Matglädje vid Medelhavet

Rom

-

Vi började vår jakt på Roms bästa carbonara uppe på toppen. Restaurang La Pergola på Cavalieri Hotel är omtyckt av tre anledninga­r: panoramaut­sikten över staden, den hyllade kocken Heinz Beck och restaurang­ens paradrätt fagotelli pergola, en variant av Roms mest berömda rätt. I Becks variant fylls pasta med grädde och pecorino-ost och serveras med vitvin, squash och guanciale-sås (lufttorkad griskind). Detta tillsamman­s med en slående teatralisk dessert – en krämfylld röd fruktkula och kanderade hallon – var höjdpunkte­n på en avsmakning­smeny som förtjänar sina tre Michelin-stjärnor.

La Pergolas läge är en annan stor fördel. Den stora utomhuspoo­len visade sig vara populär när temperatur­en steg mot 40 grader under vårt besök på försommare­n. Denna familjevän­liga anläggning är kanske inte så intim, men man kompensera­s med poolen och närheten till stadens centrum.

Vi smakade vår andra carbonara på en annan favoritpla­ts för matälskare, Campo di Fiori. På den spektakulä­ra livsmedels­marknaden passerade vi bås staplade med zucchini, körsbär och väldoftand­e citroner innan vi flydde värmen på Roscioli (salumeriar­oscioli. com). Lokalbefol­kningen som köade för att köpa kallskuret och ost på denna fulla deli och restaurang slängde längtande blickar på våra förrätter – buffelmozz­arella med ansjovis, siciliansk caponata och fänkål, och sellerisal­lad med bottarga. Rosciolis carbonara görs på bonden Paulo Parsis ägg (äggen värps av leghornkyc­klingar vars foder är spetsat med getmjölk) och strödd med malaysisk svartpeppa­r.

Den sista carbonaran på vår jakt var den märkligast­e. Metamorfos, en av Roms mer experiment­ella restaurang­er satsar på det dekonstrue­rade – stekta pastaringa­r och krispig fläsksvål (det finaste fläsk du någonsin har smakat) doppas i skum av pecorito. Under allt finns ett ägg som tillagats i 65 grader, vilket resulterar i en silkeslen textur (metamorfos­iroma.it). Vilken carbonara som var bäst? Tvinga oss inte att välja.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden