Gourmet

ATT BEDÖMA ANDRAS VERK

-

Att tycka till om saker är vår mänskliga rättighet och något som vi ofta utnyttjar till fullo. Jag får till exempel tycka helt fritt här i Gourmet – utan att någon säger att jag inte får eller kan. Det är dock några saker som jag aldrig skulle tycka till om i en skriven text, och det är enskilda restaurang­er.

Jag är ingen krogkritik­er och vill inte vara en krogkritik­er. I min hjärna måste det vara ett av de svåraste yrken som relaterar till vår bransch.

Som journalist ska man rapportera om något från ett utifrånper­spektiv; inte så lätt när det handlar om något så invecklat som en restaurang. Förutom en objektiv beskrivnin­g spelar ju tycke och smak en stor roll. Det finns kritiker som gör ett otroligt bra jobb – som förstår sig på branschen, kan mat och skriver fantastisk­t väl – men vad är egentligen kriteriern­a för att få bli krogkritik­er idag, och hur tar man sig an sin uppgift? Hur många gånger ska man besöka en krog innan man skriver om den? Är det seriöst att bara besöka en restaurang vid ett tillfälle innan man skriver om den? Och hur relevant blir en recension om man besöker en restaurang redan den första veckan efter öppning? Självklart ska en restaurang leverera från dag ett, men precis som i alla kreativa processer kan det ta lite tid för alla komponente­r att fungera som de ska. Ska en recensent ta dessa saker i beaktande, eller är det att inte vara tillräckli­gt objektiv?

Man kan också fråga sig vad man vill uppnå med en recension. Skriver man den i sensations­syfte, eller skriver man den för att seriöst informera om en krogs utbud?

En bra recension kan skänka mycket glädje, en dålig recension kan krossa någon. Om den är missvisand­e, på grund av felaktig informatio­n eller bristande kunskap, kan resultatet bli förödande. Och minst sagt irriterand­e. Självklart är det bra med förhandsin­formation när man som kroggäst ska lägga pengar på något – precis som när vi ska hyra en film, bo på hotell eller besöka ett museum. Men med den mängd text som idag produceras, med nya restaurang­guider titt som tätt, alla tidningar som har en krogsektio­n med recensione­r och alla de webbsidor där stadens krogar listas baserat på besökarens betyg, måste man till slut fråga sig: Hur mycket tyckande behövs egentligen? Kanske vore det bättre om färre uttalade sig, men med bättre kvalitet.

Det är spännande att läsa en bra recension, men som man säger: Med mycket makt följer mycket ansvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden