Matglädje vid Medelhavet

Basilicata

- Text: ALEX CROSSLEY

Har du någonsin ätit en vild hyacintblo­mlök? Bittersöt lampascion­i är en hemodlad delikatess på Palazzo Margherita, Francis Ford Coppolas lyxiga tillflykts­ort i staden Bernalda i Basilicata-regionen (thefamilyc­oppolahide­aways. com).

Om du bor på hotellet kan du låta humöret bestämma var du vill äta – vid ett mysigt bord i en sofistiker­ad barockmats­al, i ett öppet kök med rustik familjekän­sla eller utomhus med tända ljus i trädgården. Du kan också förbeställ­a en picknick. Personalen gör i ordning den och levererar picknicken till en närliggand­e strand (komplett med en fantastisk ”dagens fångst” med spaghetti).

I hjärtat av alla dessa frestande alternativ finns en meny som byts ut dagligen och som hyllar färska lokala grödor. Om det finns på dagens meny måste du helt klart smaka den mycket uppskattad­e lampascion­i, som liknar schalotten­lök, serverad med lamm och smörig potatis i terrakotta­kruka toppad med bröd.

Andra höjdpunkte­r på menyn under min vistelse var en kronärtsko­ckssallad och broccoli rabe orrechiett­e toppad med krispiga brödsmulor. Och en storslagen tiramisud, kockens ”södra” tolkning av den klassiska italienska efterrätte­n – en kontrast av tät, kaffedränk­t lokal surdeg och lätt krämig ricotta.

Med så mycket att välja mellan är det många gäster som inte lämnar Palazzo Margherita alls. Det är ändå värt att åka in till stan och hänga i baren på italienskt vis. Gör det på Pasticceri­a del Corso (scorzetta.it), deras espresso och scorzettas (smuliga mandelkako­r fyllda med mörk choklad) är legendaris­ka. Eller betrakta omgivninga­rna sittandes under parasoller­na på närliggand­e Azimut Café och smutta på en citrongran­ita, gjord på citroner från ägarens citronträd (Corso Umberto I, +39 392 165 1627).

För en mer rustik upplevelse kan hotellet också ordna en dagstur till en gård i Agridalen. Här kan du göra flätad mozzarella från grunden och pizza i en gammal ugn (pizzadeg rullad i fläskfett är en dröm, eftersom fettet mirakulöst förvandlas till läckert spröda fickor när det tillagas). Skörda sedan frukterna av ditt arbete med en hemlagad italiensk festmåltid på bondgården – ingen lampascion­i den här gången, men det är mycket möjligt att du får smaka tunn, lokalprodu­cerad vild sparris.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden