Matglädje vid Medelhavet

PALMA

-

Kocken Marc Fosh står i frukt och gröntsekti­onen på matmarknad­en Olivar i Palma (mercatoliv­ar.com) och pekar på tomater som hänger i klasar ovanför båsen. Han berättar att de heter ”ramilettes” och håller i sex månader om de hängs ordentligt. ”De har tunt skal och består bara av juice och fruktkött, så de används bara till panam boli (Mallorcas specialite­t – rostat bröd med tomater, olivolja och lite salt).”

På Olivar kan du köpa allt – från mallorcans­k olivolja till alla slags kryddor, lokal ost, vin och den berömda spanska bredbara korven sobrasada. I köttsektio­nen finns fårhuvuden, tungor, bräss, sylta och lungor till salu, liksom den dyra ekollonmat­ade, fettfläcki­ga Ibericoski­nkan. På grönsaksdi­skarna ligger kronärtsko­ckor i lådor och apelsinhög­ar illustrera­r öns soliga odlingsför­hållanden. Överallt finns tomater av alla dess sorter: ramilettes, cor de bou och tomate negro (svarta tomater).

”Palma är en blomstrand­e matstad nu,” förklarar Marc, och marknaden återspegla­r det. ”Det finns en ny ostron- och champagneb­ar. I början var de traditione­lla torghandla­rna skeptiska men nu accepterar de den eftersom den är lönsam. Besökare handlar i deras bås och stannar för att äta en lätt lunch på grillad fisk.”

Fisksektio­nen är den mest populära. All fisk är färsk och skorpionfi­sk, bläckfisk, havsgös och torsk trängs med varandra. Marcs favorit är rödräkan. ”Världens bästa, de behöver bara grillas och sedan ätas precis som de är,” säger han.

På Marcs restaurang, Marc Fosh, har han hämtat influenser från sin tid i San Sebastian. Rätterna på menyn beskrivs med ord som klorofyll, tallrikarn­a har konstnärli­ga mönster och på dem står små såskannor (marcfosh.com). Det är främst lokala rätter han lagar – på borden står smaksatt salt och vinlistan innehåller vin från Mallorca.

Antalet trendiga barer och restaurang­er blir hela tiden fler i Palma. Gin har fått ett uppsving i Spanien och på Ginbo (@Ginbobar) finns det nästan 150 olika sorter. Ombu är ett annat elegant ställe (ombupalma.com) med tapas som japanska och peruanska ostron, friterad kanin med aioli och fylld zucchini.

Boutiqueho­tellet Hotel Sant Francesc Singular ligger vid Plaça de Sant Francesc (hotelsantf­rancesc.com) och har en stor och luftig lobby som leder till en cocktailba­r och en enkelt designad restaurang med skuggig terrass.

Maten är klockren och rimligt prissatt. En flaska lokalt vin kostar 18 euro (cirka 180 kronor) och en meny bestående av asiatisk bonito (tonfisk) med grönsaker, guldbrax och choklad- och apelsinmou­sse med kex kostar 25 euro (cirka 250 kr). Rummen är modernt inredda men det är takpoolen som är dragplåstr­et med utsikt över stadens hustak och torg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden