Gourmet

BERENJENAS FRITAS – FRITERADE AUBERGINER

-

De här läckra auberginer­na passar fint som liten aptitretar­e eller som tillbehör till en huvudrätt. Läckert med tillbehör som lokalprodu­cerad honung och rosmarin. Du behöver låta auberginer­na dra i mjölk över natten innan de friteras, så här behövs en smula planering.

4 personer

4 små auberginer 5 dl mjölk 2 ½ dl vetemjöl 1 liter neutral rapsolja ¾ dl honung 1 färsk rosmarinkv­ist 1 tsk salt

DU BEHÖVER OCKSÅ:

hushållste­rmometer galler

1

Häll mjölken i en stor skål. Skär av ändarna på auberginer­na, skala dem och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg över dem i mjölken efter hand. En tyngd kan behövas för att hålla ner aubergines­kivorna. Ställ i kyl över natten.

2

Ställ i ordning för fritering. Häll mjölet i en djup tallrik. Häll ett 2 ½ cm tjockt lager olja i en stor kastrull och hetta upp oljan till 175°.

3

Ta upp aubergines­kivorna ur mjölken efter hand och doppa dem i mjölet. Slå av överflödig­t mjöl och lägg ner skivorna i oljan så att de täcks helt. Lägg inte i för många varje omgång, eftersom oljan då kommer att kylas ner för mycket. Skivorna får inte lappa över varandra, eftersom de då steks ojämnt.

4

Vänd skivorna efter 1–2 min och fritera även andra sidan. Skivorna ska få vacker gyllengul färg. Strö över lite salt och ägg dem att torka på galler.

5 Servering:

Dekorera varje skiva med 2–3 rosmarinbl­ad medan de ligger kvar på gallret. Flytta över skivorna till ett serverings­fat och ringla över honungen. Servera genast.

TIPS

Om du väljer att använda små, japanska auberginer passar den här rätten som plockmat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden