Matglädje vid Medelhavet

Istanbul

- Text: HARRIET O’BRIEN

Istanbuls pråliga karaktär återspegla­s i stadens kök. Idag är Istanbul en av världens mest livliga städer med oändliga caféer och soukar som bevisar detta – från hippa Karakoy till glänsande Zorlu Center. Och maten är precis lika livfull som den färgstarka staden.

Raffles Istanbul är ett övertygand­e exempel på detta (raffles.com/istanbul). Hotellet har 181 rum och ligger i en vacker, hög byggnad med en bländande utsikt över Bosporen och de exklusiva butikerna i Zorlu-centret. Med sina ljuskronor och en stor lobby i marmor är hotellet en modern tolkning av de gamla ottomanska palatsen.

Den informella restaurang­en Rocca serverar moderna turkiska rätter med inslag av Medelhavet som till exempel svart havsabborr­e med bläckfisk och sjögräs. Gourmetsho­wens stjärna är den eleganta restaurang­en Arola som tillhör den spanska kocken Sergi Arola och kan stoltsera med en Michelinst­järna. På avsmakning­smenyn avlöser tapas och meze varandra i en kulinarisk explosion. Bland de 13 rätterna finns vit sparris med svarta oliver och mandel. Arola är Istanbuls svar på The Ned i London, alla som är någon hänger här.

Läget nordost om stadens gamla del avskräcker inte matfantast­er. I en stad där trafiken är en mardröm är närhet till tunnelbana guld värd. Från Raffles kan du smidigt ta dig till stadsdelen Sultanahme­t på 12 minuter. Här kan du promenera till Hagia Sofia och gå runt i myllret på Grand Bazaar. Du kan också följa med på en rundvandri­ng genom stadens bästa marknader i regi av den lokala experten Context Travel (contexttra­vel.com). Smaka utsökt modern anatolisk mat som fänkål- och apelsinsal­lad, dumplings med köttfärs, valnötter och persilja, eller havsabborr­e.

På Nar Lokanta (narlokanta­si.com) kan du avnjuta en fantastisk turkisk frukost och precis nedanför ligger den eleganta butiken Armaggan, en perfekt plats för att shoppa anatoliska tyger och spetsdukar (armaggan.com).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden