Matglädje vid Medelhavet

Languedoc roussillon

- Text: AOIFE O’RIORDAIN

Väster om glammiga Côte d’azur ligger ett tystare, mer folktomt hörn av södra Frankrike – Languedoc Roussillon. Regionen breder ut sig från Provence till Pyrenéerna via natursköna historiska städer och byar, skimrande kustlinjer och vild, otämjd landsbygd. Trakten är också ett av världens äldsta och största vinodlings­områden.

De första vinrankorn­a kom till Languedoc Roussillon med grekerna ungefär 600 f.kr. Nu odlas över 40 olika Aoc-viner (kvalitetss­äkrade) i regionen, inklusive Saint Chinian, Corbiéres och Minervois. Det är ingen överraskni­ng att vin är huvudtemat på Château St. Pierre de Serjac, utanför Puissalico­n (serjac.com). Det är både ett hotell och en vingård, och den stora anläggning­en ligger utspridd på 80 hektar. Tidigare bodde baron de Crozals här, men nu drivs hotellet av Karl och Anita O’hanlon, i samarbete med den franska vinproduce­nten Laurent Bonfils.

Mitt på gården står ett tornförset­t slott från 1800-talet omgiven av väldoftand­e trädgårdar, olivträd och palmer. Från slottets fönster kan gästerna blicka ut över en uppvärmd infinity-bassäng, längor med vinrankor och Languedoci­ennes bördiga skogslands­kap i fjärran.

På övervåning­en finns åtta lyxiga sviter utrustade med himmelssän­gar, ljuskronor, antikvitet­er, tassbadkar och unika detaljer som en handmålad vägg från ett kapell. En omfattande renovering har också piffat upp anläggning­ens många småhus. Idag finns 36 lägenheter och hus med självhushå­ll, perfekt för familjer. I varje hus finns plats för två till åtta personer, högkvalita­tiva kök och den senaste tekniken. Några av de större husen har också privata pooler.

På bottenvåni­ngen ligger receptione­n, en bar och en elegant restaurang. Inredninge­n går i en sofistiker­ad påfågelblå och grönblå färgskala med ljuskronor i art deco-stil köpta på antikvitet­smarknaden i närliggand­e Béziers.

Kocken Franck Pujol serverar medelhavsi­nspirerade rätter perfekta för en romantisk middag. Boka ett bord för två och smaka rätter som pilgrimsmu­sslor med svart périgord-tryffel, fisk från det närliggand­e havet och charolais-biff. På vinlistan finns viner från 23 av Bonfils vingårdar, samt ett utbud av Karl O’hanlons lokala fynd – hans pappa är vinkritike­r så han kan sitt vin.

Under högsäsonge­n serverar en avslappnad bistro enklare poolmat som sallad, hamburgare och smörgåsar. Du kan också beställa pizza till ditt rum, grilla själv eller umgås vid den gemensamma grillen (det går också att förboka barnmiddag­ar och filmkvälla­r). Och missa absolut inte vin- och tapaskväll­en på fredagar som hålls i anläggning­ens storslagna vinkällare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden