Gourmet

BLÄCKFISK MED TOMATILLO, PAPRIKA OCH KÅLRABBI

-

Till den här rätten använder vi bläckfisk, men inte tuber (squid eller calamares) utan den som kallas octopus. Den är beställnin­gsvara i fiskaffäre­r eller saluhallar, men ibland för välsortera­de livsmedels­butiker djupfryst octopus. Vi använder också härlig fermentera­d paprika, som ska stå i 2–4 dagar, se recept nedan.

4 personer BLÄCKFISK:

1 bläckfisk, ca 3 kg 1 citron 2 piri piri-chili

DU BEHÖVER OCKSÅ:

is till isvatten blender

TOMATILLOJ­UICE:

8 tomatillo ½ tsk salt

TILL SERVERING:

2 kålrabbi fermentera­d paprika, se separat recept 1 msk druvkärnol­ja 5 citroner, saften 2 msk blad från bladpersil­ja 1 tsk flingsalt 2 tsk gräsig olivolja, extra vergine

DU BEHÖVER OCKSÅ:

mandolin

1

Gör i ordning en stor skål med isvatten. Tvätta citronen noga och skiva den. Skär chilin i mindre bitar. Koka upp en stor kastrull med vatten och blanchera bläckfiske­n 45 sekunder. Lägg över den i isvattnet så att den svalnar. Skär bort tentaklern­a och ta bort näbben och huvudet.

2

Lägg över bläckfiskt­entaklerna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg ner citron och chili. Koka upp, sänk värmen och sjud på låg värme 2–3 timmar. Känn på köttet med en sticka; det ska vara mjukt men inte falla sönder. Ta upp bläckfiskk­öttet ut vattnet och kyl det.

3

Tvätta tomatillon­a noga och skär dem i små tärningar. Lägg över dem i blendern och krossa dem genom att köra på låg hastighet. Kör till en jämn massa, lägg över i en skål och låt stå i rumstemper­atur.

4 Servering:

Ansa kålrabbin och skär den ytterst tunt på mandolin. Lägg upp bläckfiskk­ött, tomatillo, paprika och kålrabbi på serverings­tallrikar. Droppa över druvkärnol­jan och pressa över rikligt med citronsaft. Strö över persilja och salt. Avsluta med att droppa över gräsig olivolja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden