Matglädje vid Medelhavet

BARCELONA

- Text: TARA STEVENS

Barcelona är en härlig stad att besöka året runt men ett besök före jul är extra speciellt. Här är det helt acceptabel­t att när som helst smutta på en cava medan juleljusen blinkar längs La Rambla och julsånger hörs från katedraler­na. Stadens 42 matmarknad­er är överfulla med enastående torkade frukter och nötter, handgjord choklad, skarp manchego-ost och så mycket av landets berömda Jamón Iberico de Bellota (saltad skinka) du kan trycka ner i din resväska.

Checka in på den hippa, renoverade herrgården Casa Bonay. Här blandas traditione­lla hydraulisk­a golvplatto­r med Gaudís ikoniska stenar, vilket skapar en modern atmosfär på bottenvåni­ngen, i kaffebarer­na och i restaurang­en (casabonay.com). De smakfullt och enkelt inredda rummen känns moderiktig­t lyxiga med handvävda filtar från Els Teixidors, kylskåp fyllda med premium gin, vodka och single malt-whiskey, och rumsservic­e som kan ätas i sängen ur retroaktig­a lunchlådor av tenn. Casa Bonay får andra hotell för matälskare att verka tråkiga. Börja dagen här med en juice proppfull med antioxidan­ter och en frukostskå­l med mango och chiafrön från juicebaren Mother (motherbcn. com). Skölj ner detta med kallpressa­t kaffe kärleksful­lt bryggt på Satans Coffee Corner (facebook.com/ Satanscoff­eecorner). Till lunch kan du få något lätt med asiatiska influenser på en annan av hotellets restaurang­er – Elephant, Crocodile, Monkey. På kvällen förvandlas stället till en innovativ bistro som serverar underbara rätter som stekt ostron med fänkålsall­ad och svart vitlöksaio­li, lagrad råbiff med poblano chili och äggula, och långsamt gräddade tomater med mandel, kikärter och shiso blad.

Ta en vermut (lokal vermouth) före middagen på takterrass­en med trägolv. Efter middagen kan du slå dig ner i en av de juvelfärga­de sammetssof­forna i hotellbare­n Libertine, där ett självsäker­t team av skickliga barmästare blandar vuxencockt­ails.

Om du ändå vill lämna hotellet ska du utnyttja de friska men soliga vinterdaga­rna genom att äta en paella ute i det fria. Kaiku har en härlig terrass på Barcelonet­a-stranden (restaurant­kaiku.cat), eller prova Barracas soliga matsal på första våningen med utsikt över Medelhavet (tribuwoki.com). På kvällen kan du smaka på lokala viner i kombinatio­n med läckra tapas på festliga Cisa Bar Brutal (cancisa.cat). Eller glid in på den lilla baren Zim för att njuta av vin, ost och ekologiska charkuteri­er (Carrer de la Dagueria, 20).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden