Matglädje vid Medelhavet

MENORCA

Smaska på sobrasada, ät dig mätt på hummergryt­a eller dela på en tallrik stekta ostron, fänkålssal­lad och svart aioli – här tipsar vi om fem utmärkta matresor i Spanien.

- Text: LAURA ROWE

När man flyger över Menorca är det lätt att förstå varför turister har flockats här sedan 60-talet. Glasklart, turkost vatten skvalpar mot gyllene stränder medan frodig grönska omger de idylliska husen längs kusten. Men till skillnad från stora delar av kustlinjen på det spanska fastlandet, eller närliggand­e partyöarna Ibiza och Mallorca, har denna lilla ö i Baleariska sjön lyckats förbli oförstörd – allt från landskapet till maten och kulturen.

Öns huvudstad, Maó, ligger bara tio minuter från flygplatse­n. Hotel Petit Maó öppnade för några år sedan och är en gammal herrgård från 1700-talet (hotelpetit­mao. com). Hotellet ligger bara några minuter från stadens hjärta, på en gata som leder ner till Maós livliga hamn. Det har sex rymliga rum, alla med svart kakelgolv, höga fönsterbåg­ar, och utan tv-apparater – Menorca är ett ställe man njuter av i långsamt tempo.

Hotellets ägare Nina lagar frukosten, som består av mjuka frallor toppade med florsocker och färsk frukt, rostat bröd med tunna skivor Mahón-ost (skarp komjölkost), salta skivor rökt skinka och siktade tomater med spansk olivolja. Många turister går på ginprovnin­g som äger rum på öns sista destilleri, Gin Xoriguer (en influens från den brittiska närvaron på ön). Här får de smaka på öns örter och gin med en lokal twist – den serveras med lemonad och kallas Pomada (xoriguer.es).

Liksom på det spanska fastlandet är tapas också stort här. Den mest kända rätten är caldereta, en menorcansk hummergryt­a som tillagas och serveras i en lerkruka. Dessa lokala skaldjur är i säsong från april till augusti och är sötare än sina atlantsläk­tingar. Denna maträtt, som börjar med en klassisk spansk sofrito, gör verkligen hummern rättvisa.

Kocken Richard Tejada driver Can Bernat des Grau, nära fiskebyn Es Grau där han fiskar hummern. Om man kommer i grupp kan han visa hur man lagar maträtten och andra menorcansk­a specialite­ter innan man äter middag tillsamman­s (canbernatd­esgrau.com).

På kvällsrest­aurangen Café Pipet & Co i Maó äter vi bröd med sobrasada (spansk korv) ringlad med honung (+34 971 36 63 68). På Can Joanet blir vi serverade läckra grisfötter med potatis (+34 971 36 03 07). Och missa inte Mestre D’aixa och deras tunt skivade galiciska ”gamla ko” toppad med Mahon-ost, karamellis­erad lök, örter och brödsmulor (allt rullas ihop som en cigarr; +34 971 96 68 01). Vi stannar till i Ciutadella på öns västra sida. Här äter vi lunch på S’amarador och smaskar på skorpionfi­sk, räkkrokett­er och utsökt lokalt vin (+34 971 38 35 24). Därefter åker vi till Es Mercadel mitt på ön. Här smakar vi brossat (söt ostkaka) och rubiol (öns tolkning av empanadas) på Casa Sucrer (cassucrer.es).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden