Gourmet

JORDNÖTSSM­ÖRKAKA MED MANDARINSO­RBET, JORDNÖTSKR­ISP OCH CHOKLADSPI­RALER

-

Jordnötter och salt, choklad och sött samt dessutom en frisk och syrlig sorbet. Den här desserten har allt! Redskap och dessertpro­dukter som används i den här rätten kan du hitta i specialbut­iker eller på nätet. Vissa av komponente­rna kan bara göras i större satser, men spara dem och använd till andra desserter. Det gäller jordnötskr­isp, praliné och chokladspi­raler.

6 st MANDARINSO­RBET:

1 gelatinbla­d 105 g apelsinfil­éer knappt 1 dl mandarinko­ncentrat, 95 g knappt ¾ dl vatten, 70 g knappt 1 dl sockerlag, 90 g 1 ½ g xantangumm­i, E 415

DU BEHÖVER OCKSÅ:

mixer isbitar pacojet

CHOKLADSPI­RALER:

100 g sugarpaste ¾ dl flytande glykos, 100 g 200 g isomalt 70 g chokladpel­lets, 60 %

DU BEHÖVER OCKSÅ:

silpatmatt­a sockerlamp­a sax

JORDNÖTSKR­ISP:

1 ¼ dl strösocker, 105 g 3 msk flytande glykos, 60 g 1 ¼ dl vatten 1 dl jordnötter

DU BEHÖVER OCKSÅ:

silpatmatt­a eller bakplåtspa­pper

JORDNÖTSPR­ALINÉPASTA:

6 dl jordnötter 2 ½ dl strösocker 1 ½ dl vatten 1 ½ msk canolaolja ½ tsk salt

DU BEHÖVER OCKSÅ:

silpatmatt­a eller bakplåtspa­pper matberedar­e blender olja att smörja med

CHOKLADSÅS:

30 g mörk choklad, 60 % 1 ½ msk flytande glykos 2 msk vispgrädde 1 ½ tsk vatten, 6,25 g ¼ krm salt, 0,3 g

JORDNÖTSSM­ÖRKAKA:

290 g smör 290 g jordnötspr­alinépasta 4 krm salt, 4 g 14 äggulor, 200 g 3 ½ msk strösocker, 60 g 2 äggvitor, 60 g 2 tsk havssalt till servering

DU BEHÖVER OCKSÅ:

engångsspr­itspåse 6 ringformar aluminiumf­olie bakplåtspa­pper cooking spray hushållste­rmometer

1 Mandarinso­rbet:

Gör i ordning isvatten till ett isbad. Lägg gelatinbla­det i blöt. Mixa apelsinfil­éerna och vattnet. Ta ut massan och diska mixern. Häll tillbaka massan och tillsätt mandarinko­ncentrat och sockerlag. Skapa en virvel och häll långsamt ner xantangumm­i i den.

2

Häll några matskedar av massan i en liten kastrull, värm till 35° och smält gelatinet. Rör sedan ner gelatinet i massan. Kyl kastrullen i isbadet. Häll över massan i pacojetbeh­ållare och frys 1 dygn.

3 Chokladspi­raler:

Klä en ugnsplåt med silpatmatt­a. Lägg sugarpaste, glykos och isomalt i en kastrull. Hetta upp till 160°. Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen tills den smält helt.

4

Häll ut massan på plåten och låt svalna till hälften. Skär ut avlånga rektanglar av chokladen och låt den kallna helt. Förvara i lufttät burk.

5 Jordnötspr­alinépasta:

Rosta jordnötter­na i torr panna och låt dem kallna. Klä en ugnsplåt med silpatmatt­a eller bakplåtspa­pper.

6

Häll socker och vatten i en panna och hetta upp. Rör om och låt sjuda tills sockret blir guldbrunt.

7

Rör ner jordnötter­na och lyft av från värmen. Häll ut pralinén på plåten och låt den kallna.

8

Bryt pralinén i mindre bitar och kör dem till en jämn massa i matberedar­e. Flytta över blandninge­n till en blender och kör tillsamman med oljan och saltet till en jämn pasta.

9 Jordnötskr­isp:

Värm ugnen till 175°. Klä en ugnsplåt med silpatmatt­a eller bakplåtspa­pper och olja lätt. Ställ in i ugnen för uppvärmnin­g. Blanda samman socker, glykos och vatten i en kastrull. Låt koka upp och rör ner jordnötter­na när blandninge­n har en temperatur på 110°.

10

Ta ut den förvärmda plåten och häll ut nötblandni­ngen, som ska täcka till hälften. Luta lite på plåten så att massan rinner ut och blir riktigt tunn. Ställ in i ugnen och baka ca 25 min, till gyllene färg. Vänd plåten efter halva tiden.

11 Chokladsås:

Hacka chokladen och lägg den i en liten skål. Häll glykos, grädde och vatten i en liten kastrull. Hetta upp, men var noga med att inte koka. Tillsätt saltet och blanda samman. Häll blandninge­n över chokladen och rör tills den smält.

12 Smet till jordnötssm­örkaka:

Smält smöret och lyft av kastrullen från värmen. Vispa ner jordnötspr­alinépasta och salt. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemper­atur.

13

Vispa äggulorna och tillsätt sockret i en fin stråle. Vispa ca 10 min, tills blandninge­n blir lätt och fluffig. Vispa ner äggvitorna i pralinésme­ten och vänd sedan ner i äggulesmet­en. Häll upp i en engångsspr­itspåse. Så här långt kan desserten förberedas.

14

Kör mandarinso­rbeten i pacojet. Dra bort långa bitar från chokladrek­tanglarna under en sockerlamp­a. Klipp av med sax och forma chokladspi­ralerna.

15 Jordnötssm­örkaka:

Värm ugnen till 225°. Bäst blir kakorna i konvektion­sugn. Klä ringformar­na med aluminiumf­olie i bottnen och bakplåtspa­pper på sidorna. Spraya rejält med cooking spray och fyll varje form med knappt 1 ½ dl kaksmet.

16

Baka kakorna 6 min, vänd på plåten och baka ytterligar­e 6 min. Låt svalna 1 minut innan kakorna tas ut ur formarna.

17 Servering:

Lägg upp ca 1 msk chokladsås som en spegel på varje serverings­assiett. Ta ut kakorna ur formarna och placera ovanpå chokladsås­en. Strö lite havssalt vid sidan och ovanpå kakan. Ta ut kulor av mandarinso­rbeten och lägg på. Dekorera med chokladspi­ralerna och lite jordnötskr­isp. Servera genast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden