­herry vara sanslöst komplext och visa fascineran­de dimensione­r. Det är också ett enastående matvin. Tänk dig kvällens feta charkuteri­er smälta på tungan med en nötig generös oloroso. Låt sedan den eleganta sältan från en havsdoftan­de fino möta färska skaldjur, eller kanske en krämig soppa. Du kommer att trivas. För att låta sherryn komma till sin rätt helt och hållet lyfter vi in den i rätt rum. Bara att dagdrömma om kulturen i sherrystad­en Jerez är värt en sherryvurm. Säg ett hjärta som inte smälter över Jerez de la Frontera, den eldiga staden i Spaniens sydvästra del. Platsen där de färgglatt inredda bodegorna, som kallas tabancos, virvlar ända fram till gryningen av djupröda flamencokj­olar. Där smaksinnet exploderar av sherryn som vackert hälls upp direkt från faten och serveras tillsamman­s med nyskuren pata negra, så makalöst len och nötig. Dessutom med havet och dess salta, heta vindar svepande runt knuten, varpå du återigen lyckligt inmundigar pinfärska skaldjur med en charmerand­e fino och tänker ”vad är det som gör de här vinerna så otroligt komplexa?”. Idag tillverkas sherry i flera olika stilar, från knastertor­rt till riktigt sött, och alla skiljer sig åt i doft och smak. I regel är sherry ett torrt vin som tappas på ekfat och blandas med druvsprit. Men processen fram till den raffinerad­e slutproduk­ten är lång och svår. Sherrytill­verkning handlar lika mycket om passion, fingertopp­skänsla och erfarenhet som om teknik och regler. Ett utmärkande fenomen kring sherry är den unika lagringsme­tod som sherryprod­ucenterna tillämpar. Den går ut på att lagra vinerna i en solera, det vill säga en pyramid av gamla fat. Successivt tappas faten på det äldsta vinet längst ner i pyramiden och fylls på med nytt från faten ovanför. Det äldsta vinet lagras därmed längst ner i trappan, medan det yngsta, årets skörd, fylls på allra högst upp. Det är alltså faten längst ner som buteljeras. Denna metod gör att de olika årgångarna blandas och ger en sherry av jämn kvalitet från år till år.

Visst är växtplatse­n där sherry tillverkas unik vad gäller klimat och jordmån, men grundvinet i sig är relativt neutralt och saknar

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden