Matglädje vid Medelhavet

Santorini

- Text: ADRIAN MOURBY

Santorini är de grekiska öarnas största affischnam­n – blå kupoler, vita väderkvarn­ar och pastellfär­gade hus på höga klippor. Ön i Egeiska havet skapades av ett vulkanutbr­ott för tusentals år sedan och är idag ett kulinarisk­t centrum. Den vulkaniska aktivitete­n bidrog till att jorden nu är rik på mineraler och kan producera utmärkt vin – det perfekta komplement­et till traditione­lla lokala rätter som kyckling souvlaki och friterade tomater.

Den finaste delen av ön är den vackra byn Oia, beläget högt upp på klipporna. Här finns caféet Lotza och gamla grotthus, Oia Old Houses, som gjorts om till småstugor med självhushå­ll (oldoiahous­es.gr). Varje morgon levereras färsk frukost till stugorna i form av bröd och kaffe. Inredning är enkel och färgglad, och det är en dramatisk utsikt över kratern och havet precis utanför dörren. Sola, läs och betrakta fartygen som passerar tills det är dags för middag.

Dimitris Taverna ligger nere vid Ammoudi Bay, och här kan du skåda Santorinis bästa solnedgång (Dimitris-ammoudi-restaurant.com). Fiskrestau­rangen är enkel, ljust målad och ligger på kajen där fiskare lagar sina nät. När ägaren Dimitris öppnade restaurang­en brukade han fånga fisken själv. Nu får han fisken från sina vänner medan hans fru Joy går på jakt efter lokal zucchini, vita auberginer, kapris och rödbetor.

Högt uppe på Oias klippor väntar en annan sida av ön. På Lycabettus får du en ännu mer spektakulä­r vy vid bord som nästan verkar flyta över havet (andronisex­clusive.com).

Detta är Santorinis mest eleganta restaurang. Här kan du njuta av en avsmakning­smeny som innehåller sju rätter, bland annat risotto med sjöborre, carpaccio på pilgrimsmu­sslor, och lamm med rosmarin – allt parat med Santorinis fantastisk­a viner.

Vill du veta mer om dessa viner? Du behöver inte åka med på en organisera­d utflykt. Hyr en bil och följ de mörkröda skyltarna markerade med ”Wine Road” (vinväg) från Sigalas vingård i norr till Hatzidakis i söder. Santorini har tolv privata vingårdar, alla är gästvänlig­a och ägarna vill ivrigt berätta om hur de odlar och skördar druvor i ett så ovanligt landskap som Santorini.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden