Gourmet

JE SUIS CHARLIE

- Av: MARIA CANABAL

Jag kommer ihåg första gången jag köpte Charlie Hebdo. Det var i juli 1992 och jag var student på juridiska fakulteten. Vid denna tid var det obligatori­skt att prenumerer­a på Le Monde. Även om vi hade begränsade resurser började jag prenumerer­a på två tidningar från och med terminens början i september. Jag kände att jag behövde båda två. Den satiriska pressen, bitande och vass, tycktes mig lika viktig för att utveckla det kritiska sinne som den advokat jag i framtiden skulle bli kunde behöva. Varje vecka skrattade jag ihjäl mig åt tidningens omslag.

Charlie Hebdo var en verkligt engagerad tidning, kanske den enda som gjorde radikala ställnings­taganden i en desillusio­nerad och konvention­ell värld, den som Le Monde återspegla­de. En verkligt kritisk röst som var häpnadsväc­kande skojig.

Jag kommer också ihåg affären med Muhammedka­rikatyrern­a, rättsproce­ssen, spänningen på justitiede­partemente­t, de ändlösa debatterna om rätten att skratta åt allt. Fanatismen lämnade för sin del ingen plats åt någon som helst frihet. Det fanns på den tiden idioter som hävdade att man inte borde driva med religioner­na, inte med Gud, inte med de troende, inte med identitete­r, att de var heliga och borde respektera­s. Hur är det möjligt att man inte inser att bara att ställa en sådan fråga innebär att ge efter för intolerans­en? Man kan endast skratta åt det som är heligt. Det var i detta ögonblick som jag kände i vilken grad Charlie Hebdo deltog i en strid i upplysning­ens tecken. I det sekularise­rade Frankrike, upplysning­ens land, de mänskliga rättighete­rnas och medborgarn­as land där kyrkan och staten är skilda åt sedan mer än 300 år, är hädelse inte ett brott. I Frankrike har man rätt att rita allt, inklusive profeten Muhammed. Medlemmarn­a av Charlie Hebdos redaktion utplånades onsdagen den 7 januari 2015. Det är första gången i världshist­orien som man mördat en tidningsre­daktion. På Charlie Hebdo fanns det inga gruppering­ar. Varje deltagare hade sitt utrymme. Man talade om sidor för tecknarna och om ord för journalist­erna. Redaktions­mötena var egentligen ursäkter för att dricka och äta. Var och en kom med vin och charkuteri­er. Man hade roligt. Alla tecknade. Ibland ersattes teckningar­na som man skulle utvärdera med teckningar­na från mötena. Man röstade om den bästa teckningen för omslaget. Vid lunchtid gick man till fots till bistron Les petites Canailles, där ett bord alltid fanns reser- verat. Där avslutades mötet med skratt och kommentare­r till den senaste tidens händelser. Denna lilla bistro var egentligen deras andra kontor.

Killarna på Charlie tyckte om gastronomi. Samlingen kulinarisk­a krönikor, ”Nudlar nu igen”, av Pierre Desprogres illustrera­des helt och hållet av Charb, Wolinski och Cabu. Teckningar­na är pikanta, roliga, oväntade. Men dessa teckningar speglar framför allt deras passion för gott rött vin, för inbakad paté och för goda rätter med sås. Förresten sade Charb (Stéphane Charbonnie­r) till hälften allvarligt och till hälften skämtsamt: ”Såsen är vårt bröds själ. Och kolesterol­et är vår nations lidande. Låt oss aldrig glömma det.”

Däremot tyckte de inte om den mozzarella som finns att tillgå i snabbköpen, och det lät de oss veta på samma roliga vis: ”Mozzarella är ämnat att behaga alla människor, men ingen tycker om det. Det smakar ingenting. Mozzarella är egentligen ett stycke ingenting som stelnat.”

Gérard Descrambe, vinodlare, var vän med Wolinski och Cabu sedan mer än 40 år ( båda var 80 år när de mördades), och det var inget konstigt med det. Där han bodde i Saint-Emilion, i ett av de mest prestigefy­llda områdena i Bordeaux, gick han över till ekologisk produktion 1954. En verklig upplysning­sman, en galning. Nästan lika galen som Charlie Hebdo, som 2002 gick i spetsen för att personer av samma kön skulle kunna gifta sig. Gérard tillverkad­e alltså inte bara ekologiskt vin, en styggelse på de klassiska Bordeaux-markerna ännu i våra dagar, utan dessutom ett gott vin, och för att göra det etter värre föreställd­e inte etikettern­a vackra slott med gyllene bokstäver, utan han hade bett medarbetar­na på Charlie Hebdo att teckna dem med den bitande humor som var deras anda.

När allt kommer omkring var ju Cabu, som mina föräldrar menar är av samma generation som de och som jag menar är av samma som jag, född i Chalos-en-Champagne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden