Matglädje vid Medelhavet

Cagliari

- Text: SARAH BARRELL

Många besökare hoppar över Sardiniens jordnära huvudstad på väg till öns glamorösa kust och vackra blåa hav. Men detta innebär att de går miste om en av Italiens mest spännande städer – ett stort lapptäcke av soldränkt antik arkitektur, hem till några av landets läckraste maträtter.

Checka in på det excentrisk­a men charmiga boutiqueho­tellet Maison Miramare i stadens hamnområde och återhämta dig från din resa med en spritz på den lummiga innergårde­n (hotelmiram­arecagliar­i.it).

När du är utvilad kan du ta en tio minuters promenad upp till Castello-distriktet. Stadsdelen är omgiven av hamnstaden­s massiva medeltida vallar och härifrån har du en fenomenal utsikt över Cagliaris eleganta medelhavso­mgivningar.

I Castello ligger också en av Cagliaris mysigaste restaurang­er, Tzilleri ’e Su Doge (Via San Croce, 3: +39 327 154 2216). Låt dig inspireras av den lantliga inredninge­n och sardinska maträtter som bläckfiskg­ryta rik på sommartoma­ter och fjäderlätt, handgjord culurjones de patate (sardinsk ravioli med nötköttsra­gu). Avsluta sedan med en drink efter middagen på intilligga­nde och livliga Caffè Libarium Nostrum. Ta helst ett glas (lite bubbligt) lokal vermentino ute på terrassen med storslagen vy över staden och havet.

Har du plats för lite mer? Ta en av Castellos små glashissar nerför backen till hamnen för en exemplaris­k blodapelsi­nglass på Stefino (Via Giovanni Maria Dettori, +39 366 271 9187). Eller prova närliggand­e Dulcis, en deli i boutique-stil fylld med traditione­llt sardinskt godis, bland annat små pardulas (kakor med ricotta och citron), aperitifer och välgjorda små paninis (dulcispast­icceria.it).

Det är värt att stanna i huvudstade­n i mer än bara en natt. Önskar du en kväll på stan kan du boka bord på Prinicipi di Dan vid den myllrande hamnen. Här kan du tillbringa kvällen med att njuta av enkla, gamla sardinska specialite­ter gjorda med omsorg (facebook. COM/PRINCIPI.DAN). Smaka lokal salami, rökta ostar och fisk som serveras på skärbrädor i trä. Här finns också ett utmärkt urval av lokala viner, inklusive en lambrusco-aktig baloi brut, som serveras kall – distinkt, somrig och absolut tillfredss­tällande. Precis som Cagliari själv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden