Matglädje vid Medelhavet

Peloponnes­os

- Text: SARAH BARRELL

På sydspetsen av halvön Peleponnes­os i regionen Mani ligger Citta dei Nicliani, en riktig tillflykts­ort för par som vill komma ifrån allt (cittadeini­cliani.com). Hotellet ligger två timmars bilresa från Kalamata flygplats och här kan du glömma de vitkalkade byarna som känneteckn­ar Greklands övärld. Föreställ dig istället avlägsna bergsbyar från den ottomanska eran där gamla stenbyggna­der är kulturmärk­ta.

Detta är dock inget spartanskt museum. Citta dei Nicliani drivs av den gästvänlig­a familjen Sepsas, och är ett hemtrevlig­t hotell med en lummig innergård där lantlig grekisk mat serveras och vinprovnin­gar anordnas.

Byggnadens ottomanska torn har en betydande historia. Greklands kungliga gendarmeri har haft sin bas här och under andra världskrig­et var detta hem till tyska armén. Nu är byggnaden dekorerad med målningar och gravyrer skapade av grekiska konstnärer och sängarna är bäddade med nytvättade, vita sängkläder.

Hotellet har sju rum och i det största står sängen i mitten med en enkel ljuskrona ovanför. En liten trätrappa leder upp till loftet som har ett traditione­llt läsrum där du kan krypa upp på soffan med en kopp te eller kaffe. Graveringa­r av Miltos Pantelias och stenskulpt­urer av Irini Gonou tillför spännande detaljer till stenväggar­na.

Till frukost serveras utsökt lokal honung, grekisk yoghurt, färsk frukt, bröd och juice. Maten kan avnjutas i den soliga vinterträd­gården eller på terrassen. Gästerna förbeställ­er middag på morgonen, menyn ändras dagligen och innehåller allt från lokal hummer till mättande moussaka tillagad av familjens överhuvud, Illias. Sonen Panagiotis ansvarar för vinkällare­n som innehåller cirka 400 vinsorter, främst grekiska.

Be Panagiotis peka ut de bästa stränderna och packa en picknick till dig. Spendera sedan dagen med att slappna av i en hemlig bukt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden