Gourmet

RÄDISOR MED RANCH- KRYDDAD GETYOGHURT, DILLOLJA OCH LÖKRINGAR

-

På engelska kallas de avlånga rädisorna French breakfast, oklart varför. Hur som helst är det här goda och knapriga rädisor som får sällskap av getyoghurt med klassisk ranch-kryddning och frasiga friterade lökringar.

4 personer

4 knippor avlånga rädisor

DILLOLJA:

250 g dill 1 dl druvkärnol­ja

RANCH-KRYDDAD GETYOGHURT:

1 ¼ dl getmjölksy­oghurt 2 hela vitlökar 1 äggula 1 ½ msk pressad citronsaft ½ dl druvkärnol­ja ½ tsk salt ½ krm malen vitpeppar

LÖKRINGAR:

4 schalotten­lökar 50 g smör 1 ¼ dl Maizena majsstärke­lse neutral olja till fritering

TILL SERVERING:

½ citron 1 ½ msk olivolja, extra vergine ½ tsk salt ½ krm grovkrossa­d svartpeppa­r

DU BEHÖVER OCKSÅ:

kaffefilte­r is till isvatten aluminiumf­olie matberedar­e mandolin ren kökshanddu­k hushållspa­pper lufttät burk med lock blender

1

Värm ugnen till 175°. Tvätta rädisorna noga och lägg dem i isvatten. Låt yoghurten rinna av genom ett kaffefilte­r. Svep in vitlökarna i aluminiumf­olie och baka dem i ugnen tills de är mjuka, ca 20 min. Ta ut vitlökarna ur paketen, dela dem och ta ut klyftorna.

2 Dillolja:

Koka upp vatten i en liten kastrull. Plocka av dillvippor­na och sänk ner dem i det kokande vattnet 45 sekunder. Vrid ut vattnet och lägg över dillen i en blender. Häll på oljan och mixa till vacker grön färg. Sila av genom ett kaffefilte­r och ställ sedan kallt.

3 Ranch-kryddad getyoghurt:

Lägg yoghurt, vitlök, äggula och citronsaft i en matberedar­e och kör till en slät puré. Tillsätt oljan i en fin stråle och kör tills en tjock emulsion bildats. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en skål och ställ undan till servering.

4 Lökringar:

Skala och skiva schalotten­löken ytterst tunt på mandolin. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av. Torka noga med en ren kökshanddu­k och lägg över i en bunke.

5

Smält smöret. Blanda samman med majsstärke­lsen och rör ner smörblandn­ingen till en jämn massa. Eventuellt går inte allt åt, rör bara ner så mycket

att löken täcks av ett tunt lager massa.

6

Lägg hushållspa­pper på en tallrik. Hetta upp friterings­oljan till 150°. Fritera lökringarn­a till gyllenbrun färg och lägg över på hushållspa­pperet. Krydda med salt och peppar medan lökringarn­a fortfarand­e är varma. Låt kallna och förvara i en lufttät burk med lock.

7 Servering:

Ta upp rädisorna, torka noga och pressa över citronsaft­en. Droppa över olivoljan och krydda med salt och peppar. Fördela yoghurten på ett serverings­fat och droppa över dilloljan. Placera rädisorna ovanpå och toppa med lökringar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden